Kurs: Håndtering av overvann

Elv som renner gjennom tettbygd område

16.01.25 - Påmeldingsfristen er gått ut, men det er fortsatt noen ledige plasser. Søk om plass forløpende med skjemaet under

Hvert år forårsaker overvann skader og andre ulemper som påfører samfunnet betydelige kostnader og naturen store miljømessige konsekvenser. Som følge av klimaendringer, stadig fortetting og et aldrende avløpsanlegg forventer vi en eskalering av de utfordringer vi allerede ser i dag.

Påmeldingsfrist

15. januar 2025

Avmelding

Oppstartsdato

28. april 2025

Mer informasjon

Studiepoeng

5

Tid og sted

Tid: 28. - 30 april 2025 Sted: Campus Ås
Tid: 19. - 20. mai 2025 Sted: Campus Ås

For å imøtekomme utfordringene skal behovet for naturbaserte tiltak for overvann og blågrønn infrastruktur vurderes ved planlegging og transformasjon av nye og eksisterende områder. Naturbaserte tiltak skiller seg fra tradisjonelle avløpsanlegg ved at de i større grad håndterer overvannet på overflaten og gjennom naturens egne prinsipper, og gir dermed mange tilleggsverdier utover det å håndtere overvann. Løsningen for å tilpasse oss fremtiden er å få naturbaserte systemer til å samvirke med de tradisjonelle anleggene våre. Dette krever en tverrfaglig tilnærming og kompetanse innen planlegging, utforming, utførelse og forvaltning av overvannstiltak.

Formål

Hovedformålet med kurset er å gi deltakerne bred kunnskap og kompetanse, samt praktisk erfaring om overvannshåndtering i utbygde områder, deriblant relevante lover og regler, risikovurderinger, planlegging, klimaendringer, økonomi, metoder for design, dimensjonering og vurdering samt utførelse og forvaltning av tiltak og systemer for håndtering av overvann.

Målgruppe 

Kurset retter seg mot kommunale saksbehandlere, arealplanleggere, landskapsarkitekter, konsulenter, ingeniører og andre som berører eller berøres av overvann.

Nødvendig forkunnskap

Utenom en interesse for overvann kreves det ingen spesifikke forkunnskaper. De mer teoritunge delene av overvannsfaget og urbanhydrologi vil kun gjennomgås på et overordnet nivå. Noe kjennskap til Excel eller tilsvarende vil imidlertid være en fordel ved enkelte regne-oppgaver. I kurset vil det videre benyttes ulike analyseverktøy og deltakere må derfor stille med egen datamaskin.

Om du allerede har noe kompetanse innen overvann og ønsker mer kunnskap om modellering, analyse-verktøy og anvendt maskinlæringsmetoder så kan kurset Modellering av overvann være mer egnet.

Kursformat

Kurset gjennomføres i to samlinger (på henholdsvis 3 og 2 dager) i løpet av våren 2025. Hver enkelt dag har ulik tematikk som angitt under læringsmål. Kurset benytter prinsipper etter omvendt undervisning. Det vil si at deler av forelesningsmateriale presenteres gjennom tematiske korte videoer som ligger åpent på nett. Det forventes at deltakere gjennomgår og gjør seg kjent med undervisningsmateriale i forkant av samlingene. I samlingene vil undervisningen hovedsakelig foregå gjennom gruppe-baserte diskusjonsoppgaver og problembasert læring, arbeid med oppgaver, forsøk i felt og på laboratoriet samt befaringer.

Samlinger og konkrete læringsmål

Samlingene vil foregå 28. - 30. april og 19. - 20. mai, 2025. Samlingene foregår i NMBUs lokaler.

Hver enkelt dag har ulik tematikk med læringsmål som skissert nedenfor.

Samling 1 - 28. april: INTRODUKSJON TIL OVERVANN OG URBANHYDROLOGI

  • Oppnå forståelse av de overvanns-relaterte utfordringene vi erfarer i dag og forventer fremover, samt kjenne til tre-trinnsstrategien for håndtering av overvann og naturbaserte løsninger.
  • Ha kjennskap til overvanns-relaterte lovreguleringer i blant annet plan- og bygningsloven, byggteknisk forskrift, forurensningsloven og vannressursloven, samt forstå hvordan lovene virker inn i plan- og byggesaker og skade-erstatning
  • Oppnå forståelse av urbanhydrologi deriblant kunnskap om terrenganalyser, nedbør, klimaendringer, feltprosesser, modeller for overvann og kunne gjennomføre egne analyser og beregninger.

Samling 1 - 29. april: TILTAK FOR HÅNDTERING AV OVERVANN

  • Ha forståelse av hvordan ulike tiltak for overvann svarer ut spesifikke utfordringer samt og formål med trinn 1, 2 og 3 i tre-trinnsstrategien for overvann
  • Ha kjennskap til utfordringer og muligheter ved infiltrasjon av overvann og kunne  gjennomføre infiltrasjonsforsøk i felt og analysere resultater og vurdere usikkerhet.
  • Kjenne til ulike beregningsmetoder for å dimensjonere og designe overvannstiltak etter tre-trinnsstrategien, enkeltvis og i sammensatte systemer, og kunne anvende verktøy til slike formål.
  • Ha et bevisst forhold til risikoakseptkriterier for overvannsskader og kjenne til metoder for å beregne årlig forventet skadekostnader og utføre samfunnsøkonomiske analyser.

Samling 1 - 30. april: PLAN FOR OVERVANNET

  • Kjenne til nødvendig utredninger for overvannsplaner i forbindelse med nye utbyggingsprosjekter, og oppnå teoretisk og praktisk forståelse av hvordan arealbruk påvirker overvannshåndtering.
  • Kunne vurdere muligheter og utfordringer for hvordan overvannsvurderinger innlemmes i kommunale arealplaner, og videre følges opp i reguleringsplaner (kart og bestemmelser) og byggesak.
  • Kjenner til prinsipper for helhetlige flomveier gjennom utbygde områder, samt oppnå et bevisst forhold til problemstillinger knyttet til flomveier (lover, erstatningsansvar, plikter, risiko- og sårbarhetsvurderinger etc.).

Samling 2 - 19. mai: TVERRFAGLIGHET

  • Ha en forståelse av overvannets tverrfaglige dimensjoner (biologisk mangfold, vannkvalitet, økonomi etc.) og kjenne til vurderings-verktøy som benyttes til å vurdere flere dimensjoner samtidig (blågrønn faktor og multiobjektive optimaliseringsmetoder).
  • Ha kjennskap til hvordan kost-nytte-vurderinger kan gjennomføres for overvannsanlegg, deriblant nåverdiberegninger og økonomisk dimensjonerende gjentaksintervall.
  • Kjenne til hvordan ulike maskinlæringsmetoder kan benyttes til å løse utfordringer knyttet til overvann

Samling 2 - 20. mai: UTFØRELSE OG FORVALTNING

  • Oppnå en forståelse av suksess-kriterier ved design, utforming og utførelse av naturbaserte overvannstiltak, og kunne anvende kompetansen til å vurdere eksisterende anlegg.
  • Gjennom befaringer få kjennskap til typiske rutiner knyttet til drift og vedlikehold av ulike overvannstiltak, og oppnå en forståelse av hvordan utforming og design påvirker slike behov.

Sted og overnatting

Samlingene vil foregå på NMBUs campus. Deltakerne må selv besørge transport og overnatting. Det nærmeste hotellet til campus er Thon Hotel Ski. Det er også mulig å overnatte i Oslo og ta toget til Ås. Her følger ulike transportmuligheter til Ås.

Påmelding og studiekompetanse

For å ta eksamen kreves det generell studiekompetanse, hvis du ikke har generell studiekompetanse kan du søke om opptak på grunnlag av din realkompetanse, for mer informasjon om studiekompetanse og realkompetanse se vår hovedside. Skjema om realkompetansevurdering må lastes opp samtidig med at du sender søknaden. 

Kursavgiften er på 25 000 kr. Vi praktiserer "førstemann til mølla" ved påmelding.

Eksamen

Eksamen er frivillig og avholdes i henhold til NMBUs regler. Eksamen består av en 2-timers skriftlig hjemmeeksamen rett etter 2. samling i kurset. Bestått eksamen gir 5 studiepoeng. Hvis man velger å ikke avlegge eksamen, men gjennomfører kurset, vil man få utstedt et kursbevis. Det er krav om minimum 80 % oppmøte på samlingene for å avlegge eksamen eller få kursbevis.

Overlapping

Kurset overlapper med de ordinære studentkursene THT200, THT300 og THT303 ved NMBU. Det innebærer at en deltaker som tidligere har tatt eksamen i disse fagene vil få en studiepoengsreduksjon hvis de tar eksamen i dette kurset.

Kursavgiften dekker

Undervisning, eksamen, tilgang til noe litteratur og programvare. Kursavgiften dekker også lunsj og kaffe/te alle dagene. Utgifter til reise og eventuell overnatting dekkes av kursdeltaker utenom.

Avmelding

Påmelding er bindende. Avmelding etter påmeldingsfristen: 15. januar 2025 belastes med en avgift på kr 10 000,-. Ved avmelding seinere enn 10 virkedager før kursstart eller ved manglende fremmøte belastes full kursavgift. Det tas forbehold om at det er nok påmeldt til at kurset kan gjennomføres.

Kontaktpersoner: