En gris sover i en binge full av høy
Foto: Ingrid Toftaker

I prosjektet Svinesjekk vil vi øke kunnskapen om hvordan tilgjengelige data og nye analysemetoder kan brukes til å vurdere dyrevelferd og risiko for dårlig dyrevelferd i norske svinehold. Vi vil også øke kunnskapen om hvordan ulike kommunikasjonsstrategier kan bidra til bedre dyrevelferd.

01 sep. 2023 - 10 sep. 2026

Norges forskningsråd og Mattilsynet

Om prosjektet

  • Bakgrunn

    I Norge har vi tradisjon for omfattende datainnsamling om produksjonsdyr, og hvert år samles det store mengder data om virksomheter som holder produksjonsdyr gjennom hele verdikjeden.

    Det ligger et uutnyttet potensial i å samle og utnytte norske datakilder, og i Svinesjekk vil vi skaffe til veie kunnskap om hvordan tilgjengelige data kan benyttes i utvikling av datadrevne verktøy for å vurdere dyrevelferd (og risiko for dårlig dyrevelferd) i norsk svineproduksjon.

    For griser som slaktes på slakterier i Norge, samles det data om hvert enkelt slakt gjennom offentlig kjøttkontroll. I Svinesjekk vil vi ta utgangspunkt i disse dataene og utforske hva slags betydning disse kan ha for vurdering av dyrevelferd på gård. For å ta i bruk slakteridata til dette formålet, er det viktig at slakteriregistreringene er nøyaktige og pålitelige. Derfor vil vi i Svinesjekk kartlegge variasjonen i disse registreringene. Vi vil også utforske om andre datakilder er egnet for å vurdere dyrevelferd på gård.

    Svinesjekk vil også utforske effekten av ulike kommunikasjonsstrategier om risiko knyttet til dyrevelferd. Målet er å se på hvordan ulike former for kommunikasjon kan øke fokus og arbeid med dyrevelferd i dyrehold.

    Denne kunnskapen vil være verdifull ikke bare for Mattilsynet, men også for andre aktører i verdikjeden og for bøndene selv – både i Norge og i andre land.

  • Mål

    Hovedmålet til prosjektet Svinesjekk er å skaffe til veie kunnskap som kan forbedre Mattilsynets arbeid med forvaltning av dyrevelferdsregelverket.

    Prosjektet skal øke kunnskapen om risikovurdering knyttet til dyrevelferd basert på tilgjengelige data og nye analysemetoder. Prosjektet skal også skaffe til veie kunnskap om hvordan ulik kommunikasjon om risiko knyttet til dyrevelferd kan brukes for å oppnå bedre dyrevelferd.

  • Informasjon til svineprodusenter

Deltakere og samarbeidspartnere

Mattilsynet, ved Ingeborg Sveinsdottir, leder prosjektet

  • NMBU-deltakere
  • Eksterne deltakere
    Ingeborg Sveinsdottir

    Ingeborg Sveinsdottir

    Prosjektleder

    Avdelingssjef/veterinær i Mattilsynet, region Stor-Oslo, avdeling slakteritilsyn

    Kristine Paulsen Eggen

    Kristine Paulsen Eggen

    Ph.d.-kandidat

    Mattilsynet

    Rob Burton

    Rob Burton

    Forsker

    Ruralis – Institutt for rural- og regionalforskning

Nyheter fra prosjektet