Godt arbeidsmarked for konomikandidatene

Kandidatundersøkelsen ved NMBU viser at studenter som har tatt en økonomiutdanning klarer seg bra på arbeidsmarkedet.

Photo: Hkon Sparre

Samtidig viser en rapport fra Kunnskapsdepartementet at det er et stort behov for kandidater med høyere økonomisk-administrativ utdanning.

Undersøkelsen, som ble foretatt blant kandidater som var uteksaminert i perioden 2005-2009, viser at 94 % av de nyutdannede økonomikandidatene hadde hatt sammenhengende arbeid i mer enn 6 måneder etter fullført grad.

96 % av økonomikandidatene oppgir at de er heltidsansatte.  

Åtte av ti økonomikandidater hadde jobb innen 3 måneder etter fullført grad. Tallene viser at kandidatene kan bli flinkere til å søke tidligere på jobb. Kun halvparten søkte jobb før de var ferdig med utdannelsen. 

Jobber i ulike sektorer
60 % av økonomikandidatene fra NMBU jobber i privat sektor, 29 % i statlig sektor, 5 % i kommunal sektor, 3 % i fylkeskommunal sektor og 3 % i offentlig eide foretak. 

Tallene skiller ikke mellom samfunnsøkonomer og siviløkonomer, men andre undersøkelser viser at siviløkonomer i større grad søker seg til privat sektor enn samfunnsøkonomer. 

Økonomikandidatene som er med i undersøkelsen er fra studieprogrammene i samfunnsøkonomi og i økonomi og administrasjon (siviløkonom). 

Både bachelor- og masterkandidater er med i undersøkelsen. 80 % av økonomikandidatene som svarte på undersøkelsen hadde fullført master. Se omtale av rapporten her.  

Stort behov for kandidater med økonomisk-administrativ utdanning

Photo: Shutterstock

Rapporten ”Tilbud og etterspørsel etter høyere utdannet arbeidskraft fram mot 2020”, som Kunnskapsdepartementet har lagt fram, viser at det er tre grupper der etterspørselen etter høyt utdannede folk er større enn nåværende utdanningskapasitet: Økonomi og administrasjon; teknologi og realfag, samt lærere.

Les nærmere omtale av rapporten her.

Publisert - Oppdatert

Del på