Kvalitets- og prosessingeniør hos Nidar

Av KBM

Vebjørn Larsen på jobb.
Vebjørn Larsen på jobb.Foto: Privat

Vebjørn Larsen jobber som kvalitets- og prosessingeniør hos Nidar. Der sørger han for at produkter som Bamsemums og Laban seigmenn er trygt for oss å spise.

1. Kan du fortelle om din nåværende jobb?

Jeg jobber som kvalitets- og prosessingeniør på Nidar (Orkla Confectionery and Snacks). På Nidar lager vi mye forskjellig godteri og noen produkter jeg jobber med er Laban, Bamsemums og Smørbukk.  

Jobben min er å sikre at vi har produksjonsutstyr og kvalitetssystemer som sikrer at produktene er trygge å spise og at kvaliteten er som den skal. En stor del av det er HACCP-arbeid. HACCP-arbeid er risikovurderinger og rutiner for å sikre mattrygghet på en produksjonslinje. 

Vi gjør kvalitetsvurderinger av godteri sensorisk (smake, lukte og se). For eksempel kan det være at noen seigmenn har en for hard konsistens, og da må jeg vurdere om det skal selges, vrakes eller selges som billig vare på fabrikkutsalget. Jeg vurderer reklamasjoner fra kunder og jobber med forbedringsarbeid for å bedre kvalitet, øke effektivitet og redusere matsvinn. 

Totalt sett er det en veldig variert arbeidshverdag hvor jeg jobber omtrent 50 prosent ute i produksjonen og 50 prosent på kontor. 

2. Hvordan var veien fra videregående til den jobben du har i dag?  

Etter videregående og ett år på folkehøgskole tok jeg en bachelor på NTNU i Matteknologi. Etter bacheloren begynte jeg på NMBU i 2017 og tok en toårig master i Matvitenskap med retning "Produksjon og utvikling av næringsmidler".  

NMBU var det eneste universitetet som hadde en master der man kunne fordype seg i ulike næringsmiddelteknologier. Jeg har fått nytte av flere gode emner som "Proteiner, polysakkarider og fett/oljer" og emnene i Meieriteknologi.  

Etter mastergraden var jeg heldig og fikk jobb som kvalitetsingeniør på Kims (Orkla Confectionery and snacks). Det var tre fine og læringsrike år på Kims, men jeg valgte å bytte jobb til Nidar for å flytte nærmere hjemtrakter. I tillegg hadde jeg et ønske om å jobbe med godteri.

3. Hva kan du si om studentmiljøet på NMBU?  

Studentmiljøet på NMBU opplevde jeg som godt. Foreningslivet, klassemiljøet og bokollektivet gjorde at det var lett å bli kjent med andre. Det var spesielt hyggelig å være med i Trøndernes fagforening.  

Ellers var det positivt at det var korte avstander mellom campus, treningssenter og fest. Klassemiljøet på matvitenskap var også veldig bra. I tillegg var det et lite klassemiljø slik at professorer og studenter kjente hverandre godt. 

4. Har du noen råd til kommende studenter? 

  • Velg en studieretning og emner som interesserer deg.
  • Ta et eller flere fag i ledelse. Det kommer godt med i arbeidslivet.
  • Å være aktiv på Samfunnet eller i foreningslivet kan være nyttig erfaring inn i arbeidslivet. 

5. Hvordan bidrar arbeidsplassen din i arbeidet med FNs bærekraftsmål?

Det jobbes mye med å redusere matsvinn. Vi har et fabrikkutsalg hvor vi selger varer som har litt kvalitetsavvik. Det er bedre for miljøet at f.eks. seigmenn med noe feil i form/farge kan selges på fabrikkutsalget enn at det vrakes.

Det benyttes også Rainforest Alliance-sertifisert sjokolade. Rainforest Alliance er en internasjonal organisasjon som jobber for å løse noen av de viktigste sosiale og miljørettede utfordringene, ved å endre måten verden produserer og forbruker på.

Vebjørn Larsen

karriereintervju med tidligere student

Vebjørn Larsen

  • Studieprogram: Master i Matvitenskap (OBS dette studieprogrammet har endret navn til Mat, teknologi og helse)
  • Masteroppgave: Kvalitet av mysepermeatpulver – Effekt av utvalgte prosessparametere og variasjon i sammensetning av mysepermeat 
  • Jobb i dag:
  • Arbeidsplass: Nidar (Orkla Confectionery and Snacks Norge) 
  • Andre relevante erfaringer: Praktikant Nidar og Kvalitetsingeniør Kims

Studenter i matvitenskap tester ulike typer softis.

studieprogram:

Bachelor i Mat, teknologi og helse

  • Treårig bachelorgrad ved NMBU – Norges miljø og biovitenskapelige universitet
  • Studentene får en grundig forståelse av hvordan maten vi spiser blir til – fra råvarer til ferdige produkter.
  • De bruker prinsipper fra biologi, kjemi og fysikk til å utforske alt fra matens kjemiske oppbygning til hvordan produksjonsteknologi, mattrygghet, ernæring og helse henger sammen.
  • Søknadsfrist er 15. april 2025 via Samordna Opptak
  • Studiestart: August 2025
  • Opptakskrav: Generell studiekompetanse + spesielle opptakskrav (MATTEK)
LES MER

Student Mattias Flakkenberg

studieprogram:

Master i Mat, teknologi og helse

  • Toårig mastergrad ved NMBU – Norges miljø og biovitenskapelige universitet
  • Masterprogrammet gir studentene dyp innsikt i produksjon, kvalitet og helseaspekter knyttet til trygg og bærekraftig mat.
  • Studentene får delta i forskning og bruke moderne utstyr for matinnovasjon og -utvikling.
  • Programmet tilbyr tre studieretninger for fordypning: 1) Produksjon og utvikling av næringsmidler, 2) Matvaretrygghet, -kvalitet og -hygiene og 3) Ernæring, biomedisin og helse.
  • Søknadsfrist er 15. april 2025
  • Opptakskrav: Bachelorgrad i mat, teknologi og helse, matvitenskap eller tilsvarende
LES MER

Publisert - Oppdatert

Del på