Laboratorium for massespektrometri ved NMBU/KBM
Vårt laboratorium for massespektrometri har eksistert siden 1990 hvor vi var det eneste laboratorium på Campus med massespektrometer. Den gangen hadde vi et dobbeltfokuserende sektorinstrument fra Jeol. I dag har vi flere forskjellige massespektrometere. Vi har blandt annet en topp moderne GC-Orbitrap som er et høytoppløsende massespektrometer. Dette instrumentet er fantastisk når vi skal identifisere og kvantifisere en rekke bioorganiske eller organiske forbindelser som feks finnes i næringsmidler, naturen, miljøet eller andre steder.
Kontaktinformasjon:
Bestillinger og priser:
Prisen varierer fra år til år samt type analyse, men kan også avhenge av separate avtaler. Se nedenfor for ytterligere detaljer eller kontakt leiestedanvsarlig ved faggruppen kjemi.
Tjenester:
Laboratorium for massespektrometri er i prinsippet tilgjengelig for alle relevante oppdrag, både interne og eksterne. Det er likevel slik at studenter internt i forskningsgruppen har høyest prioritet. Andre oppfordres å kontakte leiestedsansvarlig samt labansvarlige hos oss.
Type analyser vi kan tilby i dag er GCMS-analyser av fettsyremetylestere (FAME). Til dette benytter vi oss av en kapillærkolonne av typen Rtx-2330 fra Restek. Vi har priser som er pr time hvor blanke er definert som vanlige prøver. Ønsker man å foreta en injeksjon med kun løsningsmiddel belastes kunden ikke for dettte. Vi fortrekker sterkt at prøvene er ferdig preparet på forhånd, dvs at de er derivatisert og finnes på formen FAMEs. Har dere behov for å utføre prøveprepareing ved KBM så kan det leies laboratorier, se evt. bestillingsplattformen for leiestedet ved NMBU. Skulle man ha behov for at noe hos oss derivatiserer må dette avtales på forhånd og da blir det timerpris. Ønskes det å kjøre en standrad av FAME så har vi dette og man belastes for denne som om det skulle være en vanlig prøve.
Andre analyser enn enn fettsyreanalyser kan utføres dersom analytten og prøven din er egnet for den kolonne som vi til daglig benytte. Dette vil kunne være aktuelt dersom antall analytter er relativt få og at man ønsker identifisering og ikke kvantifisering.
Vårt LCMS-instrument har ikke noen spesiefikke metoder som benyttes for rutineanalyser. De siste årene har man benyttet instrumenttet primært til analyse av monolignoler hvor vi har utviklet en DI-ESI-MSMS metode. Vi anbefaler sterkt at kunden har egen metode og tar med seg riktog kolonne og at analysebetingelser diskuteres før man gjør en avtale. Det er veldig viktig at men bruker løsningsmidler og mobilfase som er kompatibel med LCMS og det samme gjelder prøvene, de skal ikke inneholde små mengder av stoffer som kan tette eller på andre måter skade instrumentet.
Bestilling og priser:
Bestillinger skal gjøres via våre nettsider. Det er kun noen få instrumenter som foreløpig er lagt inn her, men den skal oppdateres. Prisene er ikke juridisk bindende og vil kunne variere avhengig av evt avtaler og bestemmelser gjort av fakultetet eller universitetet.
GC-Orbitrap:
Eksterne oppdrag kr 492,48 pr time
Interne oppdrag kr 492,48,- pr time
GC-FID:
Eksterne oppdrag kr 450,- pr time
Interne oppdrag kr 47,17 pr time
LC-MS:
Eksterne oppdrag kr 301,75 pr time
Interne oppdrag kr 301,75,- pr time
Assistanse fra ingeniør eller vitenskapelig personle kommer i tillegg på hhv kr 1800,- og kr 1000,- pr time. Hjelp fra vitenskapelig personale så forventes det medforfatterskap på publikasjoner.
Forskning:
Laboratoriet er aktiv innen en rekke forskjellige prosjekter med vekt på organisk analytisk kjemi, men også reaksjonsmekanismer og spektertolkning er viktige tema.
For forskningsrelaterte spørsmål, bachelor- og masterprosjekter kontakt:
Professor Dag Ekeberg
PhD Hanne Devle