Kyr på beite

forskning ved nmbu

Klimagasser fra landbruket

Norges Bondelaget, Norges Bonde og Småbrukerlag og regjeringen  inngikk i 2019 en intensjonsavtale om reduksjon klimagasser og økt opptak av karbon i jordbruket.  Partene forplikter seg til å redusere jordbrukets samla klimagassutslipp med 5 millioner tonn CO2-ekvivalener innen 2030.  

Avlsarbeid og klimavennlig fôring er to av satsingene for å nå målet. Vi ved NMBU jobber for å bidra til at vi oppnår det målet.


Storfe på beite på Skeikampen

Mat fra husdyr laget på norske beite- og grasarealer er erstattet av import med utslipp som ikke registeres i norsk klimaregnskap

Klimagassutslipp fra jordbruket er redusert med 6,8 prosent i perioden 1990 til 2022, samtidig som befolkningen i Norge har økt med nærmere 1,3 millioner. Hvis de årlige utslippene deles på folketallet i de samme år er reduksjonen i utslipp per person på nærmere 30 prosent.

Men tallene viser også at det økte behovet for melk og kjøtt, som følger av flere innbyggere, ikke kommer fra norske husdyr.

Les mer om klimaregnskapet og tiltak for reduksjon av klimagasser fra husdyrbruket


Siloballer på jordet

Betydningen av bedre grovfôrkvalitet på utslipp av metan fra norsk storfeproduksjonen

Surfôr av gras er det viktigste grovfôret i norsk storfeproduksjon. Fordøyeligheten av organisk stoff (OMD) blir analysert i storfeprodusentenes grovfôranalyser da det er det viktigst variabelen for å angi grovfôrets energiverdi.

Les mer og last ned sluttrapporten i prosjektet

Figur av metan

Modell for å beskrive utslippet av enterisk metan under norske produksjonsforhold

Metanmodellen skal inngå i de nasjonale utslippsberegningene. Den nye modellen gir et sikrere estimat på metanproduksjonen fra melkekyr, og den tar også hensyn til hvordan grovfôrkvaliteten påvirker metanproduksjonen.

Les mer og last ned rapporten

Ku i metanmåler

MethanePasture ─ økt bærekraft i mjølk og kjøtt fra drøvtyggere

Et forskningsprosjekt med forsøk under norske forhold avklarer om metanproduksjonen fra dyr kan reduseres med beiting, om fôrtilsetninger reduserer metan mer ved tidlig enn sent beiting, og dermed gi bedre estimater av metanproduksjonen.

Les om forskningsprosjektet MethaePasture

Traktor og rundballer

AlkaNor - Alkalisk korn til melkekyr

Et forskningsprosjekt for økt andel norske råvarer i rasjoner til storfe og effekt på melkeytelse, dyrehelse og utslipp av klimagasser

Les om forskningsprosjektet AlkaNor

Kyr ligger og står i båsfjøs

Hva skjer egentlig i magen på kua når den produserer metan?

Når kua fordøyer gresset den spiser, produseres metangass i vommen. Men hva skjer egentlig i kumagen? Og er det noe vi kan gjøre for å redusere metanproduksjonen? NMBU-forskere er i gang med å undersøke nettopp dette. 

Les om hva som egentlig skjer i magen på kua når den produserer metan? | NMBU