RAD310 Radiokjemi og analyse av radionuklider

Studiepoeng:10

Ansvarlig fakultet:Fakultet for miljøvitenskap og naturforvaltning

Emneansvarlig:Lindis Skipperud

Campus / nettbasert:Undervises campus Ås

Undervisningens språk:Engelsk

Antall plasser:Maksimum 20 og min 5 studenter. Se merknad!

Frekvens:Årlig

Forventet arbeidsmengde:250 timer

Undervisnings- og vurderingsperiode:Emnet starter i vårparallellen. Emnet har undervisning/vurdering i vårparallellen.

Om dette emnet

Forelesninger: Kort repetisjon av radioaktive nukliders egenskaper, halveringstid, og stråletyper. Tellestatistikk. Kjernereaksjoner og nøytron aktiveringsanalyse. Radiokjemiske likevekter. Prøvetaking, forbehandling og oppslutning av prøver. Spesiering av radionuklider i miljøprøver. Nødvendig radiokjemisk separasjon for forskjellig radionuklider. Analyse av gamma-emitterende radionuklider Ge-detektor og NaI-detektor. Analyse av betastråling ved hjelp av væskescintillasjon. Analyse av alfa-stråling vha. alfa-spektrometri. Interferenser i radiometriske målemetoder. Analyse av langt levende nuklider ved hjelp av ICP-MS, AMS osv. Bruk av isotopforhold og «Nuclear forensic». Interferenser ved måling av masse (ICP-MS, AMS). Produksjon av radionuklider til diagnostikk og behandling.

Laboratorieøvelser: Forbehandling og oppslutning av utvalgt miljøprøver. Analyse av viktige gammaemitterende radionuklider ved hjelp av Ge-detektor og NaI-detektor. Analyse av beta-emitterende radionuklider ved hjelp av radiokjemisk separasjon og væskescintillasjon. Analyse av utvalgte alfa-emitterende radionuklider vha. radiokjemisk separasjon og alfa-spektrometri. Analyse av plutonium isotopforhold ved hjelp av ICP-MS. Sammenligning av komplementære metoder (gammaspektrometri, alfaspektrometri, væskescintillasjonstelling og massespektrometri).

Dette lærer du

Kunnskap: Studentene skal ha kunnskap om de viktigste prinsipper for analyse og måling av gamma-, beta- og alfa-emitterende radionuklider, inkludert forskjellige radiokjemiske separasjonsmetoder. De skal vite hvilke radionuklider som bør analyseres i miljøet for risiko analyse og for «nuclear forensic», samt vite noe om radiokjemisk bruk i medisin og industri.

Ferdigheter: Studentene skal forstå prinsippene og mulige feilkilder ved analyse av gamma-, beta- og alfa stråling og vite hvorfor det er viktig med riktig radiokjemisk separasjon. De vil kunne benytte litteraturen til å selv lage best mulig prøvetakingsprogram og analyseprogram for miljøprøver. De får erfaring med forskjellige radiokjemiske separasjonsmetoder på laboratoriet.

Generell kompetanse: Studentene skal etter endt kurs kunne utføre prøvetaking, analysere og rapportere omfanget av radionuklider i en gitt case, og både muntlig og skriftlig kunne presentere resultatene. Studentene skal ved hjelp av case studier og laboratorieoppgaver kunne forberede og presentere teknisk og vitenskapelig informasjon, både muntlig og skriftlig.

  • Radiokjemi og målemetoder er et eksperimentelt fag hvor forelesninger og laboratorieøvelser er nøye integrert. Forelesningene brukes til å utvikle grunnleggende forståelse av hvordan vi kan benytte atomkjernens egenskaper til kvalitativ og kvantitativ analyse og nødvendigheten av radiokjemisk separasjon for å unngå interferenser. Laboratorieøvelsene er nøye tilpasset forelesninger slik at teoretiske forelesninger blir omsatt til praktisk laboratoriearbeid. Det vil arbeides med relevant materiale fra miljøet, som skal karakteriseres og beskrives slik det vil gjøres ved et moderne radiologisk laboratorium. Gjennom rapporter underveis og sluttrapportering (skriftlig rapport) følges studentenes læringsevne gjennom kursprogresjonen. Gjennom 6-8 laboratorieoppgaver skal studentene få praktisk innføring i alle sentrale deler av pensum. Sluttrapport og skriftlig hjemmeeksamen, samt presentasjon av denne, vil til sammen gi studentene mulighet til å vise hva de har lært.
  • Forelesninger, laboratorieveiledning, litteratur (lærebok og fagartikler), veiledning av rapporter.
  • Jukka Lehto; Xiaolin Hou, Chemistry and Analysis of Radionuclides: Laboratory Techniques and Methodology. Støttelitteratur oppgis i Canvas.
  • KJM120, RAD210
  • Samlet vurdering:

    • Hjemmeeksamen teller 50%
    • Labrapporter teller (50%)

    Begge deler må bestås.

    Karakterregel: A-E/Ikke bestått.



  • Ekstern sensor vil benyttes til evaluering av eksamen.
  • Første forelesning, laboratorieøvelser og muntlig presentasjon er obligatorisk. Det skal leveres en obligatorisk skriftlig sluttrapport fra alle laboratorieanalyser.
  • Egne søknadsfrister for emner med antallsbegrensning. Studenter som ønsker plass i emnet må søke opptak i Studentweb senest 20. januar. Etter det blir plassene i emnet fordelt.
  • Forelesninger og arbeid med case: 40-45 timer.

    Laboratorieøvelser: ca. 60 timer på laboratoriet (1 dag/uke x 12 uker).

    Individuell rapport/journalskriving, gruppearbeid og oppfølging.

  • M-RAMI
  • 5 stp mot KJM350
  • Realfag.