Urbygget fotografert med drone sett fra Tårnbygningen.

I dette prosjektet samarbeider NMBU, Ard Innovation, Aggrator Inkubator Ås og EikLab - senter for studentinnovasjon om å profesjonalisere og videreutvikle innovasjonsøkosystemet ved campus Ås.

nov. 2021 - feb. 2024

Viken Fylkeskommune og NMBU

Om prosjektet

Entreprenørskapslandsbyen campus Ås er et samarbeidsprosjekt mellom NMBU, Ard Innovation (TTO) og Aggrator (inkubator).

Målet med prosjektet er blant annet å styrke samarbeid mellom akademia, næringsliv og offentlig sektor. I tillegg ønsker man å bidra til grønn omstilling og etablering av nye bedrifter i regionen.

Dette gjøres gjennom å:

(1) Utvikle møteplasser for innovasjon- og entreprenørskapsaktiviteter.

Dette inkluderer etablering av møteplasser, seminarer og webinarer som knytter akademia, næringsliv og offentlig sektor sammen.

Videre er det et mål å sikre at oppstartsbedrifter og etablerte selskaper får tilgang til NMBUs forskningsinfrastruktur og
laboratorier

(2) Synliggjøring og kommunikasjon av de gode innovasjonshistoriene på campus Ås.

Dette inkluderer å utvikle kommunikasjonsstrategi innen innovasjon og entreprenørskap ved campus Ås. I tillegg kommer synliggjøring og kommunikasjon av de gode innovasjonshistoriene i sosiale medier og i nasjonale/ internasjonale medier.

Prosjektet er finansiert av Viken fylkeskommune.

  • Bakgrunn

    Det er spesielt behov for å øke samhandlingen mellom FoU-miljøene, næringsliv og offentlig sektor for nyskaping og grønn omstilling.

    Prosjektet skal jobbe med å etablere digitale og fysiske møteplasser, bidra til økt samarbeid mellom sektorene, og synliggjøring av forskningsbasert innovasjon for en bærekraftig samfunnsutvikling ved campus Ås.

  • Mål

    Hovedmålet i prosjektet er å styrke samarbeidet mellom akademia, næringsliv og offentlig sektor for å få til grønn omstilling og etablering av flere nye bedrifter i regionen og i Viken.

    Prosjektet vil være et viktig ledd i FoU-miljøenes bidrag til utvikling av et innovativt, bærekraftig og konkurransedyktig næringsliv. Etablering av flere vekstselskaper vil bidra til videreutvikling av innovasjonskulturen som igjen vil bidra til flere ideer og flere selskapsetableringer.

    Synliggjøring og kommunikasjon av de gode innovasjonshistoriene på campus Ås vil gjøre miljøet enda mer attraktivt både for studenter, ansatte, oppstartselskaper, næringsliv og offentlig sektor.

    Mer om prosjektet

    Historisk har FoU-miljøene ved NMBU, og instituttene på campus Ås, bidratt med viktige forskningsresultater for utviklingen av det som i dag er en fremtidsrettet og høyteknologisk landbruks- og havbrukssektor.

    Fusjonen (2014) og samlokaliseringen (2021) av tidligere Veterinærhøgskolen og Universitetet for miljø og biovitenskap har bidratt med å akselerere denne utviklingen ytterligere.

    MBU har høye ambisjoner for bidraget til en bærekraftig samfunnsutvikling med nytt grønt næringsliv og en effektiv og innovativ offentlig sektor. NMBU erkjenner at komplekse utfordringer og dilemmaer må løses gjennom samhandling på tvers av sektorer og fag og rettet inn mot konkrete problemstillinger og temaer, på lokalt, nasjonalt og/eller globalt plan.

    For å få til dette kreves det utvikling av evner til tverrfaglig samarbeid og entreprenørskapskompetanse blant studenter og ansatte samt tilrettelegging av møteplasser og kunnskapsoverføring mellom FoU-sektoren, næringsliv og offentlig sektor.  

    Prosjektet har to hovedområder:

    • (1) Møteplasser og egnede arealer for innovasjon- og entreprenørskapsaktiviteter
    • (2) Synliggjøring og kommunikasjon av de gode innovasjonshistoriene på Campus Ås

    Prosjektet ledes av Harrieth Lundberg (innovasjons- og kommunikasjonsrådgiver, Forsknings- og innovasjonsavdelingen).

Deltakere

  • Aggrator

    Aggrator er en inkubator som tilbyr ledere av StartUp-, SpinOff- og ScaleUp-programmer for raskest mulig lansering og skalering av nye produkter eller tjenester. Områdene inkubatoren jobber innen er skog- og landbruksteknologi, oppdrett, næringsmidler og miljøteknologi.

    Misjonen er å skape verdi i selskaper som utvikler løsninger for en renere, bedre verden. Inkubatoren er en del av SIVAs inkubatorprogram. Aggrator er eid av SIVA, Kjeller innovasjon, NMBU og NIBIO.

    Aggrator sine nettsider
  • Ard Innovation

    Ard Innovation er et teknologioverføringskontor (TTO) som gjennom samarbeid med sine eiere bidrar til økt verdiskapning i samfunnet.

    Verdiskapningen er basert på forskning, innovasjon og kompetanse fra eierne. De er eid av NMBU og NIBIO. En av oppgavene til Ard Innovation er å bistå forskere ved NIBIO og NMBU med å utvikle forskningsresultater til bærekraftige produkter og tjenester.

    Utvikling og lisensiering

    Ard Innovation bidrar også til utvikling av nye selskaper. I tillegg forbereder de teknologi for lisensiering til eksisterende industri. En viktig del av dette er å sikre rettigheter til patenter og hente inn kapital til utvikling.

  • NMBU

    Ved NMBU deltar Forsknings- og innovasjonsavdelingen. Denne avdelingen bistår vitenskaplige ansatte med forskningstøtte. I tillegg arbeider avdelingen med innovasjong og eksternt samarbeid.

    Avdelingen bidrar å styrke NMBUs forskning, forskerutdanning og innovasjon, og øke samarbeidet med næringsliv og offentlig sektor. 

Arrangementer

Prosjektet har i alt planlagt og gjennomført tre Innovasjonsdager (konferanser) og ni frokostmøter i seminarserien "Fra ide til suksess".

Du finner opptak av noen av presentasjonene fra frokostmøtene ved å klikke inn på de ulike seminarene. ved å klikke inn på de ulike seminarene. Videoene er opptak av "live" strømming gjennom Zoom. Den og viser presentasjonen til foredagsholderen, og foredagsholderen vises i høyre hjørne av videoen.

Noen av arrangementene har vi innolvert ekterne samarbeidsparnere som næringsklyngen "The Life Science Cluster" og fagnettverket Tekna Biotek.

I tillegg har prosjektet bidratt med innovasjonshistorier til webinarserien "Digital Innovasjonslunsj". Sistnevnte i regi av KS Konsulent og et større innovasjonsnettverk.

  • Arrangementer og videoer
    • Frokostmøte 23. november 2023: Dyra skal ha det bra. Tar vi dyrehelse på alvor?

      Frokostmøte 23. november 2023 kl. 8.15 til 10.00, BIT Innovasjonssenter i Ås sentrum, Rådhusplassen 27.

      Temaet for dagen er å gi innsikt i hvordan forskningsresultater kan bli til kommersielle produkter og hvordan produksjonsdyr har det godt, selv om de bidrar til kommersielle suksesser. I dette frokostseminaret ser vi nærmere på dyrevelferd hos produksjonsdyr.

      Program, infromasjon og video finner du her

    • Innovasjonsdagen 2023 - Planetens tålegrense

      Dato: 18.10.2023 Tid: 08:30 - 15:00 Sted: Vitenparken, Campus Ås

      Hvordan kan vi ivareta menneskets behov og samtidig ivareta tålegrensene til naturen og Jorden? Dette spørsmålet setter rammen på innovasjonsdagen den 18. oktober på Campus Ås

      Her vil du då innsikt i utfordringer som næringsliv, industri og offentlig sektor kan møte i grønne skiftet. Hvilke løsninger har vi?

      Den 18. oktober på Vitenparken vil du bli kjent med spennende og fremtidsrettede prosjekter fra miljøet på Ås. Dette inkluderer prosjekter og ideer fra forskere, studenter og næringsliv. Dagen er også en arena for oppstartselskaper som ønsker å vise oss innovative og samfunnsnyttige løsninger for en bærekraftig fremtid.

      Innovasjonsdagen er også en møteplass som vil inspirere og utvide ditt kontaktnettverk.

      Det er ingen videoer av konferansen.

      Program og infromasjon finner du her

    • Breakfast meeting: Optimal bio-resource utilization

      Date: 28.09.2023 Time: 08:30 - 10:30 Place: Oslo Science Park / Streaming

      Working with the utilization of biobased resources or products? Curious about how we can make the most of the biological resources available to us in a sustainable way?

      Join us for a “glimpse of the future» on September 28th at Oslo Science Park from 8.30-10.30. We will take a special look at new approaches to marine and land resources for future needs.

      No videos from this seminar

      This seminar is a part of the offical Oslo Innovation Week program. More information can be found here.

    • Frokostmøte 27. april 2023: Grønn revolusjon – innovasjon, vekststrategi og politikk

      Kan det grønne skiftet være disruptivt? Absolutt. Overgangen til en grønnere økonomi har potensialet til å snu opp ned på måten vi må tilnærme oss forskning, innovasjon og politikk. Hvordan skal vi navigere i en ny og grønnere hverdag?  

      Program og opptak av møtet finner du her

    • Frokostmøte 08. mars 2023 : Tjenesteinnovasjon - Hvordan kan man gå fra data til samfunnsnyttige tjenester?

      Hvordan blir været? Det er et spørsmål mange stiller seg før de tar turen innom Yr.no. Men hvordan ble egentlig denne tjenesten til? Eller, hvordan kan store mengder med innsamlet data kan hjelpe norske bønder til å beregne klimautslipp?

      Informasjon, program og videoer finner du her.

    • Frokostmøte 16. nov. 2022 – Det er gull i grønne skoger: Digitalisering i skogbruket

      Hvordan jobbes det med digitalisering i skognæringen? Det kan du høre mer om på frokostmøtet 16. november. Her vil SmartForest, et senter for forsknigsdrevet innovasjon, fortelle om sin forskning, innovasjoner og erfaringer.

      Informasjon, videoer program finner du her.

    • Innovasjonsdagen 2022 - Fremtidsrettet matproduksjon

      Det er mange spennende innovasjoner som kommer fra forskningsmiljøene på Ås.  Den 12. oktober kan du få se og høre om flere av disse innovasjonene. Da arrangeres innovasjonsdagen 2022 på Vitenparken, campus Ås.  

      Det er ingen videoer fra denne konferansen.

      Informasjon om konferansen og program finner du her.

    • Breakfast meeting 26. September: Bio-based materials in the circular economy

      Replacing soy with microalgae in feed? Can we make feed from wood? In this seminar we will explore biomaterials, biorefinery and bioprocessing from different perspectives, from research and development to industrialization and the investor perspective.

      Information, program and video is found here

    • Frokostmøte august 2022: Droner – hvordan kan de revolusjonere jord - og skogbruksnæringen?

      Kan droner erstatte traktoren? Hvilke fordeler har droner i skogbruket? I dette frokostmøtet vil du få innsikt i droner og hvordan man kan bruke disse i jord- og skogbruk. 

      Mer informasjon om frokostmøtet og program finner du her.

    • Frokostmøte 19. mai 2022- “The good, the bad and the ugly: Mikrober og innovasjon i Én helse-perspektiv“

      I dette frokostmøtet vil du få kunnskap om hvordan mikroorganismer kan bedre helsen til fisk og planter. Du vil også få vite hvordan nye metoder kan bidra til å redusere spredningen av antibiotikaresistente bakterier i miljøet. Kan mikrober bli til bærekraftige innovasjoner?  Frokostmøtet er en del av seminarserien "Fra Ide til Suksess".

      Mer informasjon om frokostmøtet og program finner du her.

    • Frokostmøte 6. april 2022 - Mikrobiom og tarmbakterier – forskning, muligheter og innovasjon

      Har du noen ganger lurt på hvordan forskning på tarmbakterier kan bli en gründersuksess? Eller hvordan kan fôringredienser i fremtiden styrke immunforsvaret til laksen? I frokostmøtet «Mikrobiom og tarmbakterier – forskning, muligheter og innovasjon» den 6. april 2022 vil du få innsikt i hvordan forskning på bakterier kan bli nye spennende innovasjoner.

      Mer informasjon om frokostmøtet og program finner du her.

    • Innovasjonsdagen 2021

Kontakt

Bildet viser , Solveig Fossum-Raunehaug , Forskning- og innovasjonsavdelingen , NMBU Bildet viser

Solveig Fossum-Raunehaug

Forsknings- og innovasjonsavdelingen

Bildet viser Harrieth Lundberg 
Rådgiver
 Forskningsavdelingen , NMBU

Harrieth Lundberg

Forsknings- og innovasjonsavdelingen

Logo NMBU, Aggrator, Ard og Viken 5
Foto: NMBU / Aggrator / Ard / Viken