Akvakultur - NMBU jobber i hele verdikjeden.

Trygg og sunn sjømat produsert på en bærekraftig måte under endrede klimaforhold. Det er slike fundamentale utfordringer NMBU vil bidra til å løse.

Studier innen akvakultur

Vi tilbyr akvakulturstudier tett på forskning og næring. Det gjør at studentene våre er attraktive på arbeidsmarkedet når de er ferdigutdannede på bachelor- eller masternivå. Vi er et tverrfaglig universitet som tilbyr stor faglig fleksibilitet til våre studenter. Det betyr at du som akvakulturstudent kan skreddersy din faglige profil.

Forskning innen akvakultur

Ved NMBU forskes det langs hele verdikjeden for produksjon av sjømat. Vi forsker tverrfaglig på sammenhenger og faktorer som er viktige for fiskens biologi og genetikk, fôrutnyttelse, sykdomsresistens og velferd.

En bærekraftig akvakulturproduksjon involverer hele verdikjeden, og NMBU har en unik bredde i sin akvakulturforskning som representerer et av verdens tyngste forskermiljøer på dette området. Spesielt gjelder dette innenfor fagområdene ernæring, fôrutvikling, avl/genetikk og sykdomsbekjempelse, men på alle våre fakulteter er det faggrupper som jobber med akvakulturelatert forskning, innen f.eks: teknologi, vannkvalitet, fiskevelferd, produktkvalitet, mattrygghet, økonomi og ledelse, marked, prosessering og arealforvaltning.

  • Områder vi forsker på ved fakultetene

    Akvakultur er den raskest voksende matproduksjonen i verden, og står nå for mer enn 50 prosent av verdens produksjon av sjømat. Ved NMBU forsker vi langs hele verdikjeden som inkluderer alt fra rogn til marked. Forskning innen og på tvers av fagområder er nødvendig for å optimalisere akvakultur på en bærekraftig måte. Områder vi forsker på er:

    Biovitenskap

    • Produksjonsbiologi
    • Ernæring
    • Fôr
    • Avl og genetikk
    • Fiskehelse
    • Produktkvalitet
    • Fiskevelferd
    • Miljø
    • Ledelse

    Veterinærhøgskolen

    • Fiskehelse
    • Fiskevelferd
    • Sykdommer
    • Ernæring
    • Fysiologi
    • Miljø
    • Farmakologi
    • Vaksiner
    • Modellfisk

    Realfag og teknologi

    • Teknologi
    • Produksjon
    • Prosessering
    • Miljø
    • Data
    • Ledelse
    • RAS

    Kjemi, bioteknologi og matvitenskap

    • Prosessering
    • Produktkvalitet
    • Miljø

    Handelshøyskolen

    • Økonomi
    • Ledelse
    • Forbruker(marked
    • Juss

    Landskap og samfunn

    • Miljø
    • Juss
    • Arealforvaltning

    Miljøvitenskap og naturforvaltning

    • Miljø
    • Arealforvaltning
  • Fasiliteter

Utvalgte artikler