Mette vil sikre alle god og trygg mat

Av Nives Medenhodzic

Mette er helt sikker på at valget om å studere matvitenskap er midt i blinken for henne.
Mette er helt sikker på at valget om å studere matvitenskap er midt i blinken for henne. Foto: NMBU

Det var et avisoppslag om Mattilsynet som fikk Mette Lea fra Sola til å søke seg til NMBU. Masteren i matvitenskap vil hun bruke til å sikre at vi kan spise godt i fremtiden også.

– Jobben Mattilsynet gjør er så viktig, og det var i utgangspunktet en drøm om å jobbe der som fikk meg til NMBU. Nå har jeg også fått stor sans for mikrobiologi og kjemi og å jobbe på lab underveis i studiene, så nøyaktig hvor jeg ender opp når masteren er levert, vet jeg ikke. At matvitenskap er helt rett for meg, er jeg derimot helt sikker på, sier masterstudenten.

Hun har ikke lagt drømmen om Mattilsynet helt på hyllen, men fordi studiene på NMBU gir henne en bred kompetanse, tror hun karrieren vil kunne ta flere retninger.

– Det å få jobbe i en bedrift der jeg kan ha ansvaret for kvaliteten på produktene, hadde vært veldig spennende, sier hun. 

Mette har blitt en ordentlig lab-entusiast.
Mette har blitt en ordentlig lab-entusiast. Foto: NMBU

Preppes for arbeidslivet

Da hun gikk inn dørene på campus i Ås første gang, var hun ikke klar over hvor mye av studiene som innebærer praktisk arbeid. Det å få sette teorier og kunnskap ut i praksis, har hun satt stor pris på.

– Jeg opplever at vi blir godt rustet for arbeidslivet fordi vi får se hvordan ting faktisk fungerer i virkeligheten, fremfor å bare lese om det. 

Særlig å få jobbe med melk, synes hun har vært interessant. – Det er så mye man kan bruke melk til, og det er morsomt å se hva man kan få ut av råvaren, forteller hun. 

Liker seg på laben

Selv om Mette har hatt glede av å jobbe med å lage konkrete produkter, er det ikke nødvendigvis i meieriet hun helst vil jobbe når hun skal ut i arbeidslivet. Hun har nemlig blitt en ordentlig lab-entusiast. 

– Det er veldig gøy å være med på å lage de produktene, men jeg synes det er enda morsommere å sitte på lab og så dem ut. Så kommer du tilbake neste dag, og så har du plutselig masse fine forskjellige farger med dotter i en agarskål. Jeg blir glad av det, ler hun. 

Å forske på bakterier for å forstå dem, er noe av det Mette synes er aller morsomst med studiene i matvitenskap.
Å forske på bakterier for å forstå dem, er noe av det Mette synes er aller morsomst med studiene i matvitenskap. Foto: NMBU

Fremtidsrettede studier 

Mye av kunnskapen studentene på matvitenskap-studiet får, drar veksel på lange tradisjoner fra norsk matkultur. Men studiet er svært fremtidsrettet, forteller Mette. 

– Det jeg liker godt med NMBU er at man får større forståelse for det man holder på med. De har veldig fremtidsrettede og målrettede mastere som kan bidra til at vi kan utgjøre en forskjell i fremtiden

Hennes egen masteroppgave tar for seg en svært viktig problemstilling knyttet til å sikre god og trygg mat i fremtiden. 

– Jeg skriver master om antibiotikaresistens i miljøet, koblet opp mot matvarekjeden. Bakterier er smarte, så det er ingen tvil om at antibiotikaresistens er et voksende problem. Så det å jobbe med bakterier, hva som påvirker et produkt, og hvordan man kan gjøre det bedre, er noe jeg interesserer meg veldig for og vil jeg jobbe med i fremtiden. 

Antibiotikaresistens er et voksende problem. Mette har valgt å skrive masteroppgaven sin om dette.
Antibiotikaresistens er et voksende problem. Mette har valgt å skrive masteroppgaven sin om dette. Foto: NMBU

Målet er trygg mat til alle

Mette Lea er vokst opp på gård, og har med seg en dyp respekt for at trygg matproduksjon bokstavelig talt er livsviktig. Hun har allerede store planer for hva hun ønsker å utrette i sin fremtidige karriere: 

– Det hadde vært veldig spennende å jobbe i Mattilsynet for å forbedre rutiner, sånn at hele verden får trygg og god mat. Og ikke minst – nok mat. Verdens befolkning fortsetter å øke, og vi blir stadig utsatt for ulike kriser som påvirker hverandre og matsikkerheten. Både konflikt, klima- og miljøkriser samt økonomi- og helsekriser har en innvirkning på matsikkerheten i verden. Økt antibiotikaresistens hos bakterier for eksempel, er jo en av de største truslene mot matsikkerhet og global helse, så det å få jobbe med å forbedre rutiner og få økt kompetanse rundt akkurat dette temaet er noe jeg interesserer meg veldig for.

[video:https://www.youtube.com/watch?v=VZBJA9y_aZo]

Fakta

Master i Matvitenskap

Hva skal vi spise i fremtiden? Hvordan kan vi lage nok mat til hele verdens befolkning, uten at det går utover helse, klima og miljø? Med en master i matvitenskap får du verdifull og ettertraktet kunnskap om bærekraftig matproduksjon.

Hos oss får du tett oppfølging fra veilederen din og kan delta i spennende forskning underveis i studiet. Du får bruke topp moderne utstyr, som gjør deg godt forberedt når du skal ut i arbeidslivet. Våre studenter har mye tid til praktisk arbeid i laboratoriet og i Matpiloten – Norges eneste forskningsfabrikk for mat. Vi har også et eget innovasjons-laboratorium for studenter, FoodLabs, hvor du selv kan prøve deg fram for å lage nye matprodukter.

Over nitti prosent av studentene våre har fått seg en relevant jobb innen seks måneder etter fullførte studier.

Les mer om hva de tidligere studentene våre jobber med her.

For opptak til femårig masterprogram i matvitenskap, er det krav om realfagskompetanse

Les mer om å studere matvitenskap her!

Publisert - Oppdatert

Del på