Marie Skurdal Tofte har studert matvitenskap på NMBU. – En master i matvitenskap ga en bred forståelse for mat og matproduksjon, som ga meg stor valgfrihet til å søke på ulike stillinger innen matindustrien, sier hun. Nå spiser Marie is hver dag på jobb!
1. Kan du fortelle om din nåværende jobb?
Jeg jobber som produktutvikler i Hennig-Olsen Is. Stillingen min går hovedsakelig ut på å drive innovasjon av nye produkter og forbedringsarbeid av eksisterende produkter og prosesser.
Arbeidsdagene ser aldri like ut - de kan bestå av blant annet å gjennomføre sensoriske bedømmelser, utvikle og vedlikeholde resepter og lage prototyper. Vi jobber tett opp mot produksjonen, og er alltid til stede ved oppstart av nye produkter eller om det skulle være utfordringer der vi kan bistå. Vi jobber også tett med de andre avdelingene, som innkjøp, marked, salg, laboratoriet og teknisk. I tillegg har vi tett kontakt med leverandører rundt om i Europa.
Det er veldig gøy å være med og se hvordan en idé kan gå fra konseptstadiet til å bli et ferdig produkt i butikkens frysedisk. Og ja - det er sant at vi spiser is hver dag!
2. Hvordan var veien fra videregående til den jobben du har i dag?
Som mange andre var jeg usikker på hva jeg ville studere etter videregående. Jeg har alltid hatt stor interesse for mat og visste jeg ville søke noe realfagsrettet, så da falt valget på matvitenskap. Jeg har hørt mye godt om studiet, i tillegg til studentmiljøet på NMBU.
Gjennom studiet ble jeg spesielt fascinert av meierifagene, hvor teori ble forent med praksis. Å kunne jobbe i pilotanlegget på KBM og faktisk lage ost, smør og yoghurt gjorde det både mer spennende og lettere å forstå teorien. Jeg hadde sommerjobb på laboratoriet hos TINE, som også bidro til en større forståelse.
En master i matvitenskap ga en bred forståelse for mat og matproduksjon, som ga stor valgfrihet til å søke på ulike stillinger innen matindustrien.
Det er gøy å se på spredningen i jobber vi har fått ut fra samme utdanning.
3. Hva kan du si om studentmiljøet på NMBU?
Studiemiljøet på NMBU er helt unikt! Man blir raskt kjent med folk på tvers av studiene og fakultet, både gjennom fag, foreninger eller andre sosiale arrangementer.
Gjennom gruppearbeid, labarbeid, ekskursjoner og sosiale sammenkomster fikk vi et godt miljø på matvitenskap, hvor alle kjente alle. Vi hadde også tett kontakt med professorer, forelesere og labingeniører, hvor terskelen var lav for å ta kontakt om man lurte på noe.

karriereintervju med tidligere student
Marie Skurdal Tofte
- Studieprogram: Master i matvitenskap og ernæring (OBS - studieprogrammet har nå endret navn til master i Mat, teknologi og helse)
- Tittel på masteroppgave: Effekt av vekst av psykrotrofe bakterier i fløte og syrningstemperatur på rømmekvalitet
- Jobb i dag: Produktutvikler
- Arbeidsgiver: Hennig-Olsen Is
- Andre relevante jobber, verv eller lignende: Laboratoriemedarbeider hos TINE Frya, var styremedlem i studentforeningene Leikarringen Frøy, Budeieforeninga og Tradenigheten, og jobbet frivillig på samfunnet og under UKA
4. Har du noen råd til kommende studenter?
Velg et studieprogram du virkelig interesserer deg for, og ikke vær redd for å prøve. De første årene på studiet består av en del grunnleggende fag, som også gjør det enkelt å eventuelt bytte studie uten at året var “forgjeves”.
Balanserer studiehverdagen med andre interesser. Jeg anbefaler sterkt å engasjere deg i studiemiljøet på Ås, enten det er å være frivillig på samfunnet og under UKA, melde seg inn i en forening eller idrett, eller delta på åpne arrangementer. Det kommer du ikke til å angre på!
5. Hvordan bidrar jobben din i arbeidet med FNs bærekraftsmål?
Hennig-Olsen Is har et eget tverrfaglig bærekraftsteam satt sammen av personer på tvers av avdelinger. Det er valgt å fokusere på fem av FNs bærekraftsmål; 3: God helse, 5: Likestilling mellom kjønnene, 8: Anstendig arbeid og økonomisk vekst, 12: Ansvarlig forbruk og produksjon og 13: Stoppe klimaendringer. Vi jobber kontinuerlig med å nå disse målene, i tillegg til å levere på flere av FNs bærekraftsmål.
Hos produktutvikling bidrar vi med å utvikle nye og mer bærekraftige produkter. Vi har fokus på intensjonsavtalen for et sunnere kosthold, hvor vi jobber med reduksjon av fett og sukker i våre produkter. Vi tilbyr allerede sukkerfrie og sukker/fettreduserte produkter, samt veganske alternativer. Det jobbes aktivt med reduksjon av matsvinn i produksjonen, med fokus på gjenbruk av overskuddsmateriale og fabrikkutsalg av ikke-salgbare produkt med "skjønnhetsfeil" til en redusert pris. Valg av leverandør tas også i betraktning ut fra deres etiske og bærekraftige forhold, som ved bruk av Rainforest Alliance.
Et lite spørsmål til arbeidsgiver:
På hvilke måter tenker du at utdanningen til Marie har vært relevant for den jobben hun har i dag?
Utdanningen i matvitenskap har gitt Marie et solid og praktisk fundament som er direkte relevant for jobben hennes som produktutvikler for iskrem.
Hun har lært å analysere og forstå oppbyggingen av et produkt, og hvordan ulike råvarer og prosesser påvirker både smak, konsistens og holdbarhet. Sensorikk er også en viktig del av utdanningen, og gir Marie verktøyene hun trenger for å vurdere produkter kritisk og jobbe strukturert med smakstesting og forbedring.

om studieprogrammet:
Bachelor i Mat, teknologi og helse
- Treårig bachelorgrad ved NMBU – Norges miljø og biovitenskapelige universitet
- Studentene får en grundig forståelse av hvordan maten vi spiser blir til – fra råvarer til ferdige produkter.
- De bruker prinsipper fra biologi, kjemi og fysikk til å utforske alt fra matens kjemiske oppbygning til hvordan produksjonsteknologi, mattrygghet, ernæring og helse henger sammen.
- Søknadsfrist er 15. april 2025 via Samordna Opptak
- Studiestart: August 2025
- Opptakskrav: Generell studiekompetanse + spesielle opptakskrav (MATTEK)

om studieprogrammet:
Master i Mat, teknologi og helse
- Toårig mastergrad ved NMBU – Norges miljø og biovitenskapelige universitet
- Masterprogrammet gir studentene dyp innsikt i produksjon, kvalitet og helseaspekter knyttet til trygg og bærekraftig mat.
- Studentene får delta i forskning og bruke moderne utstyr for matinnovasjon og -utvikling.
- Programmet tilbyr tre studieretninger for fordypning: 1) Produksjon og utvikling av næringsmidler, 2) Matvaretrygghet, -kvalitet og -hygiene og 3) Ernæring, biomedisin og helse.
- Søknadsfrist er 15. april 2025
- Opptakskrav: Bachelorgrad i mat, teknologi og helse, matvitenskap eller tilsvarende