Frokostmøte 27. april: Grønn revolusjon – innovasjon, vekststrategi og politikk

Av Harrieth Lundberg

Foto: Shutterstock
Foto: ShutterstockFoto: Shutterstock

Kan det grønne skiftet være disruptivt? Absolutt. Overgangen til en grønnere økonomi har potensialet til å snu opp ned på måten vi må tilnærme oss forskning, innovasjon og politikk. Hvordan skal vi navigere i en ny og grønnere hverdag?  

Innen 2050 skal EU bli verdens første klimanøytrale kontinent. Samtidig har EU et mål om en bærekraftig og sirkulær økonomisk utvikling.  EU-reformen «Green Deal», skal bidra til dette.  

Ambisjonen er en grønn omstilling som skal gi europeisk næringsliv og industri grønne arbeidsplasser og et konkurransemessig fortrinn. Forskning og utvikling er tenkt å være drivere for denne utviklingen. Hvordan vil denne omstillingen påvirke næringsliv, offentlig sektor og akademia?  

I dette frokostmøtet snakker foredragsholder og partner i Aggrator, Salvador Baille, om hvordan selskaper kan tjene på den grønne revolusjonen i Europa. 

Hvordan levere verdi for det grønne skiftet
Den grønne omstillingen bidrar til at antall regulatoriske krav og direktiver øker. Samtidig møter Norge og Europa en nedgang i befolkningen. Dette betyr utfordringer for bønder som må bruke flere sesongarbeidere enn tidligere. Det betyr også at man må forholde seg til norske og europeiske standarder. 

Ole Kind fra selskapet Soilmate snakker om deres tilnærming til denne utfordringen.  De har utviklet et konsept kalt Plant ID og løsningen "Soilmate Tracker". Denne løsningen gir bønder mulighet til å følge norske og europeiske standarder knyttet til Green Deal og annen regulering.  

Grønnvasking – utfordringer og muligheter
Samtidig som flere selskaper aktivt deltar i det grønne skiftet, øker også utfordringen med grønnvasking.  Grønt er blitt en markedsføringsstrategi, og i en tid med høy prisøkning blir grønne produkter luksusgoder med dalene interesse hos konsumenter. 

Leder av Skatteforsk – Centre for Tax Research ved Handelshøyskolen NMBU, professor Annette Alstadsæter, snakker om utfordringer med grønnvasking i en global økonomi og hva man kan gjøre med dette fra et myndighetsperspektiv. Hun tar utgangspunkt i lærdommer fra skattejuks
og -paradiser.

Tid og sted: Frokostmøtet fant sted 27. april 2023, i Vitenparken på Campus Ås

Program og videoer fra presentasjonene

Velkommen v/ Harrieth Lundberg, prosjektleder "Entreprenørskapslandsbyen Campus Ås" (NMBU) 

Se Video

Prosjektet NOBALIS v/ Muris Letic, prosjektkoordinator (NMBU)

EUs Green Deal . Slik kan norske bedrifter tjene på den grønne revolusjonen i Europa, Salvador Baille (Aggrator).

Se video


Hvordan levere verdi for det grønne skiftet, Ole Kind (Soilmate)

Se Video

Grønnvasking – utfordringer og muligheter, Professor Annette Alstadsæter (leder, Skatteforsk – Centre for Tax Research ved Handelshøyskolen NMBU)

Se video

Om videoene

Videoene som ligger her er opptak av strømming. Det som vises i videoene er selve presentasjonen med foredragsholderen i hjørnet av videoen.

Om frokostseminarserien "Fra Ide til Suksess"

Frokostseminarserien «Fra idé til suksess» er i regi av prosjektet «Entreprenørskapslandsbyen Campus Ås» Gjennom denne frokostseminarserien vil du få innblikk i mye av de spennende innovasjonshistoriene og -mulighetene ved NMBU og Campus Ås. 

Du vil få servert flere innovasjonsperspektiver, fra studenter og forskere til teknologioverføring og kommersialisering. Som en bonus får du også et innblikk hvordan innovasjonsøkosystemet ved NMBU fungerer.

Prosjektet «Entreprenørskapslandsbyen Campus Ås» er et samarbeid mellom Ard Innovasjon, Aggrator og NMBU. Alle er aktører i innovasjonsøkosystemet ved NMBU og på Campus Ås. Prosjektet er finansiert av Viken fylkeskommune.

Samarbeidspartnere
Samarbeidspartnere Foto: NMBU, Ard Innovation, Aggrator og Viken Fylkeskommune

Publisert - Oppdatert

Del på