Kurs: Kontroverser om bærekraftig skogforvaltning - hvordan ta gode kunnskapsbaserte beslutninger i lys av ekspertuenighet?

Skog

Mulig kurs høst 2024

Oppstartsdato

Høst 2024

Studiepoeng

3

Pris

Ikke avklart

Målgruppe

Målgruppen er alle som interesserer seg for bærekraftig og kunnskapsbasert skog- og naturforvaltning, by- og regionplanlegging, utbyggere, entreprenører, forvaltningsmyndigheter, rådgivende og konsulenter, frivillige organisasjoner, ideelle organisasjoner, forskere, kommuner, fylker.

Kursets mål og innhold

Hva er bærekraftig skogforvaltning i Norge? Å forstå dette er avgjørende for å ta gode kunnskapsbaserte beslutninger, lokalt og globalt. Utfordringen man ofte møter på, er at kunnskapen peker i mange ulike retninger, avhengig av hvilke eksperter man spør. Bruk og bevaring av skog står ofte i et motsetningsforhold, og ulike fagfolk og interessenter har ofte motstridende syn på hvilke hensyn som skal prioriteres. Selv om man er enige om at det er viktig å bevare norsk artsmangfold, redusere klimagassutslipp og ha tilgang til fornybare naturressurser, er det sjelden enighet om hva som er de beste og mest effektive tiltakene. Samtidig som skogen spiller en viktig rolle for å forebygge og motvirke negative effekter av menneskeskapte klimaendringer, er det et stort press på skogarealer som følge av vekst og utbygging.

I dette kurset får du oversikt over noen av de mange kontroversene om skog. Du får lære mer om hvorfor ulike eksperter og interessenter ikke blir enige om hva som er bærekraftig skog- og naturforvaltning. Du lærer også å forstå ulike kilder til ekspertuenighet og vitenskapelige kontroverser om bærekraft. Du vil lære om fordelene ved å involvere ulike interessenter og motstridende perspektiver når man innhenter kunnskap for beslutningsprosessen. Ikke minst, vil du få noen verktøy for å vekte og vurdere motstridende hensyn og anbefalinger om hva som er bærekraftige løsninger, og for å ta gode kunnskapsbaserte beslutninger for skogforvaltning i lys av vitenskapelig uenighet.

Kurset består av:

- en to-dagers fysisk samling (introduksjonsseminar) på NMBU, Campus Ås
- digitale læringsressurser som kan gjennomgås uavhengig av tid og sted
- digital samlinger (to halvdagssamlinger) med gruppearbeid
- Individuelt refleksjonsnotat (5 sider)

Format og arbeidskrav

Kurset gis i to versjoner, med ulike arbeidskrav:

  1. Kurs med kursbevis:
    Fordrer deltakelse på fysisk samling og gjennomgang av digitale læringsressurser
  2. Kurs med studiepoeng:
    Deltakelse på fysisk samling, gjennomgang av digitale læringsressurser, deltakelse på digitale samlinger og bestått individuelt refleksjonsnotat gir tre studiepoeng.

Vurdering: bestått / ikke bestått

Medvirkende lærere

Meley Mekonen Rannestad og Rani Lill Anjum fra fakultet for miljøvitenskap og naturforvaltning ved NMBU.

Studiekompetanse

For å kunne gå opp til eksamen kreves generell studiekompetanse. Mangler du generell studiekompetanse kan du søke om opptak på grunnlag av realkompetanse. NMBU vurderer slike søknader fortløpende. Søknadsskjema finner du her.

Obligatoriske forutsetninger

For å delta på kurset må du ha minimum 2 års arbeidserfaring. Du kan bli bedt om å dokumentere dette i en eventuell kontroll.

Kontaktpersoner: