Hvorfor studere Mat, teknologi og helse?

Av KBM

Mattias er veldig fornøyd med forelesere på NMBU som er tilgjengelige og kunnskapsrike.
Foto: NMBU

– Mat angår oss alle. Studentene våre tar med seg bred kunnskap om hvordan maten vi spiser er bygget opp, hvor den kommer fra, hvordan den best behandles, og hvordan den påvirker helse, miljø, klima og samfunn, sier professor Harald Carlsen.

– Gjennom studieprogrammene i mat, teknologi og helse utdanner vi mennesker som vil være svært relevante for arbeidslivet i tiden framover, og som har en dyp forståelse for fagområdene matvitenskap, ernæring og prosessering av råvarer, sier Carlsen. Han er professor ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU).

NMBU ligger i Ås, på et av Norges flotteste campusområder med ærverdige bygninger fra 1800-tallet, kun 17 minutter med tog fra Oslo sentrum.

9 av 10 får relevant jobb

Matindustrien er en av Norges største industrier. Over 50 000 personer over hele landet er ansatt i denne næringen.

Det er en stor og spennende industri med mange jobbmuligheter. To av tre bedrifter i NHO Mat og Drikke oppga i år å ha et udekket kompetansebehov​. Kandidater med utdannelse innen matvitenskap er svært attraktive til disse jobbene.

– Våre undersøkelser viser at 9 av 10 av våre studenter i matvitenskap har fått en relevant jobb innen seks måneder etter at de var ferdige med studiene, forteller studieveileder Simon Bruerberg.


Les mer: Bachelor i Mat, teknologi og helse
Les mer: Master i Mat, teknologi og helse

Student i matvitenskap på laboratoriet
Julie Tollisen studerer matvitenskap på NMBU. – Jeg er glad i realfag, men noe av det kan bli for teknisk for min del. Jeg liker at i matvitenskap blander man mat med realfag og får en litt mer visuell forklaring på hvorfor ting er som de er, sier Julie. Foto: Tonje Lindrup Robertsen

Mat, helse og miljø

Studieprogrammene tar for seg de kjemiske byggeklossene i maten og hvordan de påvirker kroppen. Som student vil du få kunnskap og ferdigheter om prosessering av råvarer og utvikling av nye matprodukter, og hvordan det vi spiser påvirker folkehelsen og globale klimaendringer.

–  Dette er komplekse problemstillinger. Vi skal forstå hva mat egentlig er, hvordan den kjemisk er bygget opp og hvordan den påvirker oss, sier Carlsen.   

Studentene lærer også om blant annet prosessering av råvarer, bruk av prosessutstyr, forbrukeradferd, emballasjeteknologi, hygiene, måling av kvalitet, næringsmiddelkjemi og mikrobiologi.

I studiene er det satt av mye tid til praktisk arbeid i laboratoriet og i Matpiloten – Norges eneste forskningsfabrikk for mat.

Bachelorgrad etter tre år

Som student kan du gjøre deg ferdig med studiene etter tre år, og da gå ut med en bachelorgrad i Mat, teknologi og helse. Hvis du ønsker å studere videre til master, kan du fortsette med den toårige mastergraden. Det er også gode muligheter for å søke overgang mellom bachelorprogrammene i Kjemi, Bioteknologi og Mat, teknologi og helse de første årene, ettersom disse studieprogrammene har mange av de samme innføringsemnene.

I bachelorgraden er det lagt til rette for at du et semester kan velge flere emner enten på utveksling i utlandet, ved andre fakulteter på NMBU, eller ved andre utdanningsinstitusjoner i Norge. Dette gir deg muligheten til å fordype deg i temaer du er spesielt interessert i allerede på bachelor-nivå.

Nye opptakskrav

Studieprogrammene i Mat, teknologi og helse het fram til våren 2025 «Matvitenskap».

Opptakskravene er nå litt annerledes enn tidligere. Der du før måtte oppfylle realfagskravet som heter REALFA, må du nå oppfylle realfagskravet som heter MATTEK

Studieveileder Bruerberg forklarer hva dette betyr:

– Denne endringen åpner opp for en ny vei inn i disse studiene for kandidater med fagbrev som ønsker større faglig fordypning. Dette vet vi er en kombinasjon som er meget attraktiv for industrien! 

Studenter i matvitenskap på Matpiloten
NMBU-studentene får tilbringe mye tid i Matpiloten, Norges eneste forskningsfabrikk for mat. Her er de i ferd med å strekke mozzarella i et studentforsøk. Foto: Siv Skeie

Krav til sunn og god mat

Professor Siv Skeie underviser i prosessfagene på studiene.

Hun forklarer:

– Samfunnet vårt er bygget opp slik at matproduksjonen må skje på en industriell måte hvis alle i verden skal få nok mat. Det er ikke slik at vi alle har vårt eget jordstykke der vi kan dyrke den maten vi trenger. I vår del av verden er også kravene fra forbrukerne varierte. I tillegg til nok og sunn mat, vil de ha variasjon, nye produkter, nye matopplevelser og av og til bare nytelse, hvilket kan bety usunn mat. Mange foretrekker også mat som krever lite tid til tilberedelse, sier hun. 

Viktig for hele verden

– I et globalt perspektiv har matvareindustrien en utfordring med å skaffe nok mat til en stadig voksende befolkning. Maten skal helst også være både sunn og bærekraftig, sier Skeie.  

NMBU-professorene mener utfordringer som klimaendringene og livsstilssykdommer gjør at vi må forandre på maten vi spiser i årene framover.

– Da er det viktig at vi har sterke fagmiljøer som forstår og studerer disse problemstillingene, sier Carlsen.  

Bilde av stipendiat ved KBM, Tora Asledottir, og professor Hilde Marie Østlie på laboratorium
Matstudentene får tett oppfølging og muligheten til å bryne seg i ekte forskningsprosjekter om for eksempel fermentering, surdeig eller ulike kornsorter.

Møte fire studenter:

Studenter i matvitenskap tester ulike typer softis.

info:

Bachelor i Mat, teknologi og helse

  • Treårig bachelorgrad ved NMBU – Norges miljø og biovitenskapelige universitet
  • Studentene får en grundig forståelse av hvordan maten vi spiser blir til – fra råvarer til ferdige produkter.
  • De bruker prinsipper fra biologi, kjemi og fysikk til å utforske alt fra matens kjemiske oppbygning til hvordan produksjonsteknologi, mattrygghet, ernæring og helse henger sammen.
  • Søknadsfrist er 15. april 2025 via Samordna Opptak
  • Studiestart: August 2025
  • Opptakskrav: Generell studiekompetanse + spesielle opptakskrav (MATTEK)

LES MER

Student i matvitenskap på laboratoriet

info:

Master i Mat, teknologi og helse

  • Toårig mastergrad ved NMBU – Norges miljø og biovitenskapelige universitet
  • Masterprogrammet gir studentene dyp innsikt i produksjon, kvalitet og helseaspekter knyttet til trygg og bærekraftig mat.
  • Studentene får delta i forskning og bruke moderne utstyr for matinnovasjon og -utvikling.
  • Programmet tilbyr tre studieretninger for fordypning: 1) Produksjon og utvikling av næringsmidler, 2) Matvaretrygghet, -kvalitet og -hygiene og 3) Ernæring, biomedisin og helse.
  • Søknadsfrist er 15. april 2025
  • Opptakskrav: Bachelorgrad i mat, teknologi og helse, matvitenskap eller tilsvarende
Read more

Publisert - Oppdatert

Del på