Marte Henrichsen har studert matvitenskap på NMBU. – Jeg har alltid vært veldig glad i å lage mat og bake, og veien fra råvarer til et ferdig produkt fascinerte meg. På studiet lærte jeg kjemien, mikrobiologien og fysikken bak prosessering av mat, som bare underbygget interessen min, sier hun.
1. Kan du fortelle om din nåværende jobb?
Jeg jobber som produktspesialist i avdelingen for ost og fett i TINE. Vi er et team som har ulike produktgrupper som ansvarsområde. Nå har jeg ansvar for noen av spesialostene til TINE; blåmuggostene, hvitmuggostene og salatostene. Jeg har ansvar for dokumentasjonen til disse produktene og er med på å følge opp kvaliteten ved å blant annet være med på sensoriske bedømmelser av osten som sendes ut på markedet.
I tillegg jobber jeg med produktutvikling som kanskje er det jeg syns er mest interessant. Det innebærer at jeg må lese meg opp på relevant litteratur, samt planlegge og følge opp forsøk. Det kan også innebære å reise til meieriene for bidra i gjennomføringen av forsøkene. Med andre ord er arbeidshverdagen veldig variert og jeg syns det er en fin blanding av teoretiske og praktiske oppgaver.
2. Hvordan var veien fra videregående til den jobben du har i dag?
Etter videregående søkte jeg meg inn på bachelor i Matvitenskap, uten å helt vite hva jeg gikk til. (OBS – Navnet på studieprogrammet er i dag endret til Mat, teknologi og helse.) Jeg har alltid vært veldig glad i å lage mat og bake, og veien fra råvarer til et ferdig produkt fascinerte meg. På studiet lærte jeg kjemien, mikrobiologien og fysikken bak prosessering av mat, som bare underbygget interessen min. Godt inn i studiet skjønte jeg at det var meieri jeg ville fordype meg i, at èn råvare kunne foredles til så mange ulike produkter syns jeg er veldig interessant. Jeg søkte meg videre på master og valgte retningen produksjon og produktutvikling, med alle de meieriteknologiske fagene.
Underveis i studiet hadde jeg litt ulike deltidsstillinger og sommerjobber for å finne ut av hva jeg ville og for å få litt ulike erfaringer. Etter 3. året fikk jeg en sommerjobb i TINE og flyttet til Frya for sommeren. Interessen for meieri og det gode miljøet på Frya gjorde at jeg fikk en liten drøm om jobb i TINE etter endt studie. I løpet av det siste året på studiet fikk jeg en Graduate-stilling i TINE. Året som Graduate tilbrakte jeg på meieriet i Selbu hvor jeg fikk jobbe praktisk og sette meg skikkelig inn i ysting, vending, salting og modning av ostene som produseres der. Erfaringene og bekjentskapene fra dette året sammen med alt det teoretiske og praktiske som studiet på NMBU har lært meg er verdifullt i stillingen jeg har i dag.
3. Hva kan du si om studentmiljøet på NMBU?
Min opplevelse av studentmiljøet på NMBU er at det er veldig inkluderende. Uansett hva man ønsker å bruke fritiden sin på så finnes det en forening eller gjeng. Selv var jeg tillitsvalg for klassen i studentrådet, medlem av linjeforeningen til fakultet og jobbet som funksjonær under UKA, utover det brukte jeg mye tid med en god gjeng fra klassen, på Eika og Samfunnet.
Faglig sett er det et sterkt miljø innen matvitenskap på NMBU, med kompetente professorer som foreleser. De aller fleste timene var i mindre klasserom som gjorde det lettere å stille spørsmål underveis. I tillegg opplevde jeg at det alltid var rom for å stille spørsmål utenfor undervisningstid også.

karriereintervju med tidligere student
Marte Henrichsen
- Studieprogram: Master i matvitenskap (OBS - nå endret til master i Mat, teknologi og helse)
- Jobb i dag: Produktspesialist i avdelingen for ost og fett
- Arbeidsgiver: TINE SA
- Andre relevante jobber, verv eller lignende: Sommerjobb og Graduate-stilling i TINE
4. Har du noen råd til kommende studenter?
Om jeg kunne valgt studiested på nytt hadde jeg valgt NMBU igjen. Den faglige kompetansen som er der og forbindelsene universitetet har til industrien er gull verdt som student. I tillegg satte jeg veldig pris på friheten til å forme studiet litt selv gjennom å velge de valgfagene jeg syns var interessante.
Fadderuka er en fin måte å bli kjent med folk på, da er alle nye i studenttilværelsen. Utover det vil jeg anbefale og melde seg til verv i studentdemokratiet eller som frivillig på samfunnet for å få et sosialt nettverk utenfor studiet.
5. Hvordan bidrar jobben din i arbeidet med FNs bærekraftsmål?
I TINE jobber vi direkte med bærekraft ved å utvikle produkter som utnytter tilgjengelig råvarer på best mulig måte og som ernæringsmessig er gode.
Vi jobber med matvaretrygghet gjennom kvalitet og holdbarhet. Det å unngå unødvendig bruk av ressurser og forhindre svinn står sentralt for å drive bærekraftig.
To små spørsmål til arbeidsgiver:
1. På hvilke måter tenker du at Martes studier har vært relevant for den jobben hun har i dag?
Den er svært relevant. En ganske brei fagbakgrunn, men samtidig med dybdekompetanse innenfor produksjon og mat, er essensielt for å kunne lykkes i jobben som Produktspesialist. Hos oss er dybdekompetanse innenfor melk og meieriteknologi ekstra viktig. Det gir et godt grunnlag for å utvikle nye produkter, jobbe med applikasjon av produktene og bidra i optimalisering og problemløsning ute i industrien.
I jobben kommer en også borti forskningsarbeid og forskningsprosjekter. Da er det viktig med en forståelse for vitenskapelig metode og tolking av resultater/informasjon.
2. På generell basis - hva er mest verdifullt for studenter å ha med seg fra studieprogrammene inn i arbeidslivet?
I tillegg til å kunne forstå og benytte vitenskapelig metode, er det dybdekunnskap på mastergradnivå innenfor det fagområdet vi jobber med (meieri). I tillegg er det generell mikrobiologi, kjemi/biokjemi og kunnskap om matens bestanddeler som er viktig. Sensorikk og kunnskap om hvordan ulike prosesser påvirker matens bestanddeler er også viktig.

om studieprogrammet:
Bachelor i Mat, teknologi og helse
- Treårig bachelorgrad ved NMBU – Norges miljø og biovitenskapelige universitet
- Studentene får en grundig forståelse av hvordan maten vi spiser blir til – fra råvarer til ferdige produkter.
- De bruker prinsipper fra biologi, kjemi og fysikk til å utforske alt fra matens kjemiske oppbygning til hvordan produksjonsteknologi, mattrygghet, ernæring og helse henger sammen.
- Søknadsfrist er 15. april 2025 via Samordna Opptak
- Studiestart: August 2025
- Opptakskrav: Generell studiekompetanse + spesielle opptakskrav (MATTEK)

om studieprogrammet:
Master i Mat, teknologi og helse
- Toårig mastergrad ved NMBU – Norges miljø og biovitenskapelige universitet
- Masterprogrammet gir studentene dyp innsikt i produksjon, kvalitet og helseaspekter knyttet til trygg og bærekraftig mat.
- Studentene får delta i forskning og bruke moderne utstyr for matinnovasjon og -utvikling.
- Programmet tilbyr tre studieretninger for fordypning: 1) Produksjon og utvikling av næringsmidler, 2) Matvaretrygghet, -kvalitet og -hygiene og 3) Ernæring, biomedisin og helse.
- Søknadsfrist er 15. april 2025
- Opptakskrav: Bachelorgrad i mat, teknologi og helse, matvitenskap eller tilsvarende