BIONÆR, Norges forskningsråd gjennom Forskningsmidler over jordbruksavtalen (JA)
Bakgrunn
Skogen spiller en viktig rolle for klimaet. Netto tilvekst i Norsk skog binder nå CO2 tilsvarende om lag 45-50% av landets totale årlige klimagassutslipp, men norske og europeiske skoger viser tegn til lavere karbonbinding fordi skogen blir eldre. Eldre skog vokser saktere og gir samtidig høyere risiko for betydelige utslipp av karbon og økonomiske tap på grunn av vindfelling, brann, råte eller insektangrep. Samtidig forventes omfanget av skogskader å øke i frekvens og alvorlighetsgrad som følge av klimaendringene.
Prosjektet Klimasmart skogbruk Norge vil adressere kunnskapsmangler spesielt knyttet til analyser og modellering av risiko i skog. Kjernen i prosjektet er å identifisere robuste skogforvaltningsstrategier som gir vinn-vinn situasjoner fra flere ulike perspektiver. Prosjektet vil gi retningslinjer og råd for skogbehandling som reduserer risiko, bidrar til CO2-binding og sikrer inntekter for skogeieren.
Mål
Hovedformålet er å utvikle et vitenskapelig rammeverk som tar hensyn til karbonbinding, strålingspådriv, substitusjon og risiko på en helhetlig måte, samtidig som skogeiernes inntekter ivaretas. Kjernen i prosjektet er å identifisere robuste skogforvaltningsstrategier som gir vinn-vinn situasjoner fra flere ulike perspektiver. Prosjektet vil gi retningslinjer og råd for skogbehandling som reduserer risiko, bidrar til CO2-binding og sikrer inntekter for skogeieren.
Partnere
Prosjektet blir gjennomført av ledende skogforskere ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet og Norsk institutt for bioøkonomisk forskning i samarbeid med skogforskningsinstituttet LUKE i Finland og Wageningen universitet i Nederland.
Sentrale interessenter for norsk skogforvaltning deltar i en referansegruppe som skal sikre relevans ved å bidra med råd og prioriteringer i prosjektet.
Forskere
Clara A. Fernández
NIBIO
Ryan Bright
NIBIO
Annika Kangas
Natural Resources Institute Finland
Rasmus Astrup
NIBIO
Gert-Jan Nabuur
Wageningen University and Research
Nyheter/omtale