Naturavtalen: Enige om finansiering, men hvem skal betale?

Av Karen Moe Møllerop

Katrine Eldegard er ute på feltarbeid i skogen.
– Den store utfordringen er å finne pengene til å gjennomføre naturavtalen, sier professor i naturforvaltning ved NMBU, Katrine Eldegard. Hun har forsket på naturmangfold i en årrekke og har sittet i flere offentlige ekspertpaneler på området.Foto: Tommy Normann

Verden preges av økende usikkerhet og spenning. I dette bildet, hvordan ser den videre veien ut for verdens biologiske mangfold? Vi snakker med flere av våre eksperter om dette spørsmålet, og først ut er Katrine Eldegard, professor i naturforvaltning.

I 2022 ble 196 land enige om et rammeverk for å bevare biologisk mangfold, den såkalte naturavtalen.

I fjor møttes landene i Cali i Colombia til COP 16 (Conference of the Parties). Der ble enige om flere ting, for eksempel et nytt fond for genetiske data, et underorgan for urfolk og lokalsamfunn og en ny prosess for å identifisere viktige marine områder.

Det de derimot ikke rakk å bli enige om, var selve finansieringen av arbeidet. Mange delegasjoner måtte rekke fly hjem, og på slutten av møtet var organet plutselig ikke lenger beslutningsdyktig.

Enighet om enighet

Nylig ble forhandlingene sluttført i Roma. Der ble landene enige om hvordan arbeidet skal finansieres, om en "permanent ordning" for å finansiere biologisk mangfold til utviklingsland og å sikre finansiering av arbeidet etter 2030. Det vil si, de ble enige om å bli enige.

– Den store utfordringen er faktisk å finne pengene, sier professor i naturforvaltning ved NMBU, Katrine Eldegard. Hun har forsket på naturmangfold i en årrekke og har sittet i flere offentlige ekspertpaneler på området. Hun var også observatør under COP15-forhandlingene i Montreal. Hun har fulgt COP16 tett fra sidelinja.

– Det er snakk om å skaffe 200 milliarder dollar årlig innen 2030. Det kan bli enda vanskeligere å få de rike landene til å prioritere naturmangfold nå når det også er store behov for å bruke penger på internasjonal sikkerhet, sier hun.

De rike styrer pengestrømmen

Et av de mest utfordrende temaene i Roma var etableringen av en permanent finansieringsmekanisme for biologisk mangfold etter 2030.

Mange land med viktig artsmangfold har ikke selv råd til å betale for tiltakene som må til. De er avhengige av at rike land stiller opp. Mange utviklingsland har derfor argumentert for en ny finansieringsmodell som er lettere tilgjengelig enn dagens ordning.

– Utviklingslandene er ikke veldig fornøyde med måten finansieringen er organisert på nå. De føler at det er veldig vanskelig å få tilgang til de pengene, fordi de styres av de rike landene, forteller Eldegard.

Landene ble enige om å fatte en endelig beslutning også om dette innen 2028. Både et nytt fond og reformering av eksisterende mekanismer er mulige løsninger.

Katrine Eldegard

Eldegard har vært involvert i flere anvendte økologi-prosjekter i samarbeid med norske forvaltningsmyndigheter og partnere i privat sektor.

Hun har ledet pattedyrkomiteene for Norsk Rødliste for arter 2021 og Fremmedartslista 2023.

Medlem av Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM), der hun er en del av ekspertpanelet for CITES, som er Norges vitenskapelige myndighet for CITES-konvensjonen.

Eldegard er utnevnt av Miljødirektoratet som Norges representant i UNEP/Eurobats rådgivende komité.

Noen viktige gjennombrudd

Til tross for at det er et stykke å gå før landene faktisk forplikter seg økonomisk, førte forhandlingene til flere gjennombrudd.

Noe helt nytt er at også finansdepartementene nå skal delta i nasjonalt politisk arbeid for biomangfold. Dette betyr at arbeidet med finansiering av naturavtalen legges inn i det respektive lands budsjettprosesser på en mer forpliktende måte enn før.

– Det er grunn til å være fornøyd med at finansdepartementene i forskjellige land også skal inn i dette her, og ikke bare klimadepartementene eller miljødepartementene. Dette gjør landene på klima, men det har man ikke gjort på natur. Alt blir lettere når man ikke jobber i siloer, sier Eldegard.

I tillegg har landene for første gang i historien med forhandlinger om biologisk mangfold, blitt enige om et rammeverk for overvåking av fremgang.

Dette inkluderer for det første en global gjennomgang av nasjonale strategier på COP17 i Armenia (2026) og COP19 (2030). For det andre skal landene innføre et overvåkingssystem med indikatorer for å måle fremdrift mot målene i rammeverket.

Ikke alle forplikter seg til målene

Selv om realismen i planene virker større etter Roma, gjenstår likevel betydelige utfordringer før målene kan realiseres.

En av hovedutfordringene er at tre fjerdedeler av nasjonene fortsatt ikke har levert sine nasjonale planer for biologisk mangfold til FN. Og mange av landene som faktisk har sendt inn sine planer, forplikter seg ikke til kjernepunktet om å beskytte 30 prosent av land- og havområder innen 2030.

– Mer enn halvparten av de som har levert, har ikke forpliktet seg til 30 prosent bevaring av natur, som er det store hovedmålet. Norge har for eksempel forpliktet seg til 30 prosent vern på land, men sagt at «marint vern må vi komme tilbake til». I Norge kommer det helt sikkert til å bli en debatt om vern faktisk er, om hva det betyr i Norge. Så Norge har bare delvis forpliktet seg til målene.

En mye brukt indikator på hvordan det står til er rødlista for arter.

– Ni av ti arter på lista er truet på grunn av arealbruksendringer. Det er det som er den store utfordringen i Norge, og det gjelder både direkte nedbygging og de ringvirkningene dette har for områdene rundt, og ulike former for arealbruk.

For mange arter er klimaendringer et stort problem, og det kommer til å øke i framtida, sier Eldegard.

Kilder: The Guardian, carbonbief.org, COP16s nettsider 

Resultater fra COP16-forhandlingene i Roma

Mobilisering av midler
Landene ble enige om en strategi for å samle inn minst 200 milliarder dollar årlig til biologisk mangfold innen 2030.

Fordeling av midler
Det ble enighet om et veikart for hvordan midlene skal fordeles globalt, inkludert nye finansieringskilder og økt innsats fra utviklingsbanker.

Overvåking av måloppnåelse
For første gang ble landene enige om en felles mekanisme for planlegging, overvåking og rapportering, med en global gjennomgang av fremdrift på COP17 i 2026.

Nasjonale strategier
Det ble vedtatt en prosess for å evaluere nasjonale strategier og handlingsplaner (NBSAPs) på COP17 i Armenia i 2026 og COP19 fire år senere.

Sammenheng mellom FN-konvensjoner

Naturavtalen som ble framforhandlet i 2022, anerkjente sammenhengen mellom de tre Rio-konvensjonene – FN-traktatene som ble vedtatt i 1992, og som danner grunnlaget for separate forhandlinger om klimaendringer, biologisk mangfold og ørkenspredning.

  • FNs rammekonvensjon om klimaendringer (UNFCCC) – også kjent som UN Climate Change.
  • Konvensjonen om biologisk mangfold (CBD) – også kjent som UN Biodiversity.
  • FNs konvensjon for bekjempelse av ørkenspredning (UNCCD).

Publisert - Oppdatert

Del på