Kurs under planlegging: Modellering av overvann

Illustrasjon av overvannsmodellering i et tettbygd strøk

Hvert år forårsaker overvann skader og andre ulemper som påfører samfunnet betydelige kostnader og naturen store miljømessige konsekvenser. Som følge av klimaendringer, stadig fortetting og et aldrende avløpsanlegg forventer vi en eskalering av de utfordringer vi allerede ser i dag.

Påmeldingsfrist

Vår 2025

* avmelding

Oppstartsdato

Høst 2025

Studiepoeng

5

Pris

Ikke avgjort ,-

* Kursavgiften dekker

Tid og sted

Tid: Høst 2025 Sted: NMBU

Nærmere om tid og sted

De siste årene har det kommet nye lover som regulerer hva vi kan akseptere av overvanns-fare. I tillegg har mange kommuner egne veiledere og retningslinjer med krav til håndtering av overvann ved ny bebyggelse. For å ivareta både lover og kommunale krav kreves det kompetanse innen beregninger og modellering av overvann. Dette både for å forstå svakheter og flaskehalser i eksisterende systemer, så vel som å dimensjonere, designe og optimalisere naturbaserte overvannstiltak i kombinasjon med tradisjonelle systemer ved ny bebyggelse. Utviklingen innen språkmodeller og kunstig intelligens har videre senket brukerterskelen for å kombinere modeller med programmering og maskinlæringsmetoder.

Formål

Hovedformålet med kurset er å gi deltakerne grunnleggende kunnskap og kompetanse innen urbanhydrologi og modellering av overvann, samt praktisk erfaring i hvordan vi kan anvende ulike programvarer (1 D ledningsnett-modeller og 2D hydraulisk overflate-modeller) for å beskrive nye systemer, kalibrere og validere modeller for eksisterende systemer, optimalisere modeller for flere formål samtidig samt anvende maskinlæringsmetoder for å løse avanserte problemstillinger.

Målgruppe

Kurset retter seg fortrinnsvis mot ingeniører og andre med noe erfaring med (eller stor interesse for) modellering av overvann. Om du har begrenset kompetanse innen overvann, og/eller ønsker mer kompetanse innen lover og regler, enkle beregningsmetoder for dimensjonering, samt erfaringer for utførelse og drift og vedlikehold av overvannsløsninger så kan kurset Håndtering av overvann (VU-THT200)  være mer egnet.

Nødvendig forkunnskap

Utenom en interesse for modellering av overvann kreves det ingen spesifikke forkunnskaper. Det er stort fokus på grunnleggende opplæring i og anvendelse av analyseverktøy og deltakere må derfor stille med egen datamaskin. I kurset vil vi benytte SWMM, HEC-RAS og PYTHON. Dette er gratis-programmer som kan lastes ned på egen maskin.

Kursformat

Kurset gjennomføres i to samlinger (på henholdsvis 3 og 2 dager). Hver enkelt dag har ulik tematikk som angitt under læringsmål. Kurset benytter delvis prinsipper etter omvendt undervisning. Det vil si at deler av forelesningsmateriale presenteres gjennom tematiske korte videoer som ligger åpent på nett. Det vil være fordelaktig for kursdeltakere om video-materiale gjennomgås i forkant av samlingene. I samlingene vil undervisningen hovedsakelig foregå gjennom veiledet arbeid med oppgaver i klasserom og på laboratoriet.

Samlinger og konkrete læringsmål:

Hver enkelt dag har ulik tematikk med læringsmål som angitt nedenfor.

Samling 1 dag 1: INTRODUKSJON TIL MODELLERING AV OVERVANN

  • Oppnå grunnleggende forståelse av urbanhydrologi deriblant nedbørstatistikk, feltprosesser og feltrespons samt urbanhydrologiske måledata og tilhørende usikkerhet.
  • Ha kjennskap til prinsipper for nedbør-avløpsmodellering og kompetanse og forutsetninger og anvendelsesområder for ulike modeller.
  • Øke kompetanse om gjentaksintervall, ekstremverdistatistikk og frekvensanalyser.
  • Kjenne til ulike analysemuligheter i SWMM (hydrauliske beregninger, nedbør-avløpsmodellering, modellregn, tidsserier, med/uten ledningsnett, bølgemodeller) og kunne kjøre SWMM via Python.

Samling 1 dag 2: NYE UTBYGGINGSOMRÅDER

  • Kunne sette opp egne modeller for nye utbyggingsområder og beregne effekten av naturbaserte løsninger i kombinasjon med tradisjonelle systemer for ulike trinn i tre-trinnsstrategien
  • Kjenne til analysemetoder nødvendig for å dokumentere hvordan håndtering av overvann tilfredsstiller nasjonale lover og kommunale krav, deriblant kunne modellere fordrøyningsanlegg med krav til maksimalt videreført vannføring.
  • Ha en forståelse av overvannets tverrfaglige dimensjoner (ekstremavrenning, fremmedvann, biologisk mangfold, vannkvalitet, økonomi etc.) og kunne anvende maskinlæringsmetoder for å løse multiobjektive optimaliseringsproblemer innen overvann.

Samling 1 dag 3: KALIBRERING OG VALIDERING AV MODELLER

  • Kunne gjennomføre kalibrering og validering av nedbør-avløpsmodeller og kjenne til ulike målfunksjoner, prosedyrer og prinsipper ved kryssvalidering
  • Ha kjennskap til metoder for hvordan vi kan analysere sensitivitet og usikkerhet i modeller
  • Kjenne til og kunne anvende maskinlæringsmetoder for å kalibrere modeller.

Samling 2 dag 1 + 2: HYDRAULISK OVERFLATEMODELLERING

  • Ha grunnleggende forståelse av kanalstrømning, deriblant ulike strømningstyper og kanaltyper.
  • Kjenne til ulike analysemuligheter i HEC-RAS (hydrauliske beregningsmoduler, randbetingelser, overflate-egenskaper, rain-on-grid etc.).
  • Kunne gjennomføre hydraulisk overflatemodellering i HEC-RAS for å vurdere reell overvannsfare for ny og eksisterende bebyggelse, dimensjonere flomveier samt vurdere modell-resultater.

Påmelding

Kurset vil åpne for påmelding våren 2025, i mellomtiden kan du registrere interesse via knappen til høyre på nettsiden. Da vil du få beskjed fra oss når kurset åpner for påmelding. Endelig kursavgift er ikke fastsatt, det vil annonseres når kurset åpner for påmelding.

Eksamen

Eksamen er frivillig og avholdes i henhold til NMBUs regler. Eksamen består av en 2-timers skriftlig hjemmeeksamen rett etter 2. samling i kurset. Bestått eksamen gir 5 studiepoeng. Hvis man velger å ikke avlegge eksamen, men gjennomfører kurset, vil man få utstedt et kursbevis. Det er krav om minimum 80 % oppmøte for å avlegge eksamen eller få kursbevis.

Studiekompetanse

For å kunne gå opp til eksamen kreves generell studiekompetanse. Mangler du generell studiekompetanse kan du søke om opptak på grunnlag av realkompetanse. NMBU vurderer slike søknader fortløpende. Søknadsskjema for vurdering av realkompetanse finner du på SEVUs nettside, www.nmbu.no/evu/studiekompetanse eller du kan kontakte Senter for etter- og videreutdanning (SEVU) på tlf 67 23 03 00.

Sted og overnatting

Samlingene vil foregå på NMBUs campus. Deltakerne må selv besørge transport og overnatting. Det nærmeste hotellet til campus er Thon Hotel Ski. Det er også mulig å overnatte i Oslo og ta toget til Ås. Her følger ulike transportmuligheter til Ås.

Kursavgiften dekker

Undervisning, eksamen, tilgang til noe litteratur og programvare. Kursavgiften dekker også lunsj og kaffe/te alle dagene. Utgifter til reise og eventuell overnatting dekkes av kursdeltaker utenom.

Avmelding

Påmelding er bindende. Avmelding etter påmeldingsfrist belastes med en avgift. Ved avmelding senere enn 10 virkedager før kursstart eller ved manglende fremmøte belastes full kursavgift. Det tas forbehold om at det er nok påmeldte til at kurset kan gjennomføres.

Vi praktiserer "førstemann til mølla" ved påmelding

Kontaktpersoner: