Tora forsker på mat ved NMBU

Av KBM

Tora Asledottir er stipendiat på KBM.

Tora Asledottir har studert bachelor og master i matvitenskap. I dag jobber hun som forsker, og undersøker surdeig og gamle kornsorter. – Jeg synes det er utrolig gøy å jobbe praktisk på laben, sier hun.

Kan du fortelle om din nåværende jobb?

Jeg jobber som forsker på et forskningsprosjekt ved fakultet for kjemi, bioteknologi og matvitenskap på NMBU. I dette prosjektet har jeg ansvar for gjennomføring av mye av det praktiske arbeidet på laben som involverer kjemiske analyser av korn, mikrobiologiske analyser av surdeig og gjennomføring av in vitro fordøyelsesforsøk av surdeig og brød som vi produserer.

Jeg synes det er utrolig gøy å jobbe praktisk på laben, i kombinasjon med analyse av data som labarbeidet gir meg. Arbeidsdagene mine er varierte og inneholder alt fra planlegging og utføring av forsøk, møter med prosjektdeltagere, rapportering av resultater og kommunikasjon av våre aktiviteter, for eksempel i media. Favoritt-aktiviteten i mitt arbeid er å sette opp fordøyelsesforsøk og analysere protein- og peptidprofiler av den fordøyde maten. Det er utrolig hvor mye informasjon vi kan få med dagens teknologi, og her har NMBU svært gode fasiliteter å benytte seg av.

Hvordan var veien fra videregående til den jobben du har i dag?

Jeg var interessert i mat og helse, og en studieveileder tipset meg om matvitenskap ved NMBU. Dette hørtes veldig spennende ut og jeg søkte meg derfor til en Bachelor i matvitenskap, mat og helse. Bacheloren ga meg et godt realfagsgrunnlag samtidig som jeg fikk god innføring i ernæring, råvarekunnskap, mikrobiologi og matvaretrygghet. Etter fullført bachelor bestemte jeg meg for å starte rett på masteren. I løpet av de to årene i masteren fikk jeg blant annet fordypet meg i flere ernæringsfag og funksjonelle næringsmidler. Underveis i studiet oppdaget jeg min interesse for labarbeid og gleden av å fordype meg i vitenskapelig litteratur. Derfor valgte jeg å ta en 60-poengs masteroppgave.

Jeg har vært ansatt ved NMBU siden jeg fullførte masteren, i stillinger som forskningstekniker, ingeniør og stipendiat. Jeg fullførte en doktorgrad i matvitenskap innenfor tema bioaktive komponenter i mat, som gjorde meg kvalifisert til å starte i en stilling som forsker.

Hva kan du si om studentmiljøet på NMBU?

NMBU er kjent for sitt gode studentmiljø, og av god grunn. Her er det lett å involvere seg i både sosiale og akademiske aktiviteter. Det finnes mange studentforeninger hvor de fleste kan finne noe av interesse. Og Samfunnet er et veldig fint samlingspunkt, om det er for en kaffe, quiz eller full fest. I tillegg så tror jeg nærheten til professorer og forelesere er ganske unikt ved NMBU. Det er veldig lav terskel for å ta kontakt med forelesere om man har spørsmål, både faglig og ikke-faglige ting.

Jeg var selv en «Oslo-pendler» store deler av studietiden, og det fungerte veldig bra. Det var mange på studiet som pendlet, og det gjorde også pendler-hverdagen mer sosial.

Bildet viser Tora Asledottir

karriereintervju med tidligere student

Tora Asledottir

  • Studieprogram: Master i matvitenskap (OBS - nå endret til master i Mat, teknologi og helse)
  • Tittel på masteroppgave: Ex Vivo Digestion of Bovine Milk with Genetic Variants A1 and A2 of β-Casein and Identification of Bioactive peptides
  • Jobb i dag: Forsker
  • Arbeidsgiver: NMBU – Norges miljø- og biovitenskapelige universitet
Les mer om Bachelor i Mat, teknologi og helseLes mer om Master i Mat, teknologi og helse

Har du noen råd til kommende studenter?

Mitt beste råd til valg av studie er å velge et studieprogram som består av fag du har stor interesse for. Ikke velg noe basert på ‘drømmejobben’ uten å ta stilling til hvordan studiet er bygget opp og hva det inneholder. Dette er noe du potensielt skal drive med i fem år, så det er viktig å velge ut fra faginteresse!

Hvordan bidrar jobben din i arbeidet med FNs bærekraftsmål?

Jeg vil påstå at alle forskningsprosjekter ved NMBU er knyttet opp mot FNs bærekraftsmål. I forskningsprosjektet jeg er ansatt på nå, jobber vi med problemstillinger innenfor produksjon av mat som i stor grad er knyttet opp mot flere bærekraftsmål. Vi skal blant annet undersøke økt utnyttelse av norske råvarer og selvforsyning, økt holdbarhet i brød for å redusere matavfall og forbedre matvaretrygghet, i tillegg til flere aspekter knyttet til bedre helse.

Studenter i matvitenskap tester ulike typer softis.

om studieprogrammet:

Bachelor i Mat, teknologi og helse

  • Treårig bachelorgrad ved NMBU – Norges miljø og biovitenskapelige universitet
  • Studentene får en grundig forståelse av hvordan maten vi spiser blir til – fra råvarer til ferdige produkter.
  • De bruker prinsipper fra biologi, kjemi og fysikk til å utforske alt fra matens kjemiske oppbygning til hvordan produksjonsteknologi, mattrygghet, ernæring og helse henger sammen.
  • Søknadsfrist er 15. april 2025 via Samordna Opptak
  • Studiestart: August 2025
  • Opptakskrav: Generell studiekompetanse + spesielle opptakskrav (MATTEK)
LES MER

Student Mattias Flakkenberg

om studieprogrammet:

Master i Mat, teknologi og helse

  • Toårig mastergrad ved NMBU – Norges miljø og biovitenskapelige universitet
  • Masterprogrammet gir studentene dyp innsikt i produksjon, kvalitet og helseaspekter knyttet til trygg og bærekraftig mat.
  • Studentene får delta i forskning og bruke moderne utstyr for matinnovasjon og -utvikling.
  • Programmet tilbyr tre studieretninger for fordypning: 1) Produksjon og utvikling av næringsmidler, 2) Matvaretrygghet, -kvalitet og -hygiene og 3) Ernæring, biomedisin og helse.
  • Søknadsfrist er 15. april 2025
  • Opptakskrav: Bachelorgrad i mat, teknologi og helse, matvitenskap eller tilsvarende
LES MER

Publisert - Oppdatert

Del på