Jenny er konsulent for trygg mat hos Pelias

Av KBM

Jenny Lindberg på jobb foran Pelias-bil
Foto: Pelias

Jenny Lindberg har studert matvitenskap ved NMBU. – Jeg er opptatt av å ta vare på ressursene våre og bruke dem på en bærekraftig måte. Det at jeg kunne kombinere min store interesse for mat og bærekraft gjorde valg av studiested enkelt, sier hun.

Kan du fortelle om din nåværende jobb?

Jeg jobber som Trygg Mat-konsulent for Pelias. Arbeidsgiveren min er nok mest kjent for å drive med skadedyrkontroll, men de har også en liten Trygg Mat avdeling.

Alle virksomheter som produserer og serverer mat, må gjøre dette på en forsvarlig måte. Det er en rekke lover og regler som må følges, og en stor del av jobben min er å veilede og bistå kundene våre med å sikre at maten er av riktig kvalitet og trygg å spise. Hverdagen min er variert, der mye av tiden min går til å besøke kundene våre. Kundene kan være alt fra hoteller, restauranter, dagligvarebutikker, bensinstasjoner og bakerier. Det hender også at jeg holder hygiene - og mattrygghetskurs, samt uttak av produkt, vann - og hygieneprøver til kunder. Det jeg liker best med jobben, er muligheten til å hjelpe andre samtidig som jeg får anvendt kunnskapen jeg har fra studiet.

Hvordan var veien fra videregående til den jobben du har i dag?

Jeg har alltid hatt en stor interesse for mat og har vært engasjert i dette helt siden jeg var liten. Jeg valgte NMBU fordi jeg hadde hørt mye positivt om universitetet fra bekjente. I tillegg er jeg opptatt av å ta vare på ressursene våre og bruke dem på en bærekraftig måte. NMBUs fokus på miljø og bærekraft appellerte sterkt til meg. Det at jeg kunne kombinere min store interesse for mat og bærekraft gjorde valg av studiested enkelt.

Næringsmiddelsektoren er en stor bransje, og jeg tenker at det er ekstra viktig å sørge for at ressursene utnyttes på en forsvarlig måte. Når det gjelder hvilke emner som har vært relevante for jobben jeg har nå, vil jeg si at hygiene- og mattrygghetsfagene har vært helt essensielle for å lykkes. I tillegg ga selve studiet meg en helhetlig forståelse av hele verdikjeden til ulike næringsmidler.

Hva kan du si om studentmiljøet på NMBU?

Jeg opplevde studentmiljøet på NMBU som svært inkluderende, hvor det var enkelt å komme i kontakt med både forelesere og medstudenter. Det var lett å få venner på tvers av studieretningene, og jeg møtte mange med lignende interesser. En av mine nærmeste venner ble jeg kjent med på NMBU, og uten dem hadde ikke studiehverdagen vært den samme.

Jenny Lindberg portrett

karriereintervju med tidligere student

Jenny Lindberg

  • Studieprogram: Master i matvitenskap og ernæring (OBS - studieprogrammet har nå endret navn til master i Mat, teknologi og helse)
  • Tittel på masteroppgave: Identifisering av barrierer og krav knyttet til ombrukbar plastemballasje for meieriprodukt
  • Jobb i dag: Konsulent innen trygg mat
  • Arbeidsgiver: Pelias
  • Andre relevante jobber, verv eller lignende: Prosjektmedarbeider for Nofima, operatør for Aass bryggeri
Les mer om Bachelor i Mat, teknologi og helseLes mer om Master i Mat, teknologi og helse

Har du noen råd til kommende studenter?

Det er vanskelig å vite hva man vil utdanne seg til i ung alder, men jeg opplever at NMBU tilbyr mange fremtidsrettede studier. Etter endt utdanning står man sterkere i arbeidsmarkedet og har gode muligheter for en givende og interessant jobb.

For min del har kunnskapen jeg fikk fra studiet gjort overgangen til arbeidslivet mye enklere. Jeg tenker at det viktigste er at man finner noe man synes er interessant. Hvis man senere føler at dette ikke var helt det man så for seg, er det aldri for sent å snu. Jeg vil nok anbefale å skaffe seg en relevant deltids/sommerjobb ved siden av studiet, da dette kan gjøre det enklere å få jobb etter endt studie. Til slutt vil jeg minne kommende studenter på å nyte studietiden.

Hvordan bidrar jobben din i arbeidet med FNs bærekraftsmål?

Vi på Trygg Mat avdelingen har fokus på å redusere CO-avtrykk i forbindelse med våre tjenestereiser.

To raske spørsmål til arbeidsgiver

1. På hvilke måter tenker du at utdanningen til Jenny har vært relevant for den jobben hun har i dag?

Jeg tenker at utdanningen har vært svært relevant da Jenny jobber tett på bedrifter som produserer og bearbeider mat. Utdanningen innen matvitenskap gjør at Jenny kan forstå hele verdikjeden og dermed veilede våre kunder for å sikre mattrygghet.

2. På generell basis - hva er mest verdifullt for studenter å ha med seg fra studieprogrammene inn i arbeidslivet?

Det er verdifullt å ta med seg erfaring innen ulik industri, eksempel meieri, fisk og kjøttindustrien. Det er også viktig å kunne lære seg ny kunnskap som er i kontinuerlig utvikling.

Studenter i matvitenskap tester ulike typer softis.

om studieprogrammet:

Bachelor i Mat, teknologi og helse

  • Treårig bachelorgrad ved NMBU – Norges miljø og biovitenskapelige universitet
  • Studentene får en grundig forståelse av hvordan maten vi spiser blir til – fra råvarer til ferdige produkter.
  • De bruker prinsipper fra biologi, kjemi og fysikk til å utforske alt fra matens kjemiske oppbygning til hvordan produksjonsteknologi, mattrygghet, ernæring og helse henger sammen.
  • Søknadsfrist er 15. april 2025 via Samordna Opptak
  • Studiestart: August 2025
  • Opptakskrav: Generell studiekompetanse + spesielle opptakskrav (MATTEK)
LES MER

Student Mattias Flakkenberg

om studieprogrammet:

Master i Mat, teknologi og helse

  • Toårig mastergrad ved NMBU – Norges miljø og biovitenskapelige universitet
  • Masterprogrammet gir studentene dyp innsikt i produksjon, kvalitet og helseaspekter knyttet til trygg og bærekraftig mat.
  • Studentene får delta i forskning og bruke moderne utstyr for matinnovasjon og -utvikling.
  • Programmet tilbyr tre studieretninger for fordypning: 1) Produksjon og utvikling av næringsmidler, 2) Matvaretrygghet, -kvalitet og -hygiene og 3) Ernæring, biomedisin og helse.
  • Søknadsfrist er 15. april 2025
  • Opptakskrav: Bachelorgrad i mat, teknologi og helse, matvitenskap eller tilsvarende
LES MER

Publisert - Oppdatert

Del på