Den nye metanmodellen skal inngå i de nasjonale utslippsberegningene.
Modellene beskrevet i rapporten nedenfor gir et sikrere estimat på metanproduksjonen fra norske melkekyr, og tar også hensyn til hvordan grovfôrkvaliteten påvirker metanproduksjonen.
- En grunnleggende modell for å studere ernæringsmessige faktorer som påvirker CH4-utslippet.
- En operasjonell modell som skal benyttes i det nasjonale rapporteringssystemet for utslipp av klimagasser fra landbruket.
Det er forskere ved NMBU som har utarbeidet metanmodellene beskrevet i rapporten:
Av Harald Volden, Puchun Niu and Egil Prestløkken
Modeller som er representative for norske forhold
Produksjonen av metan i vomma hos drøvtyggerne er avhengig av fôrtype og fôrets kjemiske sammensetting. I Norge er gras den viktigste grovfôrtypen og derfor er det viktig å utvikle utslippsmodeller for metan basert på rasjoner som er representative for norske forhold.
Det ble etablert en database med publiserte forsøk fra ulike deler av verden, og ut fra den ble det utviklet utslippsmodeller for melkeku basert på fôrrasjoner som er mest mulig like de vi har i Norge. Arbeidet med modellene er basert på en systematisk gjennomgang av publiserte forsøk der relevant informasjon om fòr, dyr og metanproduksjon inngår.
Inngår i vårt nasjonale klimaregnskap
Norge har et nasjonalt klimaregnskap som benyttes til å dokumentere vårt utslipp for ulike sektorer. Landbruk er en av disse sektorene. Utslippstallene rapporteres også inn til FNs klimapanel (IPCC) som overvåker det globale klimagassutslippet.
Prosjektet med modellene er gjennomført som oppdrag fra Miljødirektoratet og Landbruksdirektoratet. Miljødirektoratet har ansvaret for de nasjonale utslippsberegningene i samarbeid med SSB.