Skal du besøke oss?
En rusletur i parken byr på mange små, skjulte perler. Parkanlegget er på 800 dekar. Norges første professor i landskapsarkitektur Olav Leif Moen la opp til stramme akser og siktelinjer. Disse ser du tydelig i området mellom Cirkus, Tårnbygningen og Urbygningen. Moen var også en mester til å lage overraskende rom eller småhager i parkanlegget. Vi anbefaler deg å lete etter disse. En staudehage med vannanlegg nord for Tårnbygningen er et eksempel. Stien rundt Andedammen en annen. Moen videreførte forgjengerens idé om at parkanlegget skal være en folkepark. Anlegget er bygd ut og formet i ulike epoker, som speiler utdanningshistorie og samfunnsmessige endringer.
NMBU kan tilby omvisninger for fagmiljøer, samarbeidspartnere og andre interesserte grupper. Send e-post til omvisninger@nmbu.no med informasjon om din gruppe.
Kart over severdigheter i parken
Vi anbefaler deg å se
- La deg inspirere av sommerblomstene i parken
- Bygningene fra 1859 til i dag
- Tunet med tuntreet fra 1864
- Storplenen med viftebedene
- Andedammen
- Niagarafallene - verdens minste fossefall
- Geologihagen
- Monumenter og minnesmerker i parken
- NMBU-skogen
Kunst i parken
Koro har laget en digital kunstløype mellom Aud Max og Ås gård. Kunstverk, minnesmerker, byster og sentrale bygninger er merket i kartet. Både nye og gamle kunstverk er med.
Store deler av den nye kunsten finner du i Uraksen, som er mellom Urbygningen og Nordskogen. Kunsten i dette området stod ferdig i forbindelse med Veterinærhøgskolens etablering på campus. Den har gitt universitetets parkanlegg en helt ny dimensjon.
Følg kunstvandringenÅkrer, jorder og en unik samling av planter og trær omslutter sentralcampus. I tillegg til parken, har NMBU 2500 dekar med beite og dyrket areal og 2000 dekar med skog. Gårdsbruket og skogen brukes i undervisning og forskning. Senter for klimaregulert planteforskning har feltforsøk på mange av de dyrkede arealene, og Senter for husdyrforsøk drifter NMBUs gårdsbruk. Campus Ås huser i tillegg til NMBU, blant andre Veterinærinstituttet, NIBIO og Nofima. Hagekunsthistorien ved NMBU er nest eldst i verden.