Kurs: Produksjonsstyring i akvakultur
Kurset er under gjennomføring - benytt skjemaet "meld interesse" for å få informasjon om fremtidige kurs
Jobber du i oppdrettsnæringen eller i tilknyttede næringer og ønsker å lære mer om produksjonsstyring og styringsverktøy? Vi åpner nå kurs om produksjonsstyring i akvakultur for eksterne deltakere.
Påmeldingsfrist
15. januar 2025.
Oppstartsdato
4. februar 2025.
Studiepoeng
5
Pris
15 000 ,-
Tid og sted
Tid: 4. februar 2025 Sted: Digitalt
Om dette kurset
Kurset gir en innføring i sentrale tema innen produksjonsstyring i norsk akvakultur. Studentene vil bli gjort kjent med prinsipper for produksjonsstyring, risikostyring, regelverket og ulike typer styringsverktøy, inkl. biomassekontrollsystemer, miljøovervåking og overvåking av fiskevelferd og sykdom, med innføring i tiltak/prosedyrer ved svekket helsetilstand i anlegget. Strategier for smoltproduksjon og utsett av fisk i sjøvann i ulike anleggstyper gjennomgås i digitale forelesninger og øvinger. Videre også utfôringsstrategier og sesong-/anleggstilpasset fôringsregime.
Dette lærer du
Kunnskap
Etter gjennomført kurs skal studenten:
- ha teoretisk og praktisk kunnskap om sentrale planleggings- og styringsoppgaver samt styringsverktøy i norsk akvakultur, med vekt på lakseproduksjon
Ferdigheter
Etter gjennomført kurs skal studenten:
- ha evne til selvstendig å kunne bruke tilegnet teoretisk og praktisk kunnskap i effektiv produksjonsstyring i norsk akvakultur, der både økonomi, miljø og fiskevelferden hensyntas
Generell kompetanse
Etter gjennomført kurs skal studenten:
- ha en oversikt over og kunnskap om viktige områder innen produksjonsstyring i norsk akvakultur, og evne til å bidra selvstendig i praktisk gjennomføring
Tid og sted
Kurset har digitale samlinger på tirsdager fra 14:00 - 16:00. Disse går fra uke 6 til uke 18. I tillegg arrangeres det en fysisk samling i Ås 05.03.2025 hvor det vises fram eksempler fra industrien. Å delta på denne dagen er valgfritt.
Her finner du timeplanen for kurset:
Uke | Dato | Tidspunkt | Sted | Emne |
---|---|---|---|---|
6 | 04.02.25 | 14:00 - 16:00 | Digitalt | Om emnet, dagens og fremtidens lakseoppdrett |
7 | 11.02.25 | 14:00 - 16:00 | Digitalt | Biomasse kontroll i norsk fiskeoppdrett, produksjonsstyring, strategier for utsetting av fisk i sjø og slakteplaner |
8 | 18.02.25 | 14:00 - 16:00 | Digitalt | Biomasse kontroll i norsk fiskeoppdrett, produksjonsstyring, strategier for utsetting av fisk i sjø og slakteplaner |
9 | 25.02.25 | 14:00 - 16:00 | Digitalt | Oppgaveveiledning |
10 | 05.03.25 | 09:00 - 16:00 | Fysisk (Ås) | Industridag: Feed for the future |
11 | 11.03.25 | 14:00 - 15:00 | Digitalt | Oppgaveveiledning |
12 | 18.03.25 | 14:00 - 16:00 | Digitalt | Helsestyring, overvåking, tiltak/prosedyrer ved svekket helsetilstand i anlegget |
13 | 25.03.25 | 14:00 - 16:00 | Digitalt | Helsestyring, overvåking, tiltak/prosedyrer ved svekket helsetilstand i anlegget |
14 | 01.04.25 | 14:00 - 15:00 | Digitalt | Oppgaveveiledning |
15 | 08.04.25 | 14:00 - 15:00 | Digitalt | Regelverk |
17 | 22.04.25 | 14:00 - 16:00 | Digitalt | Standarder/krav til rapportering i oppdrettsnæringen, ESG |
18 | 29.04.25 | 14:00 - 15:00 | Digitalt | Oppgaveveiledning |
20 | 13.05.25 | 14:00 | Digitalt | Frist for innlevering av semesteroppgave |
Læringsaktiviteter
Mellom samlingene har studentene digitale forelesninger, leser pensum og jobber med øvinger. Forelesere vil både være fra NMBU og eksterne fra næringen og andre institutter/universiteter. En semesteroppgave skal leveres mot slutten av semesteret (eksamensbesvarelse) og det tilbys veiledning til denne.
Læringsstøtte
Digitale forelesninger. Semesteroppgave skrives med tilbud om veiledning.
Pensum
Relevant litteratur og presentasjoner fra forelesningen blir gjort tilgjengelig i Canvas
Forutsatte og anbefalte forkunnskaper
Det er ingen forutsatte forkunnskaper ut over generell studiekompetanse (GSK). Hvis du ikke har GSK kan du søke om opptak på grunnlag av realkompetanse. Informasjon om generell studiekompetanse og realkompetanse finner du her. Det er krav om 2 år arbeidserfaring for å kunne ta eksamen på kurset.
Det anbefales at man arbeider innen akvakulturnæringen eller tilknyttede næringer og at man kan ta med seg en en case man kan jobbe med underveis i kurset.
Vurderingsordning, hjelpemiddel og eksamen
Eksamen består av en semesteroppgave som man jobber med underveis i kurset. Det vil gis flere veiledninger underveis.
Eksamen vurderes til bestått/ikke bestått.
Overlapp
Kurset overlapper med det ordinære studentemnet AQX252 - Produksjonsstyring i akvakultur. Det innebærer at en deltaker som tidligere har tatt eksamen i AQX252 vil få en studiepoengsreduksjon på 5. Altså vil man ikke få studiepoeng ved bestått eksamen.
Overnatting og transport
Hvis man ønsker å delta på industridagen 05.03.24.
Nærmeste hotell til NMBUs campus er Thon Hotell Ski. Alternativt kan man også overnatte i Oslo og ta toget til Ås stasjon. Her finner du ulike transportmuligheter til NMBUs campus
Kursavgiften dekker
Undervisning, eksamen, tilgang til litteratur og deltakelse på industridagen.
Avmelding
Påmelding er bindende. Avmelding etter påmeldingsfrist belastes med en avgift på kr 5000. Ved avmelding senere enn 10 virkedager før kursstart eller ved manglende fremmøte belastes full kursavgift. Det tas forbehold om at det er nok påmeldte til at kurset kan gjennomføres.
Vi praktiserer "førstemann til mølla" ved påmelding