Michelle er produkt- og forretningsutvikler i Den Stolte Hane

Av KBM

Michelle Seigerud
Michelle SeigerudFoto: Privat

Michelle Seigerud har kombinert studier i matvitenskap og bioøkonomi ved NMBU. – Muligheten for enkelt å få godkjent emner, skifte mellom retninger og ha prosjektsamarbeid mellom ulike fakulteter har gjort min opplevelse av universitetet utrolig bra, sier hun.

1. Kan du fortelle om din nåværende jobb?

Jeg jobber som produkt- og forretningsutvikler i Den Stolte Hane (DSH), og ble ansatt like før jeg startet å skrive masteroppgaven min i 2024. Vi er bare 15 personer på hovedkontoret til DSH i Oslo, som bidrar til at man automatisk blir en stor del av større prosjekter og avgjørelser om tas.

Arbeidshverdagen er svært variert. I min stilling tar jeg del i store innovasjonsprosesser, kundemøter, kostnadsdiskusjoner, kvalitetsavgjørelser og jobbreiser rundt til både fabrikker, messer, bønder, produsenter og leverandører.

Jeg sitter med ansvar for vårt største anlegg på Jæren, i tillegg til alle tredjepartsprodukter. Dette innebærer alt fra råvarebalanse, utarbeidelse av resepter, prøveproduksjoner, design på produkter, kvalitetssjekker og produksjon på anlegg - helt til produktene er å finne i butikkhyllene.

2. Hvordan var veien fra videregående til den jobben du har i dag?

Med tanke på at jeg studerte i syv år, var veien fra videregående relativt lang. Når det er sagt, er det lange studieløpet og de utradisjonelle valgene ikke noe jeg angrer på, og jeg hadde ikke gjort noe annerledes om jeg skulle valgt igjen!

Rett etter videregående startet jeg på en bachelor i økonomi og administrasjon ved NMBU, og dro på utveksling det siste høstsemesteret. I løpet av utvekslingsoppholdet gikk det opp for meg at regnskap, revisjon og tall ikke var noe jeg kunne tenke meg å jobbe med resten av livet. I stedet for å søke meg inn på en master i økonomi, som var den opprinnelige planen, valgte jeg derfor å søke meg inn på en ny bachelorutdanning.

Jeg har alltid elsket å lage mat, bake, prøve meg frem på kjøkkenet og utforske ny matkultur, så da jeg skulle velge bort økonomi til fordel for noe annet, var valget enkelt; høsten etter startet jeg på bachelor i matvitenskap. Jeg ble ferdig med graden på to år siden jeg fikk flere fag fra den første bacheloren godkjent.

Tanken var deretter å ta en master i matvitenskap, helt til jeg fikk øye på den nye masteren i bioøkonomi. Med tanke på min tidligere bachelor i økonomi, passet denne masteren perfekt som en gyllen middelvei mellom mine to interesser.

Studiene og erfaringene som tiden på NMBU har gitt meg, har skapt muligheter som internship, spesialisering og prosjektoppgaver, og var også mye av grunnen til at jeg ble ansatt i stillingen jeg nå har i Den Stolte Hane.

3. Hva kan du si om studentmiljøet på NMBU?

NMBU har et ubeskrivelig studentmiljø på alle måter, både når det gjelder lag og foreninger, sport og idrett og ikke minst studentsamfunnet som står utrolig sterkt hos de fleste! Jeg var aktiv i sosial forening i hele seks år, jobbet i komité på Samfunnet, og jeg satt også et år som leder Næringslivsutvalget.

Faglig er NMBU sterke på mange områder, og muligheten for enkelt å få godkjent emner, skifte mellom retninger og ha prosjektsamarbeid mellom ulike fakulteter har gjort min opplevelse av universitetet utrolig bra. I tillegg baserer matvitenskap-studiet seg på mye labarbeid, gruppeoppgaver og utarbeidelse av journaler, og det er umulig å ikke få god kontakt med resten av klassen din.

Michelle Seigerud

karriereintervju med tidligere student

Michelle Seigerud

  • Studieprogram: Økonomi & Administrasjon, Matvitenskap og Bioøkonomi. (OBS Matvitenskap har nå byttet navn til Mat, teknologi og helse)
  • Tittel på masteroppgave: Implementering av CSRD i næringsmiddelindustrien; En kvalitativ casestudie av Orkla Foods Norge
  • Jobb i dag: Produkt- og forretningsutvikler
  • Arbeidsgiver: Den Stolte Hane
  • Andre relevante jobber, verv eller lignende? Sommerjobb på Maarud i produksjonen, deltidsjobb i Diplom-is på laboratoriet, summer internship i Orkla
Les mer om Bachelor i Mat, teknologi og helseLes mer om Master i Mat, teknologi og helse

4. Har du noen råd til kommende studenter?

Studentlivet er kort (i hvert fall for de fleste) og noe du opplever bare en gang i livet - det er en tid du heller aldri får tilbake. Gå utenfor komfortsonen, gjør ting du kanskje egentlig ikke tør og ikke vær redd for å velge feil! Man angrer oftest på det man ikke gjør, men ganske sjeldent på det man faktisk gjorde!

5. Hvordan bidrar jobben din i arbeidet med FNs bærekraftsmål?

Den Stolte Hane som stor og veletablert matprodusent, jobber stadig på prosjekter som faller innenfor flere av FNS bærekraftsmål. Kylling er et godt, sunt og bærekraftig protein som i stor grad bidrar til god helse og livskvalitet og som en god erstatter for rødt kjøtt. Vi jobber også stadig med tiltak på fabrikkene som bidrar til mindre bruk av plast, mer monomaterialer på emballasje og mindre vannbruk. I tillegg til dette er det stadig et stort fokusområde på bruk av hele kyllingen. Dette gjøres blant annet ved flere allerede større etablerte prosjekter på bearbeidede produkter basert på mer ukurant råvare.

Studenter i matvitenskap tester ulike typer softis.

om studieprogrammet:

Bachelor i Mat, teknologi og helse

  • Treårig bachelorgrad ved NMBU – Norges miljø og biovitenskapelige universitet
  • Studentene får en grundig forståelse av hvordan maten vi spiser blir til – fra råvarer til ferdige produkter.
  • De bruker prinsipper fra biologi, kjemi og fysikk til å utforske alt fra matens kjemiske oppbygning til hvordan produksjonsteknologi, mattrygghet, ernæring og helse henger sammen.
  • Søknadsfrist er 15. april 2025 via Samordna Opptak
  • Studiestart: August 2025
  • Opptakskrav: Generell studiekompetanse + spesielle opptakskrav (MATTEK)
LES MER

Student Mattias Flakkenberg

om studieprogrammet:

Master i Mat, teknologi og helse

  • Toårig mastergrad ved NMBU – Norges miljø og biovitenskapelige universitet
  • Masterprogrammet gir studentene dyp innsikt i produksjon, kvalitet og helseaspekter knyttet til trygg og bærekraftig mat.
  • Studentene får delta i forskning og bruke moderne utstyr for matinnovasjon og -utvikling.
  • Programmet tilbyr tre studieretninger for fordypning: 1) Produksjon og utvikling av næringsmidler, 2) Matvaretrygghet, -kvalitet og -hygiene og 3) Ernæring, biomedisin og helse.
  • Søknadsfrist er 15. april 2025
  • Opptakskrav: Bachelorgrad i mat, teknologi og helse, matvitenskap eller tilsvarende
LES MER

Publisert - Oppdatert

Del på