To kuer
Foto: Ingrid Toftaker

I prosjektet Moo-ve vil vil øke kunnskapen om forflytninger av levende storfe i Norge, og hvilke mulige konsekvenser de kan ha for spredning av smittsomme sykdommer og antibiotikaresistens.

Norsk tittel: Kyr på farten: Storfeforflytningers betydning for antibiotikaresistens og sykdomsspredning.

apr. 2023 - mars 2026

FFL- JA – Forskningsmidlene for jordbruk og matindustri

Om prosjektet

  • Bakgrunn

    Gjennom hele verdikjeden for norsk storfeproduksjon samles det inn store mengder data. I Moo-ve skal vi innhente og koble data fra ulike aktører i norsk storfenæring med mål om å i større grad utnytte det samlede potensiale i disse kildene. Til tross for at alle storfeforflytninger må rapporteres så er disse forflytningene og hvilke mulige konsekvenser dette har for spredning av dyresykdommer i liten grad dokumentert.

    I Moo-ve skal vi kartlegge og beskrive nettverket av norske storfeforflytninger over tid, utforske en mulig kobling til spredning av gener for antibiotika resistens, og bruke forflytningsdata til å simulere spredning av sykdom i storfepopulasjonen. Vi vil også utvikle en programvare for rask kartlegging av kontaktnettverket til en besetning i en utbruddssituasjon. Prosjektet vil styrke kunnskapsgrunnlaget som trengs for å begrense spredning av sykdommer vi har, og samtidig gjøre norsk storfenæring bedre forberedt på introduksjon av sykdommer vi i dag er forskånet for.

    En annen viktig datakilde i storfeproduksjonen, er data fra legemiddelrapporteringer. Til tross for at alle veterinærer er forpliktet til å rapportere antibiotikabruk til produksjonsdyr, er overvåkning av bruk i husdyrproduksjonen fortsatt i hovedsak basert på salgstall og ikke faktiske forskrivninger. I Moo-ve vil vi undersøke datakvalitet og forskrivningsmønstre for bedre forståelse av hvordan denne datakilden kan brukes i arbeidet mot fortsatt begrenset og riktig bruk, og pålitelig overvåkning.

  • Mål

    Hovedmålet i prosjektet Moo-ve er å øke kunnskapen om dyreforflytninger og antibiotikabruk i norsk storfeproduksjon. Prosjektet skal kartlegge betydningen av forflytninger for spredning av smittsomme sjukdommer og antibiotikaresistens, og bedre utnyttelsen av forflytningsdata i praktisk sykdomskontroll.

  • Informasjon til produsenter som deltar i prosjektet
  • Prosjektdeltakere og samarbeidspartnere

    Eksterne deltakere

    • Håvard Nørstebø, spesialrådgiver i TINE SA
    • Randi Therese garmo, spesialrådgiver i TINE SA
    • Lars Erik Heggen, Spesialveterinær i helsetjenesten for storfe, Animalia
    • Stefan Widgren, Statens veterinärmedicinska anstalt, Sverige

    Samarbeidspartnere

    TINE SA

    Animalia

    Statens veterinärmedicinska anstalt, Sverige

    Mattilsynet

    Veterinærinstituttet