Kurs: Produksjonsstyring i akvakultur

Kurset er under gjennomføring - benytt skjemaet "meld interesse" for å få informasjon om fremtidige kurs

Jobber du i oppdrettsnæringen eller i tilknyttede næringer og ønsker å lære mer om produksjonsstyring og styringsverktøy? Vi åpner nå kurs om produksjonsstyring i akvakultur for eksterne deltakere.

Påmeldingsfrist

15. januar 2025.

* avmelding

Oppstartsdato

4. februar 2025.

Studiepoeng

5

Pris

Tid og sted

Tid: 4. februar 2025 Sted: Digitalt

Mer informasjon

Om dette kurset

Kurset gir en innføring i sentrale tema innen produksjonsstyring i norsk akvakultur. Studentene vil bli gjort kjent med prinsipper for produksjonsstyring, risikostyring, regelverket og ulike typer styringsverktøy, inkl. biomassekontrollsystemer, miljøovervåking og overvåking av fiskevelferd og sykdom, med innføring i tiltak/prosedyrer ved svekket helsetilstand i anlegget. Strategier for smoltproduksjon og utsett av fisk i sjøvann i ulike anleggstyper gjennomgås i digitale forelesninger og øvinger. Videre også utfôringsstrategier og sesong-/anleggstilpasset fôringsregime.

Dette lærer du

Kunnskap

Etter gjennomført kurs skal studenten:

  • ha teoretisk og praktisk kunnskap om sentrale planleggings- og styringsoppgaver samt styringsverktøy i norsk akvakultur, med vekt på lakseproduksjon

Ferdigheter

Etter gjennomført kurs skal studenten:

  • ha evne til selvstendig å kunne bruke tilegnet teoretisk og praktisk kunnskap i effektiv produksjonsstyring i norsk akvakultur, der både økonomi, miljø og fiskevelferden hensyntas

Generell kompetanse

Etter gjennomført kurs skal studenten:

  • ha en oversikt over og kunnskap om viktige områder innen produksjonsstyring i norsk akvakultur, og evne til å bidra selvstendig i praktisk gjennomføring

Tid og sted

Kurset har digitale samlinger på tirsdager fra 14:00 - 16:00. Disse går fra uke 6 til uke 18. I tillegg arrangeres det en fysisk samling i Ås 05.03.2025 hvor det vises fram eksempler fra industrien. Å delta på denne dagen er valgfritt.

Her finner du timeplanen for kurset:

UkeDatoTidspunktStedEmne
604.02.2514:00 - 16:00DigitaltOm emnet, dagens og fremtidens lakseoppdrett
711.02.2514:00 - 16:00DigitaltBiomasse kontroll i norsk fiskeoppdrett, produksjonsstyring, strategier for utsetting av fisk i sjø og slakteplaner
818.02.2514:00 - 16:00DigitaltBiomasse kontroll i norsk fiskeoppdrett, produksjonsstyring, strategier for utsetting av fisk i sjø og slakteplaner
925.02.2514:00 - 16:00 DigitaltOppgaveveiledning
1005.03.2509:00 - 16:00 Fysisk (Ås)Industridag: Feed for the future
1111.03.2514:00 - 15:00DigitaltOppgaveveiledning
1218.03.2514:00 - 16:00DigitaltHelsestyring, overvåking, tiltak/prosedyrer ved svekket helsetilstand i anlegget
1325.03.2514:00 - 16:00DigitaltHelsestyring, overvåking, tiltak/prosedyrer ved svekket helsetilstand i anlegget
1401.04.2514:00 - 15:00DigitaltOppgaveveiledning
1508.04.2514:00 - 15:00DigitaltRegelverk
1722.04.2514:00 - 16:00DigitaltStandarder/krav til rapportering i oppdrettsnæringen, ESG
1829.04.2514:00 - 15:00DigitaltOppgaveveiledning
2013.05.2514:00 DigitaltFrist for innlevering av semesteroppgave

Læringsaktiviteter

Mellom samlingene har studentene digitale forelesninger, leser pensum og jobber med øvinger. Forelesere vil både være fra NMBU og eksterne fra næringen og andre institutter/universiteter. En semesteroppgave skal leveres mot slutten av semesteret (eksamensbesvarelse) og det tilbys veiledning til denne.

Læringsstøtte

Digitale forelesninger. Semesteroppgave skrives med tilbud om veiledning.

Pensum

Relevant litteratur og presentasjoner fra forelesningen blir gjort tilgjengelig i Canvas

Forutsatte og anbefalte forkunnskaper

Det er ingen forutsatte forkunnskaper ut over generell studiekompetanse (GSK). Hvis du ikke har GSK kan du søke om opptak på grunnlag av realkompetanse. Informasjon om generell studiekompetanse og realkompetanse finner du her. Det er krav om 2 år arbeidserfaring for å kunne ta eksamen på kurset.

Det anbefales at man arbeider innen akvakulturnæringen eller tilknyttede næringer og at man kan ta med seg en en case man kan jobbe med underveis i kurset.

Vurderingsordning, hjelpemiddel og eksamen

Eksamen består av en semesteroppgave som man jobber med underveis i kurset. Det vil gis flere veiledninger underveis.

Eksamen vurderes til bestått/ikke bestått.

Overlapp

Kurset overlapper med det ordinære studentemnet AQX252 - Produksjonsstyring i akvakultur. Det innebærer at en deltaker som tidligere har tatt eksamen i AQX252 vil få en studiepoengsreduksjon på 5. Altså vil man ikke få studiepoeng ved bestått eksamen.

Overnatting og transport

Hvis man ønsker å delta på industridagen 05.03.24.

Nærmeste hotell til NMBUs campus er Thon Hotell Ski. Alternativt kan man også overnatte i Oslo og ta toget til Ås stasjon. Her finner du ulike transportmuligheter til NMBUs campus

Kursavgiften dekker

Undervisning, eksamen, tilgang til litteratur og deltakelse på industridagen.

Avmelding

Påmelding er bindende. Avmelding etter påmeldingsfrist belastes med en avgift på kr 5000. Ved avmelding senere enn 10 virkedager før kursstart eller ved manglende fremmøte belastes full kursavgift. Det tas forbehold om at det er nok påmeldte til at kurset kan gjennomføres.

Vi praktiserer "førstemann til mølla" ved påmelding

Kontaktpersoner: