Grass harvesting
Grass harvestingFoto: Janne Karin Brodin

Økt andel norske råvarer i rasjoner til storfe og effekt på melkeytelse, dyrehelse og utslipp av klimagasser

01 juli 2020 - 30 juni 2024

FFL/JA (NFR)

Om prosjektet

  • Sammendrag

    Befolkningsvekst, klimaendringer og minkende naturressurser gjør at matsikkerhet og selvforsyning må prioriteres over hele verden. Norge har et nordisk klima, og mindre enn 3% av det totale arealet er dyrket mark. På grunn av disse begrensningene er nivået av importerte råvarer i kraftfôr til produksjonsdyr i Norge i gjennomsnitt rundt 40%, med et mye høyere tall (~ 90%) for proteinråvarer. Dette er ikke bærekraftig på lang sikt, og er i strid med norsk landbrukspolitikk som har som mål å øke nasjonal matproduksjon basert på norske ressurser. Norsk husdyrproduksjon står i en særstilling når det gjelder god dyrehelse, med få tilfeller av alvorlige smittsomme sykdommer. Import av råvarer til fôr medfører en økt risiko for å introdusere nye, uønskede sykdommer.

    Det er derfor mange grunner til å øke bruken av lokale fôrråvarer, men høyt innhold av stivelse og lavt proteininnhold gjør at utnyttelsen av disse råvarene øker faren for metabolske sykdommer, spesielt sub-akutt vomacidose (SARA), som reduserer fôrutnyttelsen og påvirker dyrehelse og dyrevelferd, noe som igjen har negative konsekvenser for økonomien i produksjonen.

    Nye teknologier og behandlingsmetoder som reduserer disse negative effektene kan øke andelen av norske råvarer i fôr til produksjonsdyr. Dette prosjektet vil undersøke effektene av å bruke en alkaliseringsteknologi på lokalprodusert korn i rasjoner til melkekyr for å bidra til å øke nasjonal matproduksjon basert på norske ressurser. En pilotstudie med bruk av alkalisk korn viste at det er mulig å øke mengden av norske ingredienser i kraftfôr til melkekyr fra 48% til 75% uten negative effekter på fordøyelighet eller vomfysiologi. Denne studien var imidlertid av begrenset omfang. Det planlagte prosjektet inkluderer omfattende studier ved bruk av både metabolisme- og produksjonforsøk og vil undersøke effektene av å bruke alkalisk korn i rasjoner til melkekyr på fysiologiske parametre og produksjonsresultater, samt estimere miljøeffekter ved å kvantifisere utslipp av klimagasser og nitrogen. I tillegg vil prosjektet undersøke helseparametre ved bruk av nye metoder (-omics), samt tilstrebe å identifisere ikke-invasive biomarkører for å kunne detektere dyr med SARA. Det vil også bli utført økonomiske beregninger som belyser eventuelle kostnadsforskjeller ved bruk av den nye råvaren sammenlignet med bruk av importerte råvarer som soya i kraftfôr til melkekyr.

  • Mål

    Øke andelen av lokale fôrråvarer og fôreffektiviteten i rasjoner til storfe ved bruk av alkaliseringsteknologi for å bidra til å nå det nasjonale målet om økt matsikkerhet og selvforsyning - med et spesielt fokus på melkeproduksjon og dyrehelse samt næringsstoff- og klimagassutslipp.

  • Samarbeidspartnere

    AlkaNor er et samarbeidsprosjekt mellom lokale og internasjonale partnere ledet av NMBU.

    Lokale partnere: Norgesfôr AS, Strand Unikorn AS, TINE SA

    Internasjonale partnere: INRAe (Research for Agriculture, Food and Environment), France; FiveF Alka Ltd., United Kingdom



  • Deltakere

Publikasjoner