Med masterstudier innenfor matfeltet, kan du gå videre i karrieren med doktorgrad og forskning. Les hva Åse Riseng Grendstad, som har fått jobb som stipendiat i TINE, svarer på fem kjappe spørsmål om studier og jobbmuligheter.
1. Kan du fortelle om din nåværende jobb?
Jeg jobber som PhD-stipendiat i TINE, hvor jeg tar en industriell doktorgrad innenfor fagfeltet sensorikk, i samarbeid med NMBU og Nofima. Prosjektet er en del av SFI DigiFoods, et senter for forskningsbasert innovasjon som har som mål å utvikle smarte sensorløsninger for kvalitetsmåling av matvarer gjennom hele verdikjeden.
Doktorgraden min er et resultat av at TINE ønsket å bygge mer kompetanse innenfor sensorikk. Da jeg hørte om stillingen, vekket det umiddelbart min interesse, ettersom jeg hadde skrevet masteroppgave innenfor fagfeltet sensorikk og ønsket å lære mer om meieriteknologi.
I doktorgradsprosjektet mitt forsker jeg på hvordan man kan optimalisere lagringsstabilitet og kvalitet i syrnede meieriprodukter, med spesielt fokus på yoghurt. Målet med prosjektet er å øke kunnskapen om og optimalisere yoghurtproduksjonen. I tillegg er det viktig å undersøke hvilke kvalitetsendringer som gjør at forbrukerne ikke vil spise produkter utover i holdbarhetstiden, slik at vi kan bidra til å redusere matsvinn.
2. Hvordan var veien fra videregående til den jobben du har i dag?
Etter videregående tok jeg et år på folkehøgskole, før jeg begynte på masterstudiet i matvitenskap. Jeg valgte matvitenskap fordi jeg likte realfagene best på videregående, og fordi jeg alltid har hatt en stor interesse for mat.
Ved siden av studiene jobbet jeg både på en pizzarestaurant i Ski og på Eurofins’ mikrobiologiske vannlab i Moss.
Etter å ha fullført mastergraden, startet jeg som trainee i TINE. I trainee-stillingen fikk jeg muligheten til å jobbe på forskjellige steder og med ulike typer forbedringsprosjekter knyttet til produksjonen. Etter å ha fullført trainee-perioden, var jeg så heldig å få muligheten til å ta en industriell doktorgrad.
3. Hva kan du si om studentmiljøet på NMBU?
Ås har et fantastisk studentmiljø med mange lag og foreninger man kan engasjere seg i. Jeg var selv med i barkomiteen på Samfunnet og jobbet som frivillig under UKA i Ås. Det at Ås er et lite sted og klassene ofte er små, gjør at man automatisk blir godt kjent med medstudenter, noe som er spesielt verdifullt gjennom eksamensperiodene.
Jeg bodde i kollektiv i alle mine år som student, og det er noe jeg virkelig vil anbefale. Der fikk jeg mange gode venner som jeg fortsatt har i dag!

karriereintervju med tidligere student
Åse Riseng Grendstad
- Studieprogram: Master i matvitenskap (OBS - nå endret til master i Mat, teknologi og helse)
- Tittel på masteroppgave: Anvendelse av biometri for å studere matpreferanser og sunnhetsoppfatninger hos barn
- Jobb i dag: PhD-stipendiat
- Arbeidsgiver: Tine SA
- Andre relevante jobber, utplasseringer, trainee-stillinger eller lignende? Trainee TINE, og jobbet som frivillig på UKA i Ås
4. Har du noen råd til kommende studenter?
Dra på utveksling!! Jeg var selv på utveksling til New Zealand og har ikke angret et sekund på den beslutningen.
Det er viktig å engasjere seg utenom studiene. Bli med i en komité på samfunnet, delta i idrett eller en forening. Gjennom slike aktiviteter kommer du til å oppdage nye sider ved deg selv! Du får også garantert venner på kjøpet!
5. Hvordan bidrar arbeidsplassen din i arbeidet med FNs bærekraftsmål?
Vår målsetning er at TINE skal bidra til at landbruket reduserer de samlede klimagassutslippene med fire til seks millioner tonn CO2-ekvivalenter innen 2030.
I min avdeling har vi jobbet mye med å redusere matsvinn ved kontinuerlig å forlenge holdbarheten på produktene.

om studieprogrammet:
Bachelor i Mat, teknologi og helse
- Treårig bachelorgrad ved NMBU – Norges miljø og biovitenskapelige universitet
- Studentene får en grundig forståelse av hvordan maten vi spiser blir til – fra råvarer til ferdige produkter.
- De bruker prinsipper fra biologi, kjemi og fysikk til å utforske alt fra matens kjemiske oppbygning til hvordan produksjonsteknologi, mattrygghet, ernæring og helse henger sammen.
- Søknadsfrist er 15. april 2025 via Samordna Opptak
- Studiestart: August 2025
- Opptakskrav: Generell studiekompetanse + spesielle opptakskrav (MATTEK)

om studieprogrammet:
Master i Mat, teknologi og helse
- Toårig mastergrad ved NMBU – Norges miljø og biovitenskapelige universitet
- Masterprogrammet gir studentene dyp innsikt i produksjon, kvalitet og helseaspekter knyttet til trygg og bærekraftig mat.
- Studentene får delta i forskning og bruke moderne utstyr for matinnovasjon og -utvikling.
- Programmet tilbyr tre studieretninger for fordypning: 1) Produksjon og utvikling av næringsmidler, 2) Matvaretrygghet, -kvalitet og -hygiene og 3) Ernæring, biomedisin og helse.
- Søknadsfrist er 15. april 2025
- Opptakskrav: Bachelorgrad i mat, teknologi og helse, matvitenskap eller tilsvarende