BachelorHeltidBiologi
Vil du lære hvordan levende organismer fungerer? Eller bidra til å utvikle bærekraftig matproduksjon? Kunnskap i biologi har stor betydning i samfunnet. Det handler om alt fra gener i enkeltceller til naturens store samspill.
Søknadsfrist:
Studiestart:
Høst
Antall studieplasser:
50
Poenggrenser:
Opptakskrav:
Studiekompetanse + realfagskrav
Mer om opptakskrav
Studiet omfatter 180 studiepoeng. Første del av studiet består blant annet av grunnleggende emner i biologi, grunnleggende matematikk, generell kjemi, zoologi, økologi og examen philosophicum. Disse emnene gir en bredde i studiet som du bygger videre på.
Du kan videre spesialisere deg innen forskjellige deler av biologien som dyrebiologi, plantebiologi, mikrobiologi, fysiologi, celle- og molekylærbiologi, genetikk og økologi. Her vil du lære hvordan levende organismer har utviklet seg gjennom evolusjon og seleksjon, og om biologisk mangfold. Ved å studere arvestoffet og aktive gener, ser du hvordan levende organismer fungerer, hvordan gener kan skrus av og på, og hva som påvirker mekanismene.
Du vil lære å kjenne igjen ulike grupper av planter og dyr, deres oppbygning helt ned på cellenivå og deres levevis, fysiologi og krav til miljøet. Du lærer å se kritisk på genetiske, fysiologiske og økologiske problemstillinger.
Noen relevante biologiske emner i bacheloren er f.eks:
- Cellebiologi (BIO100)
- Mikrobiologi (BIO130)
- Zoologi (ZOOL100, ZOOL210, ZOOL220 m.m.)
- Økologi (ECOL100, ECOL200)
- Genetikk (BIO120)
- Plantediversitet (BOT100) og plantefysiologi (BOT130)
- Evolousjonsbiologi (BIO223)
- Fysiologi (HFX201)
Last ned detaljert studieplan for biologi for kull 2024
Lise Benette Hovd - bachelor og master i biologi
Biologi er en veldig bred utdanning, som ga Lise mulighet til å bli kjent med mange fagfelt. I masteroppgaven jobber Lise med infeksjonsmodell for en parasittsykdom. Og i fremtiden vil hun fortsette med forskning og bli parasittolog. (video)
Mari Talgø Syvertsen – bachelor i biologi og master i plantevitenskap
Biologi er en utdanning med mange valgfag. Det ga Mari mulighetens til å skreddersy utdanningen sin. På master valgte hun plantevitenskap for å kunne jobbe med bioteknologi i planter. (video)
Karrieremuligheter
Du får kompetanse til blant annet:
- Stillinger innen offentlig forvaltning, i naturvernorganisasjoner, i privat næringsliv og stillinger som forskningstekniker.
- Med snitt på minimum C fra bachelorgraden kvalifiserer du til videre masterstudier ved NMBU og andre læresteder. Aktuelle masterstudier ved NMBU er f.eks biologi, økologi, genomvitenskap, bioteknologi, miljø og naturressurser, naturforvaltning, plantevitenskap, akvakultur, husdyrvitenskap, skogfag, naturbasert reiseliv, urbant landbruk og agroøkologi m.fler
- Tar du pedagogikk i tillegg etter master får du undervisningskompetanse i biologi.
Karriereeksempler:
- Silje Kvist Simonsen - Avdelingsingeniør NIBIO
- Martine Molland - Avdelingsingeniør ved Labora AS
- Sara Skybak - Lektor på naturbruksskole
- Trine Ellingsen Olsen - Atferdskonsulent i eget firma og klinikkassistent på en dyreklinikk
Hva lærer du?
Muligheter for utveksling
Programmets oppbygning
Om programmet