Master 2 år (på heltid)
Heltid
Mat, teknologi og helse

Vil du være med på å utvikle matproduksjon som er trygg, bærekraftig og innovativ? Er du klar for å spesialisere deg i et fagområde med stor samfunnsrelevans?  

Søknadsfrist:

Studiestart:

Høst

Antall studieplasser:

20

Opptakskrav:

Bachelorgrad i mat, teknologi og helse, matvitenskap eller tilsvarende.

  • Mer om opptakskrav
    Bachelorgrad i mat, teknologi og helse, matvitenskap, eller tilsvarende, som inkluderer minst 80 studiepoeng emner innen matvitenskap. Dette må omfatte emner innen matkjemi, mattrygghet, ernæring, og råvare- og prosesskunnskap. Utover dette skal det naturvitenskapelige grunnlaget omfatte emner i matematikk, cellebiologi, statistikk, kjemi, biokjemi og mikrobiologi. Studenter som mangler enkelte videregående bacheloremner (200-nivå), må avtale en overgangsordning med studieveileder.
Studenter i matvitenskap tester ulike typer softis.
Tora Asledottir er stipendiat på KBM.
Studentoppgave i matvitenskap på Matpiloten, ledet av professor Siv Skeie.
Studentprosjekt om ost ved NMBU
Student Mette Lea
Arbeid i Matpiloten
Studenter i gruppearbeid
Studenter tester softisen på NMBU
Laboratoriearbeid for studentene på matvitenskap
Bilder tatt i Bioteknologibygningen på NMBU høsten 2021
Student Mattias Flakkenberg på Matpiloten
Student Mette Lea i arbeid på laboratoriet
Studenter i matvitenskap tester softis i Matpiloten
Fotografert august 2024.
Studentambassadører fotografert en augustdag på campus Ås, ved Storplenen, Universitetstunet, bak Meierimuseet og utenfor Audmax. 
Bildene er til bruk i rekruttering, og alle personene på bildene har gitt tillatelse til bruk.

Masterprogrammet i Mat, teknologi og helse gir deg dyp innsikt i produksjon, kvalitet og helseaspekter knyttet til trygg og bærekraftig mat – kunnskap som er essensiell for å møte fremtidens krav til matindustrien. Under studiet får du delta i forskning og bruke moderne utstyr for matinnovasjon og -utvikling. Programmet tilbyr tre spennende studieretninger der du kan fordype deg i det som interesserer deg mest: 

  • Produksjon og utvikling av næringsmidler  

  • Matvaretrygghet, -kvalitet og -hygiene  

  • Ernæring, biomedisin og helse  

Under mastergraden får du tett oppfølging fra våre veiledere i gjennomføring av en selvstendig masteroppgave, ofte koblet direkte på konkrete forskningsprosjekter. Dette gir deg verdifull erfaring og muligheten til å bli en nøkkelspiller i utviklingen av fremtidens mat. 

Du får bruke topp moderne utstyr, som gjør deg godt forberedt når du skal ut i arbeidslivet. Våre studenter har mye tid til praktisk arbeid i laboratoriet og i Matpiloten – Norges eneste forskningsfabrikk for mat. Vi har også et eget innovasjons-laboratorium for studenter, FoodLabs, hvor du selv kan prøve deg fram for å lage nye matprodukter. 

Karrieremuligheter

Over nitti prosent av studentene våre har fått seg en relevant jobb innen seks måneder etter fullførte studier. Mastergraden i Mat, teknologi og helse gir deg ettertraktet fagkunnskap, og gjør deg kvalifisert for en rekke spennende jobber innen produksjon, utvikling, analyse og kvalitetssikring av mat og næringsmidler.  

Tidligere studenter jobber i dag i store konsern og i små nisjebedrifter, i fiskeindustrien, på meierier, bakerier, i offentlige virksomheter som Mattilsynet eller med analyse i laboratorium. Noen er ledere og rådgivere, mens andre jobber med produktutvikling, produksjonsledelse og administrasjon.  

Mastergraden kan også kvalifisere deg til doktorgradsstudier. 

Les karriereintervjuer med tidligere studenter 

  • Hva lærer du?

    En kandidat som har fullført utdannelsen forventes å ha oppnådd følgende læringsutbytte, definert i kunnskaper, ferdigheter og generell kompetanse:

    Kunnskaper

    Har inngående kunnskap om utvikling og produksjon av trygge og sunne matprodukterForstår hvilken kritisk samfunnsrolle kunnskap om mat og matproduksjon har, spesielt når det gjelder bærekraft, mattrygghet og folkehelseKan anvende kunnskap om råvarenes kvaliteter og egenskaper til å lage nye matprodukter gjennom både tradisjonelle og moderne prosessmetoderHar spesialisert innsikt i et avgrenset matvitenskapelig fagområde (produksjon, mattrygghet eller ernæring og biomedisin), gjennom forskningserfaringen i masteroppgaven

    Ferdigheter

    Har evnen til å utføre tverrfaglige analyser av matvitenskapelige problemstillinger, i samarbeid med andre fagspesialister i tilgrensende fagområderHar solide prosessteknologiske og laboratorietekniske ferdigheter for prosessering og analysering av trygg og sunn matHar solide ferdigheter om hygienisk matproduksjon, ansvarsforhold og hendelsesforløp ved matbårne sykdomsutbruddKan utforme, gjennomføre og analysere forskningsprosjekter, med en forståelse av metoder, feilkilder og statistisk analyseKan bruke relevante metoder for forskning og utviklingsarbeid på en selvstendig måte

    Generell kompetanse

    Kan planlegge og gjennomføre selvstendig arbeid, både teoretisk og praktiskKan kommunisere og samarbeide faglig, både på norsk og engelsk, med andre fagspesialisterHar evnen til å fremme nytenkning og innovasjon, gjennom sin brede teoretiske, praktiske og spesialiserte kompetanseKan forstå og bruke vitenskapelig litteratur på en objektiv og kritisk måte, og kunne anvende tilegnet kunnskap og ferdigheter på nye fagområder
  • Muligheter for utveksling
    Det er muligheter for å ta emner ved andre institusjoner både nasjonalt og internasjonalt. NMBU har utvekslingsavtaler med flere gode universiteter i og utenfor Europa. Utenlandsopphold kan gjennomføres etter avtale med studieveileder.
  • Programmets oppbygning

    Studenten velger spesialisering første semester. Spesialiseringene inneholder sine spesifikke obligatoriske emner. Mastergraden avsluttes med en selvstendig oppgave på 30, 45 eller 60 studiepoeng. Studenten velger blant følgende tre spesialiseringer:

    Produksjon og utvikling av næringsmidler (PUN)Matvaretrygghet, kvalitet og hygiene (MKH)Ernæring, biomedisin og helse (EBH)

    Klikk her for å se studieplaner for master i mat, teknologi og helse

  • Om programmet
    • Samfunnsrelevans
      Studiet gir deg kunnskapen du trenger for å utvikle og produsere mat som er trygg, bærekraftig, sunn og smaker godt. Kompetanse innen matvitenskap er avgjørende for fremtidens matproduksjon for å løse utfordringer som matsikkerhet, helse og bærekraftig ressursbruk, både nasjonalt og globalt.
    • Læringsaktiviteter
      Undervisningen gjennomføres med varierte læringsaktiviteter som inkluderer forelesninger, kollokvier, gruppearbeid, muntlige presentasjoner, teoretiske prosjektoppgaver, laboratoriearbeid, arbeid i pilotanlegg og ekskursjoner. Videre legges det opp til mulighet for praksisopphold i bedrift. Studentene oppfordres til å delta aktivt i læringsformene. Det vil også være samarbeid med andre institusjoner og bedrifter om undervisning, prosjektarbeid og tverrfaglighet. Graden avsluttes med en masteroppgave på 30, 45 eller 60 studiepoeng.
    • Vurdering
      For evaluering av studentens prestasjoner anvendes både mappevurdering og avsluttende prøver. Mappevurdering omfatter deleksamener, rapportinnlevering og semesteroppgaver. Rapporter kan bety rapportering fra arbeid med matproduksjon, laboratorieanalyser og deltakelse på ekskursjon. I noen emner evalueres også kvaliteten av muntlige presentasjoner underveis. Avsluttende prøver er vanligvis skriftlig eksamen ved undervisningsperiodens slutt, men kan også være muntlig eksamen eller prosjektrapporter. Graden avsluttes med en masteroppgave på 30, 45 eller 60 studiepoeng.
    • Informasjon for studenter fra partner universiteter
      Alle emner på 300-nivå vil tilbys på engelsk dersom kvalifiserte utvekslingsstudenter ønsker å delta.

Studieveileder(e):

Simon Gustafson Bruerberg

Simon Gustafson Bruerberg

Seniorrådgiver
Ellen Skuterud

Ellen Skuterud

Senioringeniør