Som avdelingsingeniør på NMBU er Karoline Vestland med på forskning på plantene som skal sørge for at vi kan fortsette å produsere mat og fôr i Norges fremtiden.
Karoline Vestland
Utdanning: Master i biologi, retningen plantebiologi
Jobb: NMBU, avdelingsingeniør i plantefag
Som avdelingsingeniør ved Institutt for plantevitenskap ved NMBU dreier jobben seg mye om forskning, både inne og ute. Det innebærer oppfølging og utførelse av forsøk på korn, gress og proteinvekster på frilandsfelt og grønnsaker, blomster, bær og proteinvekster i veksthus. Og arbeidsoppgavene spenner fra tekniske oppgaver som såing, vanning og innhøsting av prøver, til bearbeiding av prøvematerialer, lab-analyser og undervisning.
─ Oppgavene varierer fra sesong til sesong. Jeg liker spesielt godt arbeidet rundt innhøsting som krever mye planlegging og godt team-arbeid, i tillegg er man stort sett alltid er ute når det er fint vær, sier Karoline.
Interesse for planter og planteforsøk
Karoline har drevet med mye forskjellig, og har alltid vært interessert i natur og biologi. Det store planteengasjementet startet da hun fikk sommerjobb på NIBIO i Tromsø ved siden av studier.
─ Det var også mitt første møte med praktisk gjennomføring av større planteforsøk, noe jeg likte og som passer meg veldig godt.
Derfra gikk veien videre til NMBU for å få større faglig bakgrunn på området. Karoline synes NMBU tilbyr mange gode fag som omhandler planteproduksjon og fysiologi. Fag som hun har mye nytte av i jobben sin.
Forelesere liker at studentene stiller spørsmål og vil diskutere
Det er et veldig godt studentmiljø ved NMBU, med mange arrangementer og foreninger også på fritiden. I tillegg legger flere av de biologiske fagene opp til gruppearbeid eller lab-arbeid hvor det er lett å bli kjent med andre. NMBU er også et universitet der det er lett å ta kontakt med forelesere for diskusjoner og spørsmål.
─ Mange av foreleserne mine har holdt ut at jeg har stilt utrolig mange dumme spørsmål, men det er det rom for.
Bygg utdanningen din etter dine interesser
─ For meg var det veldig positivt at biologi-masteren er veldig fleksibel, og at du kan bygge fagsammensetningen i stor grad etter eget ønske. Selv om det til tider var vanskelig å velge mellom fagene, for det tilbys så mye spennende, sier Karoline.
Karrieretips til de som vurderer samme utdanning kan være å tenke litt etter om du ønsker en stilling innen forskning og praktisk utførelse av forsøk, eller forvaltning, da det kan være lurt å vende fagkombinasjonen sin i den retningen.