FYS230 Elektroteknikk
Studiepoeng:10
Ansvarlig fakultet:Fakultet for realfag og teknologi
Emneansvarlig:Jagath Sri Lal Senanayaka
Campus / nettbasert:Undervises campus Ås
Undervisningens språk:Engelsk
Antall plasser:Vi har en laboratoriekapasitet på 90 personer i januarblokken. Påmeldingen til laboratorieøvelsene skjer i slutten av høstsemesteret etter godkjenning av de to obligatoriske oppgavene.
Frekvens:Årlig.
Forventet arbeidsmengde:250 timer
Undervisnings- og vurderingsperiode:Emnet starter i høstparallellen. Emnet har undervisning/vurdering i høstparallellen og januarblokken.
Om dette emnet
Dette kurset gir en grunnleggende forståelse av prinsippene innen elektroteknikk og anvendelser innen kraftsektoren.
Emner:
1) Elektromagnetisme og magnetiske kretser
2) Analyse av vekselstrømskretser (Enfase og trefase)
3) Likestrømsmaskiner (Motorer og generatorer)
4) Transformatorer
5) Induksjonsmaskiner
6) Synkronmaskiner
7) Spesielle elektriske maskiner (Enfase maskiner)
Dette lærer du
Elektrisitet er en av de viktigste og reneste energikildene. Kurset fokuserer på emner som omhandler konvertering av mekanisk energi til elektrisitet gjennom elektriske generatorer, overføring av elektrisitet over lange avstander ved bruk av transformatorer, og bruk av elektrisk kraft på forbrukernivå gjennom elektriske motorer og andre apparater.
Kurset starter med forelesninger om prinsippene for elektromagnetisk induksjon og Lorentz-kraften som styrer konverteringen av mekanisk energi til elektrisk energi. Etter å ha fullført denne delen, vil studentene kunne løse problemer innen elektromagnetisme og magnetiske kretser.
Den andre delen fokuserer på prinsippene og forskjellene mellom likestrøm (DC), enfase vekselstrøm (AC) og trefase AC-systemer. Studentene vil også forstå begrepene effektivitet, aktiv, reaktiv og tilsynelatende effekt, og deres avgjørende roller i kraftsystemer. Ved slutten av denne delen bør studentene være dyktige i å løse problemer i likestrøm, enfase vekselstrøm og trefase vekselstrømssystemer.
I de påfølgende delene vil studentene lære hvordan de skal utvikle modeller for ulike elektriske maskiner og løse problemer i praktiske anvendelser. Kurset vektlegger modellering og problemløsning av likestrømsmaskiner, transformatorer, induksjons- og synkronmaskiner.
Til slutt, i laboratorieøvelsene, vil studentene lære hvordan de skal betjene og ta målinger med likestrømsmaskiner, transformatorer, induksjonsmaskiner og synkronmaskiner.
Ved slutten av kurset bør studentene ha en grundig teoretisk og praktisk forståelse av grunnleggende prinsipper innen elektroteknikk og anvendelser. De bør kunne anvende den lærde kunnskapen til å løse problemer i praktiske anvendelser.
Læringsaktiviteter
Læringsstøtte
Pensum
Forutsatte forkunnskaper
Anbefalte forkunnskaper
Vurderingsordning, hjelpemiddel og eksamen
Sensorordning
Obligatorisk aktivitet
Undervisningstider
Fortrinnsrett
Overlapp
Opptakskrav