BOT100 Plantediversitet
Studiepoeng:5
Ansvarlig fakultet:Fakultet for miljøvitenskap og naturforvaltning
Emneansvarlig:Siri Lie Olsen
Campus / nettbasert:Undervises campus Ås
Undervisningens språk:Norsk
Frekvens:Årlig
Forventet arbeidsmengde:Forelesninger: 22 timer. Labarbeid: 20 timer. Feltkurs: 45 timer. Selvstudium (i tillegg til lab- og feltkurs): 38 timer.
Undervisnings- og vurderingsperiode:Emnet starter i vårparallellen og har undervisning/vurdering i vårparallellen og juniblokka.
Om dette emnet
Dette lærer du
Kunnskap
Etter å ha fullført emnet har studentene grunnleggende oversikt over mangfoldet av alger, sopp, moser, lav, karsporeplanter og høyere planter i norsk natur. De har kunnskap om hvordan de ulike gruppene i planteriket er bygget opp, hvordan de formerer seg og hvordan evolusjonære krefter har ført til tilpasninger til forskjellige økologiske forhold.
Ferdigheter
Emnet legger vekt på praktisk læring gjennom lab-øvinger og feltkurs. Studentene skal opparbeide god forståelse for hva slags trekk som karakteriserer de ulike gruppene og plantefamiliene. Studentene blir i stand til å bestemme høyere planter til art ved hjelp av flora og bestemmelsestabeller, samt å kjenne vanlige norske moser og laver.
Generell kompetanse
Emnet gir en bred biologisk basis for videre studier innen økologi, naturforvaltning, plantevitenskap og biologi.
- Forelesinger gir en teoretisk innføring i de aktuelle organismegruppene, lab-øvinger gir en praktisk innføring i de ulike gruppenes oppbygning og egenskaper, og feltkurset gir praktisk kunnskap om artsbestemmelse. I tillegg forventes det at studentene leser på egenhånd.
- Forelesningsnotater, lab-øvinger, bestemmelsestabeller og ekstramateriale gjøres tilgjengelig på Canvas.
Pensumbok: Stern’s Introductory Plant Biology. Fifteenth Edition. Bidlack, J.E. & Jansky S.H. 2021. McGraw - Hill, New York.
Flora til lab- og feltkurs: Norsk flora, 8. utgåve. Elven, R., Bjorå, C.S., Fremstad, E., Hegre, H. & Solstad, H. 2022. Det Norske Samlaget.
I tillegg til Norsk flora, kan du ta med andre floraer til feltkurset.
Samlet vurdering.
Skriftlig eksamen teller 2/3. Den skriftlige eksamenen er en 3-timers flervalgseksamen i mai. Feltkurset er i juniblokka og avsluttes med en floristikkprøve om kvelden den siste kursdagen. Floristikkprøven teller 1/3 av karakteren. Begge eksamensdeler må bestås for å bestå emnet.
Skriftlig eksamen Karakterregel: Bokstavkarakterer Hjelpemiddel: A1 Ingen kalkulator, ingen andre hjelpemidler Floristikkprøve Karakterregel: Bokstavkarakterer Hjelpemiddel: A1 Ingen kalkulator, ingen andre hjelpemidler- Ekstern sensor godkjenner eksamenspørsmålene (flervalgsprøve) og bestemmer karakterfordelingen basert på antall rette svar både for flervalgs- og floristikkprøven.
- Labkurs og feltkurs. På labkurset må 8 av 10 journaler være godkjent. Dette kreves for å delta på det obligatoriske feltkurset.
- Forelesninger: 22 timer. Labarbeid: 20 timer. Feltkurs: 45 timer.
- Generell studiekompetanse