RAD310 Radiokjemi og analyse av radionuklider
Studiepoeng:10
Ansvarlig fakultet:Fakultet for miljøvitenskap og naturforvaltning
Emneansvarlig:Lindis Skipperud
Campus / nettbasert:Undervises campus Ås
Undervisningens språk:Engelsk
Antall plasser:Maksimum 20 og min 5 studenter. Se merknad!
Frekvens:Årlig
Forventet arbeidsmengde:250 timer
Undervisnings- og vurderingsperiode:Emnet starter i vårparallellen. Emnet har undervisning/vurdering i vårparallellen.
Om dette emnet
Forelesninger: Kort repetisjon av radioaktive nukliders egenskaper, halveringstid, og stråletyper. Tellestatistikk. Kjernereaksjoner og nøytron aktiveringsanalyse. Radiokjemiske likevekter. Prøvetaking, forbehandling og oppslutning av prøver. Spesiering av radionuklider i miljøprøver. Nødvendig radiokjemisk separasjon for forskjellig radionuklider. Analyse av gamma-emitterende radionuklider Ge-detektor og NaI-detektor. Analyse av betastråling ved hjelp av væskescintillasjon. Analyse av alfa-stråling vha. alfa-spektrometri. Interferenser i radiometriske målemetoder. Analyse av langt levende nuklider ved hjelp av ICP-MS, AMS osv. Bruk av isotopforhold og «Nuclear forensic». Interferenser ved måling av masse (ICP-MS, AMS). Produksjon av radionuklider til diagnostikk og behandling.
Laboratorieøvelser: Forbehandling og oppslutning av utvalgt miljøprøver. Analyse av viktige gammaemitterende radionuklider ved hjelp av Ge-detektor og NaI-detektor. Analyse av beta-emitterende radionuklider ved hjelp av radiokjemisk separasjon og væskescintillasjon. Analyse av utvalgte alfa-emitterende radionuklider vha. radiokjemisk separasjon og alfa-spektrometri. Analyse av plutonium isotopforhold ved hjelp av ICP-MS. Sammenligning av komplementære metoder (gammaspektrometri, alfaspektrometri, væskescintillasjonstelling og massespektrometri).
Dette lærer du
Kunnskap: Studentene skal ha kunnskap om de viktigste prinsipper for analyse og måling av gamma-, beta- og alfa-emitterende radionuklider, inkludert forskjellige radiokjemiske separasjonsmetoder. De skal vite hvilke radionuklider som bør analyseres i miljøet for risiko analyse og for «nuclear forensic», samt vite noe om radiokjemisk bruk i medisin og industri.
Ferdigheter: Studentene skal forstå prinsippene og mulige feilkilder ved analyse av gamma-, beta- og alfa stråling og vite hvorfor det er viktig med riktig radiokjemisk separasjon. De vil kunne benytte litteraturen til å selv lage best mulig prøvetakingsprogram og analyseprogram for miljøprøver. De får erfaring med forskjellige radiokjemiske separasjonsmetoder på laboratoriet.
Generell kompetanse: Studentene skal etter endt kurs kunne utføre prøvetaking, analysere og rapportere omfanget av radionuklider i en gitt case, og både muntlig og skriftlig kunne presentere resultatene. Studentene skal ved hjelp av case studier og laboratorieoppgaver kunne forberede og presentere teknisk og vitenskapelig informasjon, både muntlig og skriftlig.
Læringsaktiviteter
Læringsstøtte
Pensum
Forutsatte forkunnskaper
Anbefalte forkunnskaper
Vurderingsordning, hjelpemiddel og eksamen
Sensorordning
Obligatorisk aktivitet
Merknader
Undervisningstider
Fortrinnsrett
Overlapp
Opptakskrav