Bachelor
Heltid
Mat, teknologi og helse

Er du nysgjerrig på fremtidens mat? Med en bachelor i Mat, teknologi og helse blir du godt forberedt til en spennende karriere i et felt som utvikler seg raskt og som er utrolig viktig for fremtiden.

Søknadsfrist:

Studiestart:

Høst

Antall studieplasser:

20

Opptakskrav:

Generell studiekompetanse + spesielle opptakskrav (MATTEK).

  • Mer om opptakskrav

    Generell studiekompetanse + spesielle opptakskrav (MATTEK).

    MATTEK

    Du må dokumentere Matematikk R1 (eller Matematikk S1 og S2) og ett av følgende krav:

    Matematikk R2 ellerFysikk 1 og 2 ellerKjemi 1 og 2 ellerBiologi 1 og 2 ellerInformasjonsteknologi 1 og 2 ellerGeofag 1 og 2 ellerTeknologi og forskningslære 1 og 2.

    Du dekker kravet, selv om du ikke har generell studiekompetanse, hvis du har:

    bestått 1-årig forkurs for 3-årig ingeniørutdanning og integrert masterstudium i teknologiske fag etter fagplan av 2014 ellerbestått 1-årig forkurs for ingeniør- og maritim høyskoleutdanning ellerbestått 1-årig tilpasningskurs ellerbestått 2-årig fagskoleutdanning etter studieordninger før rammeplan fastsatt av departementet i 1998/99.
Mattias er veldig fornøyd med forelesere på NMBU som er tilgjengelige og kunnskapsrike.
Studenter får smake softis laget på melk fra NMBUs egne kyr
Tidligere KBM-student på jobb i matindustrien
Student Johanne Paulsen på mat-laboratoriet på NMBU
I full sving på Matpiloten på NMBU
Student Mette Lea på lab-en
Studenter i gruppearbeid
Student Mattias Flakkenberg på Matpiloten

Gjennom bachelorprogrammet i Mat, teknologi og helse vil du få en grundig forståelse av hvordan maten vi spiser blir til – fra råvarer til ferdige produkter. Du bruker prinsipper fra biologi, kjemi og fysikk til å utforske alt fra matens kjemiske oppbygning til hvordan produksjonsteknologi, mattrygghet, ernæring og helse henger sammen. 

Du får innsikt i alle prosessene som bestemmer matens kvalitet og hvordan matindustrien utvikler bærekraftige løsninger for å sikre trygg og sunn mat til befolkningen, både i dag og i fremtiden. 

Hos oss får du tett oppfølging fra veileder og tilgang til topp moderne utstyr, som gjør deg godt forberedt når du skal ut i arbeidslivet. Våre studenter har mye tid til praktisk arbeid i laboratoriet og i Matpiloten – Norges eneste forskningsfabrikk for mat. Vi har også et eget innovasjons-laboratorium for studenter, FoodLabs, hvor du kan teste ut dine egne ideer og innovative løsninger. 

I tiden framover må vi sikre sunn og trygg mat til en økende befolkning, redusere matsvinn, og effektivisere matproduksjonen – uten at det går utover smak, næringsverdi eller mattrygghet. 

Derfor trenger matindustrien kreative folk med oppdatert kunnskap om råvarer, nye teknologier, produktkvalitet og mattrygghet.  

Karrieremuligheter

Etter fullført bachelorgrad står du rustet til å arbeide i både offentlig og privat sektor, fra produksjonsplanlegging og kvalitetskontroll til forskning og analyse. Bachelorgraden i Mat, teknologi og helse gir deg et solid grunnlag for å jobbe i en av Norges største og viktigste næringer. 

Mange velger også å fortsette med en mastergrad i Mat, teknologi og helse, der du kan spesialisere deg ytterligere innen temaer som mattrygghet, produktutvikling eller ernæring.  

Les karriereintervjuer med tidligere studenter 

  • Hva lærer du?

    En kandidat som har fullført utdannelsen forventes å ha oppnådd følgende læringsutbytte, definert i kunnskaper, ferdigheter og generell kompetanse:

    Kunnskaper

    Har bred kunnskap om utvikling og produksjon av trygge og sunne matprodukterForstår hvilken kritisk samfunnsrolle kunnskap om mat og matproduksjon har, spesielt når det gjelder bærekraft, mattrygghet og folkehelseHar god forståelse av råvarenes kvaliteter og egenskaper som kan anvendes til å lage nye matprodukter gjennom både tradisjonelle og moderne prosessmetoderHar en grunnleggende forståelse av samspillet mellom mat og helseHar bred forståelse i basisfagene matematikk, statistikk, kjemi og biologi som forbereder kandidaten for komplekse utfordringer i matvitenskapen

    Ferdigheter

    Har evnen til å utføre tverrfaglige analyser av matvitenskapelige problemstillinger, i samarbeid med andre fagspesialister i tilgrensende fagområderBehersker prosessteknologisk utstyr og metoder relevante for prosessering av trygg, sunn og bærekraftigmatBehersker laboratorietekniske ferdigheter fra grunnleggende (f.eks. kjemi, biokjemi, molekylærbiologi) og matvitenskapsrettede emnerHar teoretisk og praktisk erfaring om råvarers og matprodukters kjemiske, fysikalske og sensoriske egenskaperHar solide ferdigheter om kvalitetssystemer innen matproduksjon og ansvarsforhold i henhold til norsk og europeisk lovgivning

    Generell kompetanse

    Kan jobbe selvstendig, både teoretisk og praktiskKan formidle sentralt fagstoff og utveksle synspunkter og erfaringerEr i stand til å bidra til nytenkning og innovasjon, gjennom bred teoretisk og praktisk tilegnet kompetanseKan forstå og bruke vitenskapelig litteratur på en objektiv og kritisk måte, og kunne anvende tilegnet kunnskap og ferdigheter på nye fagområder
  • Muligheter for utveksling
    I løpet av det tredje året legges det opp til et semester med mulighet for utveksling. NMBU har utvekslingsavtaler med flere gode universiteter i og utenfor Europa, også spesifikt rettet mot mat, teknologi og helse. Utenlandsopphold kan gjennomføres etter avtale med studieveileder.
  • Programmets oppbygning

    Det første året får studentene en innføring i grunnleggende fag som kjemi, matematikk, statistikk, mikrobiologi og ex. phil. Deretter bygger studiet videre på fag innen matens kjemi og råvaresammensetning, mikrobiologiske, teknologiske og biologiske prosesser. I løpet av bachelorgraden vil du også få kunnskap om sensorisk analyse, emballeringsteknologi og kosthold og helse.

    Bachelorgraden består av 70 studiepoeng innføringsemner, 80 studiepoeng fordypning innen matvitenskap, og 30 studiepoeng studenten kan velge fritt.

    Klikk her for å se studieplaner for bachelor i mat, teknologi og helse

  • Om programmet
    • Samfunnsrelevans
      Studiet gir deg kunnskapen du trenger for å utvikle og produsere mat som er trygg, bærekraftig, sunn og smaker godt. Kompetanse innen matvitenskap er avgjørende for fremtidens matproduksjon for å løse utfordringer som matsikkerhet, helse og bærekraftig ressursbruk, både nasjonalt og globalt.
    • Læringsaktiviteter
      Undervisningen gjennomføres med varierte læringsaktiviteter som inkluderer forelesninger, kollokvier, gruppearbeid, muntlige presentasjoner, teoretiske prosjektoppgaver, laboratoriearbeid, arbeid i pilotanlegg og ekskursjoner. Videre legges det opp til mulighet for praksisopphold i bedrift. Studentene oppfordres til å delta aktivt i læringsformene. Det vil også være samarbeid med andre institusjoner og bedrifter om undervisning, prosjektarbeid og tverrfaglighet.
    • Vurdering
      For evaluering av studentens prestasjoner anvendes både mappevurdering og avsluttende prøver. Mappevurdering omfatter deleksamener, rapportinnlevering og semesteroppgaver. Rapporter kan bety rapportering fra arbeid med matproduksjon, laboratorieanalyser og deltakelse på ekskursjon. I noen emner evalueres også kvaliteten av muntlige presentasjoner underveis. Avsluttende prøver er vanligvis skriftlig eksamen ved undervisningsperiodens slutt, men kan også være muntlig eksamen eller prosjektrapporter.
    • Informasjon for studenter fra partner universiteter
      Dette er et norsk studieprogram og de fleste emner på bachelornivå vil ikke undervises på engelsk. Studenter med et skandinavisk språk kan i utgangspunktet følge alle emner som undervises på norsk.

Studieveileder(e):

Simon Gustafson Bruerberg

Simon Gustafson Bruerberg

Seniorrådgiver
Ellen Skuterud

Ellen Skuterud

Senioringeniør