Master 2 år (på heltid)
Heltid
Bioteknologi

En master i bioteknologi gir deg aktuell og relevant kompetanse og mange spennende jobbmuligheter innen områder som medisin, matproduksjon, industri og miljø. 

Søknadsfrist:

Studiestart:

Høst 2025

Opptakskrav:

Fullført bachelorgrad i bioteknologi, eller tilsvarende fullført utdanningsløp

(Karaktersnittet for å komme inn på studiet i 2024 var på 2,9)

 

  • Mer om opptakskrav

    For opptak til masterstudier må du ha fullført en bachelorgrad i bioteknologi eller tilsvarende fullført utdanningsløp. Studenter som mangler enkelte bacheloremner på videregående bachelornivå (200-nivå), må avtale en overgangsordning med studieveileder. Det kreves karakter C eller bedre i snitt på bachelorgraden.

    www.nmbu.no/dokumentasjon-av-sprakkunnskaperDokumentasjon av språkkunnskaper | NMBU

To kvinnelige studenter på et laboratorie

Som masterstudent i bioteknologi får du en unik mulighet til å delta aktivt i forskning underveis i studiet, side om side med anerkjente forskere. Masterprogrammet er tett knyttet opp mot våre forskningsområder. Vi er spesialisert innen grunnfagene mikrobiologi, kjemi, biokjemi og molekylærbiologi. 

Du kan blant annet lære om hvordan bioteknologi kan bidra til å redusere klimagassutslipp, få en mer bærekraftig matproduksjon eller brukes i miljøovervåkning, eller utforske hva som skjer når bakterier blir resistente mot antibiotika.

Masteroppgaven din skriver du som et lite forskningsprosjekt om noe du ønsker å utforske nærmere, med ulike kombinasjoner av fagområder og emner som interesserer deg.

Du kan selv velge hva du har lyst til å fordype deg i under masteroppgaven din, og kan i tillegg velge fag som passer både oppgaven din og interessene dine. 

Alle masteremnene er forankret i forskning og ekspertise som sikrer at studiet er oppdatert på den nyeste utviklingen i fagfeltet.

Klikk her for å se studieplaner for master i bioteknologi

Se hva vi forsker på ved Fakultet for kjemi, bioteknologi og matvitenskap på NMBU.

Karrieremuligheter

Du får ettertraktet kompetanse innen molekylærbiologi, biokjemi, cellebiologi, mikrobiologi og genetikk. Mastergraden gir deg kunnskap som er verdifull for fagmiljøer ved universiteter, sykehus, offentlig forvaltning og miljøinstitusjoner.

De tidligere studentene våre jobber i dag i industrien, konsulentselskaper, på laboratorier og ved forskningssentre – blant annet med produksjon av mat, kosmetikk og marine produkter, analyse og utvikling av medisiner, og miljøovervåkning i vann.

Mastergraden din kan også åpne for doktorgradsstudier og videre forskning ved universitetssykehus eller andre forskningsinstitusjoner.

Les karriereintervjuer med tidligere studenter i bioteknologi 

  • Hva lærer du?

    I masterstudiet får kandidaten muligheten til å gå i dybden innen de bioteknologiske fagområdene som reflekterer spesialkompetansen på fakultet for kjemi, bioteknologi og matvitenskap. Disse fagområdene er kjemi, mikrobiologi, biokjemi, matvitenskap og bioinformatikk. Emnene som undervises er i stor grad koblet til forskningen som pågår på fakultetet og tilbys ofte i kombinasjon med omfattende laboratoriekurs. Det andre året av studien vil kandidaten gjennomføre en selvstendig masteroppgave i form av et forskningsprosjekt.

    Kunnskaper

    Har dyp kunnskap innen bioteknologiens fagområder og kan arbeide tverrfagligKan se sammenhengene mellom bioteknologiens fagområder og hvordan de kan brukes tverrfaglig til å utvikle nyttige produkter og tjenester for samfunnet.Har inngående kjennskap til og kan anvende bioteknologiens vitenskapelige teorier, terminologi og metoder

    Ferdigheter

    Kan planlegge egne eksperimenter, innhente og bearbeide data og analysere resultater.Kan gjennomføre analyser av tverrfaglige biovitenskapelige problemstillinger.Kan analysere eksisterende teorier, metoder og fortolkninger innenfor det bioteknologiske fagområdet.Har en bred teoretisk og praktisk kunnskap, toppet med spesialisert viten, som gjør at du kan bidra til nytenkning og innovasjon.

    Generell Kompetanse

    Kan forstå og bruke vitenskapelig litteratur på en objektiv og kritisk måte, og kunne anvende dine kunnskaper og ferdigheter på nye fagområderKan jobbe selvstendig, både teoretisk og praktiskKan kommunisere og samarbeide faglig, både på norsk og engelsk, med andre fagspesialisterEr i stand til å bidra til nytenkning og innovasjon, gjennom din brede teoretiske og praktiske plattform, og gjennom din spesialiserte kunnskapKan reflektere over sentrale etiske og vitenskapelige utfordringer i bioteknologi, både i forhold til eget og andres arbeid og kan formidle det bioteknologiske faget på et detaljert og avansert nivå, med korrekte fagtermer, både muntlig og skriftlig.
  • Muligheter for utveksling
    Det er gode muligheter for å ta deler av studiet i utlandet på godkjente universiteter innenfor normert studietid. Utenlandsstudier kan innpasses i studiet etter avtale med studieveileder og veileder for masteroppgaven. Utvekslingsoppholdet kan innebære emner og/eller masteroppgavearbeid.
  • Programmets oppbygning

    Masterprogrammet i bioteknologi kan vinkles mot molekylærbiologi, biokjemi, mikrobiologi eller genetikk.

    Masterstudiet inneholder en masteroppgave på 30, 45 eller 60 sp. Student og veileder fastsetter i fellesskap omfanget av og innholdet i oppgaven ved start av masterstudiet. Uavhengig av hvilken masteroppgave man velger, består den obligatoriske delen av minimum 30 sp med emner på masternivå (300-nivå) og emnene bør være relevante for masteroppgaven. Tidlig dialog med veileder er viktig for å kunne velge de emnene som gir best fordypning innen fagområdet. Det er generelt ikke anledning til å ha grunnemner (100-nivå) i dette masterstudiet.

    Hvilke emner som vil være fordypningsemner avhenger av valg av masteroppgave.

    Se Studieplaner for M-BIOTEK:

    www.nmbu.no/fakulteter/fakultet-kjemi-bioteknologi-og-matvitenskap/studieplaner-master-i-bioteknologi

  • Om programmet
    • Samfunnsrelevans
      Samfunnet trenger spesialister i molekylærbiologi, biokjemi, mikrobiologi og genetikk for å løse utfordringene innen helse, mat, industri og miljø. Bioteknologimiljøet på NMBU er anerkjent, og studentene deltar i forskning underveis i studiet.
    • Læringsaktiviteter
      Den teoretiske delen av programmet omfatter varierte læringsaktiviteter i form av forelesninger, seminarer/kollokvier, prosjektoppgaver og lærerstøttet selvstudium. Avanserte laboratoriekurs gir trening i praktiske ferdigheter og skriving av labrapporter. En hoveddel av studiet utgjøres av arbeid med en eksperimentell oppgave på 60, 45 eller 30 sp, som er et selvstendig forskningsarbeid under veiledning.
    • Vurdering
      Studentenes kompetanse evalueres underveis i studiet og ved slutteksamener. Det legges vekt på å teste forståelse og bruk av tilegnet kunnskap. Det legges vekt på utvikling av selvstendighet under masteroppgaven.
    • Informasjon for studenter fra partner universiteter
      Fakultetets masteremner undervises på engelsk ved behov, og det meste av litteraturen er engelsk.

Studieveileder(e):

Heidi Rudi

Heidi Rudi

Seniorrådgiver
Janne Beate Utåker

Janne Beate Utåker

Seniorrådgiver