Bildet fra beplantningen i forbindelse med Grønn vannvei ved Meierikrysset

Overvannsystemet på NMBU

Utforsk hvordan NMBU aktivt håndterer overvann gjennom grønne løsninger, samtidig som det skaper vakre og kreative uteområder.

Parken ved NMBU er full av løsninger for å håndtere overvann og flom i tilfelle kraftig regn og snøsmelting. De siste 10 åren har det blitt aktivt jobbet med å ta opp overvannet fra rør i bakken og lede det ut på overflaten hvor det blir håndtert gjennom infiltrasjon og fordrøyning på grøntarealer, i regnbed og overvannsdammer.

Behandling av overvann er viktig i dagens samfunn

Hvordan vi håndterer overvann er viktig i dagens samfunn. Som følge av klimaendringer forventer vi en eskalering av utfordringer knyttet til overvann. Løsningene for hvordan vi håndterer overvannet gir oss også muligheter for å gi bedre leveområder for planter og dyr samtidig som vi kan skapa vakre uteområder som også fungerer rekreativt for mennesker.

De siste årene har det blitt opparbeidet flere regnbed som er brukt i forskningen ved NMBU. Det første ble anlagt i 2014 bak Tivoli og i 2020 ble prosjektet "Grønn vannvei" bygget som et studentprosjekt bak Meierimuseet.

På NMBUs sentrale del av Campus håndteres en stor del av overvannet i et åpent system, med start i hjertet av campus ved Andedammen. Andedammen tar imot og fordrøyer overvann fra de omkringliggende arealene i øst og nordøst. Derfra renner vannet videre gjennom Niagara til bekkedraget med kulper langs Åsbakken. Derfra renner overvannet videre i overvannsanlegget som ble opparbeidet i forbindelse med det nye Veterinærbygget. Vannet samles i en mindre dam som kalles Lille Årungen, som også tar imot overvann fra Hasselbakken parkering. Fra dette punktet renner vannet videre ned langs Oluf Thesens Vei. Før vannet renner ut i Vollebekken, renner overvannet gjennom et våtmarksfilter. Fra Volebekken renner vannet videre til Årungen og ut i Oslofjorden.

NMBU-parken – der kunnskapen gror