Eline Furseth har kombinert studier i biologi og bioteknologi ved NMBU. – Planen var egentlig å ta masteren et annet sted, men jeg trivdes så godt både faglig og sosialt i Ås at jeg gikk videre med en master i bioteknologi etter bacheloren, sier hun.
Kan du fortelle om din nåværende jobb?
Jeg jobber som konsulent innen data og analyse hos BearingPoint, som er et internasjonalt konsulentselskap med røtter i Europa. BearingPoint har et av Norges største og mest erfarne fagmiljø innen data og analyse, og solid kompetanse innen verdikjede, teknologi, strategi og bærekraft. Vi hjelper selskaper med å løse utfordringer de mangler kompetanse eller kapasitet til å håndtere på egenhånd, som kan dekke alt fra å sette fart på startups til digitalisering av norsk jernbane og fornying av landets helsevesen.
Noe av det jeg liker best med å være konsulent er at man får prøve seg på mange ulike roller og arbeidsoppgaver. De første sju månedene i arbeidslivet har jeg jobbet med alt fra automatisering av pipelines i datavarehus og utvikling av språkmodeller, til teknisk fusjon av banker – oppgaver som har vært utrolig lærerike på hver sin måte. Hverdagen er variert, og på sikt får jeg gode muligheter til å utforske ulike bransjer og samarbeide med folk med forskjellig bakgrunn, noe jeg finner veldig motiverende!
Hvordan var veien fra videregående til den jobben du har i dag?
Veien har definitivt blitt til mens jeg gikk! Jeg har alltid vært usikker på hva jeg har hatt lyst til å bli, men jeg likte godt realfag på videregående og var spesielt interessert i naturfag og biologi. Etter en hel del googling bestemte jeg meg for at jeg ville studere noe innenfor biologi, og at jeg ville studere dette på et av de beste realfagsuniversitetene i Norge. Jeg hadde også en venninne som hadde begynt på NMBU året før meg, og hun anbefalte det varmt. Så da landet valget på NMBU, og jeg begynte på en bachelorgrad i biologi.
Planen var egentlig å ta masteren et annet sted, men jeg trivdes så godt både faglig og sosialt i Ås at jeg gikk videre med en master i bioteknologi etter bacheloren.
Under bacheloren vinklet jeg meg mot mikro- og molekylærbiologi, men fant ut at lab-arbeid ikke var noe for meg. Jeg hadde også fag innen statistikk og bioinformatikk som jeg trivdes bedre med, og bestemte meg derfor for å vinkle masteren mot bioinformatikk. Fagene jeg tok innen statistikk og bioinformatikk har jeg fått stor nytte av, både under selve masteroppgaven, men også i arbeidslivet.
Jeg skrev masteroppgave over et helt år, og jobbet mye med dataanalyse og programmering. Dette ga mersmak! Så fikk jeg øynene opp for BearingPoint gjennom et tips fra en venninne som gikk ut av NMBU noen år før meg, og bestemte meg for å søke om jobb der.
I løpet av studietiden var jeg engasjert i flere deler av det sosiale miljøet, og hadde verv i bl.a. Studentsamfunnet og UKA. Her fikk jeg erfaring med organisasjonsledelse og utviklet gode samarbeids- og kommunikasjonsevner. Dette har jeg også fått mye bruk for i arbeidslivet, og jeg hadde trolig ikke blitt kjent med hun som tipset meg om BearingPoint hvis det ikke hadde vært for felles verv og venner.
Hva kan du si om studentmiljøet på NMBU?
Det er ikke rart at NMBU er kjent for det gode studentmiljøet sitt, for det er virkelig det beste! Det er ikke nødvendigvis så stort, men med campus, studentlandsbyene og Samfunnet innenfor en liten radius får man et sentralt samlepunkt der alle er inkludert.
Min erfaring er at NMBU-studenter er åpne, som gjør det lett å bli kjent med de fleste. Foreleserne er dyktige, og det er god ånd for kollokvier og samarbeid i fag. Her tror jeg også at det noe mindre miljøet kan være fordelaktig, fordi man enkelt får kontakt med forelesere og kan bli kjent med folk på tvers av kull og studielinjer.

karriereintervju med tidligere student
Eline Furseth
- Studieprogram: Bachelorgrad i biologi og mastergrad i bioteknologi
- Tittel på masteroppgave: Computational Analysis of the 3D Genomic Architecture in Atlantic salmon
- Jobb i dag: Konsulent innen data og analyse
- Arbeidsgiver: BearingPoint
- Andre relevante jobber, verv eller lignende: Forskningstekniker, NMBU, verv i bl.a. Studentsamfunnet og UKA
Har du noen råd til kommende studenter?
Jeg anbefaler kommende studenter å engasjere seg i studentmiljøet, enten det er faglig, politisk eller sosialt. Man får så utrolig mye igjen for det, både gjennom utvikling av viktige egenskaper man ikke får i fag, og det sosiale nettverket man blir en del av. Utnytt de sosiale tilbudene som er, da er det mye morsommere å bo i Ås!
Det neste rådet til kommende NMBUere, er å faktisk bo i Ås mens du studerer der. Det vil gi deg en fleksibilitet på et helt annet nivå enn hvis du bor i Oslo, pluss at det meste skjer på Samfunnet eller i studentlandsbyene hvis man ikke er på Campus. Jeg bodde selv i Pentagon i 5 år, og møtte noen av mine beste venner i kollektivene der.
Til slutt - hvis du er som meg og ikke vet helt hva du vil bli når du blir stor, ikke stress for mye med det. Man finner ut av mye underveis, og det finnes gode studie- og karriereveiledere på universitetet som kan brukes. Det viktigste er at man studerer noe man selv er interessert i, og at man kvalifiserer seg til et jobbmarked man ønsker å arbeide innenfor.
Hvordan bidrar jobben din i arbeidet med FNs bærekraftsmål?
BearingPoint bidrar aktivt til FNs bærekraftsmål, både gjennom internt arbeid og arbeid ute hos kunder. På intern basis legges det ned tiltak for å redusere miljøpåvirkning, utvikle bærekraftige løsninger og skape et inkluderende arbeidsmiljø.
Vi har kunder innen et bredt spekter av bransjer – som bank, helsevesen, energi og jernbane – for å nevne noen. Dette gir store muligheter til å jobbe med ulike bærekraftsmål, og vi er opptatt av at både kunder og samarbeidspartnere deler våre etiske retningslinjer. Selv er jeg for tiden på prosjekt hos en bank, der arbeidet kan knyttes til bærekraftsmål 8 og 9.