Student ved REALTEK

Velkommen som student ved Fakultet for realfag og teknologi (REALTEK). Her finner du nyttig informasjon om studier og studentlivet.
Studiestart 2025
Gå videre til siden for Studiestart ved Fakultet for realfag og teknologi | NMBU
Forkurs i matematikk og fysikk
Forkursene er et frivillig tilbud til nye studenter ved NMBU som føler de trenger å få frisket opp deler av pensum fra vgs før studiestart. Ved Fakultet for realfag og teknologi tilbyr vi følgende forkurs:
Forkurs i matematikk (MATH007)
Forkurs i matematikk (MATH007) tar for seg elementær grunnskolematematikk og sentrale emner fra videregående som ligger til grunn for matematikkemnene på NMBU. Kurset gir ingen studiepoeng, men er et tilbud for deg som vil sette i gang med matematikken før semesterstart. Vi anbefaler alle studenter som skal ta emnene MATH100 og MATH121 å melde seg opp til forkurset MATH007. Du melder deg opp i StudentWeb.
Ofte stilte spørsmål (FAQ) om MATH007
Hvem kan ta kurset?
- Kurset anbefales for dem som ikke føler seg trygge på matematikken fra videregående, og som ønsker å komme i gang med matematikken før semesterstart. Kurset vil gi deg tilstrekkelige forkunnskaper til å følge hovedemnene MATH111 eller MATH100.
- Hvis du ikke har hatt R1, S1+S2 eller tilsvarende, må du ta forkurset for å kunne dekke forkunnskapskravet til MATH100. Hvis du lurer på om du dekker forkunnskapskravet til MATH100, ta kontakt med emnenansvarlig i MATH100.
Gir kurset studiepoeng?
- Nei.
Hvilken lærebok brukes til kurset?
- Sinus Forkurs i matematikk for ingeniørhøgskolen (ISBN: 9788202509057). Både 2016-utgaven og 2022-utgaven går fint.
- I MATH100 vil 2016-utgaven av praktiske årsaker bli benyttet.
Hvordan melder jeg meg opp til kurset?
- Meld deg opp via Studentweb. Søk opp emnekoden MATH007 og meld deg på. Frist for å melde seg opp til kurset er onsdag 20. august.
- Instrukser for semesterregistrering finner du her.
Hvordan får jeg tilgang til Canvas-rommet?
- Når du har meldt deg opp på Studentweb, skal du få tilgang til Canvas-rommet for MATH007 på din nyopprettede student-e-post.
- Hvis du ikke har mottatt en slik e-post, er det viktig at du kontakter Studentenes Informasjonstorg (SiT) eller studieveileder på e-post: studieveileder-realtek@nmbu.no.
Jeg får ikke meldt meg opp i MATH007. Hva gjør jeg?
- Ta kontakt med studieveileder på REALTEK.
Trenger vi kalkulator til MATH007?
- Det er ikke nødvendig å ha noen kalkulator på disse kursene, men det kan være lurt. På eksamen i MATH100 og MATH111 får dere utdelt kalkulator i CASIO fx-serien. Det kan derfor være lurt å øve seg på å bruke denne. Kalkulatoren kan kjøpes i Boksmia (be om eksamenskalkulatoren) eller for eksempel på Clas Ohlson.
- Det er ikke nødvendig eller anbefalt å investere masse penger i en grafisk kalkulator eller ClassPad.
Forkurs i fysikk (FYS007)
Forkurs i fysikk (FYS007) er kurs vi anbefaler for deg som trenger å tilegne deg eller oppdatere deg på de viktigste basiskunnskaper før undervisningen i fysikkfagene tar til. Undervisningen er et kollokoviebasert selvstudium med veiledning, og starter i januar.
Utstyr:
- Lærebok: Grimenes et.al.: Grunnleggende fysikk for universitet og høgskole. CappelenDamm 2011. (Dette er også læreboken for FYS100.)
- Blyant, viskelær, linjal, transportør, lommeregner, 5x5 mm ruteark-A4, sjokolade og kaffekrus/vannkrus.
- Bærbar PC for å kunne bruke lærebokens nettressurser.
Tips:
- Kjøp læreboken brukt før jul, da sparer du penger. (Skal du ha FYS100 i vårparallellen, så kjøp oppgaveboken som hører til samtidig.)
- Har du Fysikk 1 og Fysikk 2 fra videregående med brukbart resultat, trenger du ikke forkurs. Ta heller et annet interessant emne i januarblokken!
Linjeforeninger og studentforeninger
Alle studieprogrammene ved REALTEK har sin egen linjeforening. Linjeforeningene drives av studentene, og er viktige for studiemiljøet, både faglig og sosialt.
Meld deg inn i en eller flere av studentforeningene ved Fakultet for realfag og teknologi, eller en av de andre på NMBU – det er over 80 studentforeninger totalt!Teknikum Paraplyforeningen for Fakultet for realfag og teknologi teknikum@nmbu.no Aquariås Vann- og miljøteknikk (5-årig master) post@aquariaas.no Atlas Geoinformatikk (5-årig master)
Geomatikk (3-årig bachelor)post@atlasnmbu.no DataSci Datavitenskap (5-årig master)
Data Science (2-årig master)datasci@nmbu.no Fagverket Byggeteknikk og arkitektur (5-årig master) fagverket@nmbu.no Indøk NMBU Industriell økonomi (5-årig master) indok@indoknmbu.no La stå Lektorutdanningen i realfag (5-årig master) lasta@nmbu.no Miljøfysikerne Miljøfysikk og fornybar energi (5-årig master)
Energi- og miljøfysikk (3-årig bachelor)miljofysikerne@nmbu.no Robotnik Anvendt robotikk (5-årig master) robotnik@nmbu.no Tannhjulet Teknologi og produktutvikling (5-årig master)
(tidl. Maskin,- prosess og produktutvikling)kontakt@tannhjuletnmbu.no
Ofte stilte spørsmål
Utveksling
Mange studenter velger å reise på utveksling i løpet av studietiden. Studenter reiser på utveksling for å få en unik erfaring, ny kompetanse og en opplevelse for livet. Alt du trenger å vite om utveksling finner du på SiT sine utvekslingssider på Utveksling | NMBU.
Det er utvekslingsavdelingen ved SiT som kan svare på det aller meste rundt utveksling og regler for utreise. Studieveilederne kan i hovedsak bare svare på fagspørsmål rundt emnevalg og ellers hjelpe deg med å strukturere utdanningsplanen din for å tilrettelegge for et utvekslingsopphold.
Utvekslingsavdelingen deler mye nyttig info på sin Facebook-side: Utveksling NMBU
Under har vi sammenfattet en kort oversikt over hva du bør tenke på i forbindelse med utveksling:
Søknadsprosessen
All informasjon du trenger om hvordan du skal søke, og hva du må huske på i forhold til søknadene finner du på SiT sine sider for planlegging av ditt utvekslingsopphold (Utveksling A til Å)
Begynn planleggingen tidlig. Hvilket land, universitet og semester ser du for deg?
Generelt fungerer prosessen slik:
- Du søker om utveksling innen gitte frister. Enten får du en nominasjon eller et avslag. Før du sender inn søknaden, må du gjøre et godt forarbeid med å undersøke muligheter for emner, kostnader mm. Ikke søk bare for å søke.
- Får du en nominasjon, må du konkretisere hvilke emner du ønsker å ta, og fylle ut Søknad om forhåndsgodkjenning av emner ved utvekslingsuniversitetet. Forhåndsgodkjenningen må godkjennes før du reiser ut, slik at Lånekassen er blitt informert om hvor mange studiepoeng du planlegger å ta.
- Du reiser på utveksling og gjennomfører emner i henhold til plan. Dersom det skjer noen endringer underveis kan du kontakte studieveiledningen.
- Etter fullført utvekslingsopphold må du få tilsendt en offisiell karakterutskrift av dine emner og resultater fra utvekslingsuniversitetet. Ved noen universiteter er det en utgift for dette. Karakterutskriften (transcript) benytter du til å fylle ut Søknad om godkjenningen av eksterne emner/studiepoeng fra utveksling. Denne søknaden er for å dokumentere hvilke emner du faktisk tok på utveksling, slik at det kan legges inn i din utdanningsplan. Emnene som godkjennes, inkluderes i graden din og antall godkjente studiepoeng rapporteres inn til Lånekassen.
Hvor og når kan du reise?
For å kunne søke om utvekslingsopphold må du ha gjennomført minimum 60 studiepoeng. Mange læresteder krever minimum snitt C eller B for søkere på utveksling.
SiT har en fin oversikt over hvilke universiteter som er tilgjengelig gjennom NMBU sine samarbeidsavtaler fordelt på fakulteter. Her er en lenke til utvekslingsavtaler som er aktuelle for REALTEK-studenter.
Mange studenter velger å reise på utveksling enten 3. eller 4. studieår. Vi anbefaler ikke å reise høstsemesteret på ditt 5. studieår på grunn av masterforberedelser.
Utveksling skal ikke føre til forsinkelser i dine studier.Inspirasjon fra tidligere studenter som har reist på utveksling finner du blant annet på utvekslingsbloggen.
Tenk deg nøye om hvor du ønsker å reise. Enkelte avtaler er av typen Erasmus+, som er en super mulighet for utveksling i EU der du får tilleggsstipend og ikke betaler skolepenger. Andre avtaler er av typen "study abroad" hvor en oftest må betale en betydelig sum i skolepenger. Husk å sette opp et budsjett når du planlegger.
Hvilke emner kan du ta på utveksling?
Du må selv finne emner ved utvekslingsuniversitetet. Du kan velge å finne erstatningsemner for obligatoriske emner i din utdanningsplan, eller valgfrie emner.
Emner må være av faglig relevans til din grad, og alle emner fra utveksling skal inkluderes i graden din. Emnene må være på et nivå tilsvarende minimum bachelorgrad. Emner som omfatter utelukkende sport, kunst mm. uten faglig dybde, vil ikke godkjennes. Emner som skal erstatte obligatoriske emner må godkjennes av emneavsnarlig.
Når du har funnet emner må du søke om forhåndsgodkjenning av emnene:
- Søknad om forhåndsgodkjenning av eksterne emner/studiepoeng (bokmål)
- Søknad om førehandsgodkjenning av eksterne emne/studiepoeng (nynorsk)
Du kan prøve å «rydde tomt» et semester ved å ta obligatoriske fag før/etter utreise. Mange velger å spare de grunnleggende emnene som statistikk eller økonomi-breddeemne til utvekslingssemesteret sitt.
Tidligere godkjente emner fra utveksling --> TRYKK HER
(oversikt over emner fordelt etter land og universiteter)Les om tidligere studenters erfaring fra utveksling --> TRYKK HER
(NMBU-student utvekslingsblogg)
Grupperom og lesesaler
Grupperom
De aller fleste grupperommene finner du i Studentenes Hus (TF6) og noen i underetasjen i TF1. Grupperommene i Studentenes Hus fungerer etter førstemann-til-mølla prinsippet. Grupperommene i TF1 reserveres via TimeEdit
Lesesaler
Lesesalene er åpne for alle studenter på REALTEK. De aller fleste lesesalene finner du i Studentenes Hus. Det finnes også en lesesal i første etasje på TF1-154.
Lesesaler for masterstudenter
Det er egne lesesaler forbeholdt studenter som skriver masteroppgave. Alle som skriver masteroppgave ved REALTEK kan benytte disse masterlesesalene. Masterlesesalene finner du i Studentenes Hus. Mer informasjon om masteroppgaven og reservasjon av masterplass finner du på siden om masteroppgave ved REALTEK.
Ordensregler for lesesalene
- Ta hensyn til studiemiljøet. Lyd på f.eks. mobiltelefoner og pc-er må være slått av, og det er ikke lov til å snakke på telefonen før man er ute av rommet. Bruker du headset, påse at lyden ikke høres av andre.
- Alle må bidra til rydding og renhold av lesesalene. Dette gjelder også renhold av kjøkkenavdeling/kjøkkenutstyr etter bruk.
- Ved studiedagens slutt må alle rydde plassen de har benyttet. Det skal være mulig for andre studenter å bruke plassen neste dag.
Brudd på reglement
- Ved brudd på regelverk kan det gis advarsel til enkeltstudenter eller alle studentene på en lesesal. Advarsel skal være skriftlig og henges på plassen/døren til rommet, og sendes på mail.
- Dersom man opplever at enkeltstudenter ikke overholder regelverket, kan man rapportere disse til studieveileder på mail studieveileder-realtek@nmbu.no
Forhåndspåmelding til emner med antallsbegrensning
Emner som har begrenset kapasitet har en tidligere oppmeldingsfrist enn ordinær påmeldingsfrist.
Oppmeldingfrister for emner med forhåndspåmelding i:
- Augustblokk: 12. august
- Høstparallell: 30. august
- Januarblokk: 25. november
- Vårparallell: 24. januar
- Juniblokk: 25. mars
Alle andre frister finner du i Akademisk kalender.
Studenter blir rangert etter kriterier gjengitt på emnebekskrivelsen på nett (søk opp emnet i NMBU sin emnekatalog). Du melder deg opp til emnet i StudentWeb (i StudentWeb får du da meldingen søkt undervisning). Du kan se status for opptak til emnet i StudentWeb. Dersom du ikke har meldt deg opp innen fristen for forhåndspåmelding, mister du fortrinnsretten din. Opptaket for forhåndspåmelding kjøres kort tid etter fristen. Etter at forhåndsopptaket er kjørt, åpnes det for eventuelt resterende plasser frem til oppmeldingsfristen 1. februar/15. september og/eller inntil alle plasser er fylt.
Følgende emner har antallsbegrensing og forhåndspåmelding:
Høstparallell
- AQF231 Marinressurser - forskning og innovasjon
- FYS155 Laboratoriekurs i fysikk
- FYS230 Elektroteknikk
- FYS375 Energiteknologi laboratorium
- FYS378 Kraftelektronikk for fornybar energi
- IND220 Innovasjonsbedrift
- PPFO100 Personlig utvikling
- TBA331 Bygningsfysisk simulering
- TBM200 Materialteknologi
- TEL280 Mobile roboter og navigasjon
- TIP200 Produktutvikling og produktdesign med 3D
- TIP300 Konsept og produktrealisering
- Masteroppgave (se egne frister)
Januarblokk
Vårparallell
- FYS235 Elektronikk
- GMLM102 Grunnleggende landmåling
- TEL211 Robotprogrammering
- THT201 Hurtigmetoder for måling av miljøtekniske parametre, laboratoriekurs
- TIP150 Moderne verkstedteknikk, innføringsemne
- TMP160 Teknisk design
- TMP220 Maskinelementer og effektoverføringssystemer
- TMP261 Varme og strømningssimulering
- TMPA220 Park- og grøntanleggsteknikk, nyanlegg og skjøtsel
- Masteroppgave(se egne frister)
Masterstudent og masteroppgave ved REALTEK
På siden Masterstudent ved REALTEK finner du alt du trenger å vite om masteroppgave og det å være masterstudent ved REALTEK.
Endringer i emnetilbud ved REALTEK
Overgang til annet studieprogram
Studenter kan søke overgang til annet studieprogram i henhold til Forskrift om studier ved NMBU Kapittel 26 - Overgang til annet studieprogram.
På REALTEK gjelder følgende rangeringsregler (vedtatt i UU møte 5/20 9.9.20):
Det gis bare overgang mellom program på samme nivå, dvs. fra bachelor til bachelor eller fra master til master. Unntak gjøres for overgang fra femårig master til bachelor, men ikke omvendt.
Du kan bli kvalifisert for overgang på to ulike måter:
- Søkere rangeres etter konkurransepoengsum ved Samordna opptak. De som har høy nok poengsum til å komme inn gjennom Samordna opptak vil være kvalifisert for overgang.
ELLER - Søkere som har bestått minst 120 sp som inngår i det studieprogrammet man ønsker å skifte til og har høyt nok karaktersnitt til å komme inn på høyere årstrinn, vil være kvalifisert for overgang. Programmets basisemner må inngå i opptaksgrunnlaget. For overgang til et sivilingeniørprogram må f.eks. MATH111, MATH112, MATH113 / MATH121, MATH122, MATH123, samt FYS101, FYS102/FYS102A og INF120 inngå i opptaksgrunnlaget. For programmer som ikke har lokalt opptak settes poenggrensen til 3,0 ( det vil si C i snitt)
For å få overgang må det være ledig plass på studiet du søker til. Hvis det ikke er ledig plass til alle kvalifiserte søkere vil de bli rangert etter konkurransepoengsum ved Samordna opptak.
Søknadsskjema for Søknad om overgang til annet studieprogram finner du på denne siden
Søknadsfrister for å søke overgang
Overgang fra og med Augustblokk/Høstparallellen: 1. juni kl. 23:59
Overgang fra og med Januarblokk/Vårparallellen: 1. november kl. 23:59
Fristene finner du også i akademisk kalender.
Søknadsskjema: Søknad om overgang til annet studieprogram (bokmål) - Nettskjema
- Søkere rangeres etter konkurransepoengsum ved Samordna opptak. De som har høy nok poengsum til å komme inn gjennom Samordna opptak vil være kvalifisert for overgang.
Studentdemokrati
Studentdemokratiet er studentenes talerør på NMBU, og sørger for at dine rettigheter som student blir ivaretatt. Studenttinget fører interne og eksterne studentsaker som til slutt vedtas i samråd med Studentsamskipsnaden og Universitetsstyret på NMBU.
Styrer og råd på NMBU
Styrer og råd på REALTEK
Fakultetsstyret
Undervisningsutvalget
Innstillingsutvalget
Forskningsutvalget
Mer informasjon om utvalgene ved REALTEK finner du under "Slik er vi organisert" på denne siden.
Emneevaluering
Som student ved REALTEK har du mulighet til å delta i evaluering av emner og studieprogram for å skape og sikre god kvalitet i utdanningen ved fakultetet.
For å tilby fremragende utdanning er vi avhengig av at du som student bidrar med konstruktive tilbakemeldinger i forbindelse med emneevaluering.
Formålene med evalueringene er:
- Bidra til utvikling av kvaliteten på det pedagogiske opplegget og faglige innholdet i emnet.
- Bidra til økt læringsutbytte og aktiv deltakelse i egen læring for studentene.
- Fungere som et beslutningsgrunnlag i arbeidet med emne- og programutvikling.
- Bidra til dokumentasjon av utviklingsarbeidet.
Som student ved REALTEK kan du aktivt delta med innspill og vurderinger av emnet som du er meldt opp i. Emneansvarlig skal utarbeide en emnerapport basert på dine tilbakemeldinger, som publiseres på NMBUs nettside. Resultatene fra sluttevalueringen vil også komme frem i emnerapporten.
Studieveiledning
Studieveilederne ved REALTEK kan hjelpe deg med henvendelser rundt dine studier: studieplan, emner, situasjoner som påvirker dine studier og progresjon med mer.
OBS: Før du tar kontakt eller kommer innom på veiledning, setter vi stor pris på om du gjør de grunnlegende søkene etter svar først. Kanskje finner du svar ved å gjøre et kjapt søk på nettsidene? Se nyttige lenker nedenfor.
Nyttige lenker
- NMBU-student (ny student, eksamen, tilrettelegging, helse og trivsel, utveksling, administrere studiene mm.)
- Masterstudent ved REALTEK (info for våre masterstudenter)
- Canvas
- Akademisk kalender
- Ofte stilte spørsmål fra REALTEK-studenter | NMBU
Booking av studieveileding
- Vi tilbyr booking av studieveiledning ved REALTEK.
- Klikk på knappen nedenfor for å komme til booking-siden for studieveiledning ved REALTEK.
Telefon
For studieadministrative henvendelser (oppmelding, avmelding, semesterregistrering, spørsmål rundt opptak, utveksling og tilrettelegging) kan Studentenes informasjonstorg (SIT) kontaktes på telefon 67 23 01 11. De kan også nås på e-post sit@nmbu.no.
Studieveilederne ved REALTEK:
Studieveiledere Trine, Karianne, Nora, Rune, Gayathiri og Mekarim Foto: Johanne Høie Kolås