EDS203 Introduksjon til Internasjonale Relasjoner
Studiepoeng:5
Ansvarlig fakultet:Fakultet for landskap og samfunn
Emneansvarlig:Kirsti Stuvøy
Campus / nettbasert:Undervises campus Ås
Undervisningens språk:Engelsk
Frekvens:Årlig
Forventet arbeidsmengde:125 timer.
Undervisnings- og vurderingsperiode:Emnet starter i augustblokka. Emnet har undervisning/vurdering i augustblokka.
Om dette emnet
Emnet gir studentene en introduksjon til fagfeltet Internasjonale Relasjoner, med vekt på betydningen av begreper og teorier som analytiske verktøy. Teorier legger til rette for empirisk analyse av ulike tema og synliggjør et mangfold av perspektiv på internasjonale relasjoner. Mens noen teorier er fokusert på staten som sentral aktør, er andre teorier fokusert på en rekke aktører, inkludert sivilsamfunnet, bedrifter, kriminelle gjenger, terrororganisasjoner og individer. Mens tradisjonelle sikkerhetsperspektiv framhever statlige interesser og handlinger som avskrekking og alliansebygging, er konstruktivistisk teori opptatt av at interesser formes gjennom interaksjon og identitet skapes historisk, noe som ofte fører til ulike oppfatninger om sikkerhet.
For å navigere i det teoretiske mangfoldet i internasjonale relasjoner, gir emnet en introduksjon til grunnleggende spørsmål om samspillet mellom struktur og subjekt, stabilitet og fleksibilitet i interesser og identitet, samt hvordan ulike teoretiske perspektiv gir mening til internasjonale relasjoner. Emnet har fokus på framveksten av teorier for å forklare moderne krigføring og geopolitisk usikkerhet.
Emnet belyser disse spørsmålene ved å gi en innføring i sentrale fagbegrep i studiet av internasjonale relasjoner, derunder global orden, institusjoner, identitet, krig og væpnet konflikt, sikkerhet, diplomati og global styring/governance. Emnet gjør studentene kjent med realisme, liberalisme, konstruktivisme og kritisk teori, inkludert en innføring i feministiske og dekoloniale perspektiv. En sentral problemstilling er sammenhengen mellom globale forhold og lokale erfaringer, og emnet understreker betydningen av dette forholdet for forståelsen av global politisk, økonomisk og sosial transformasjon.
Emnet gir studentene en innføring i grunnleggende ferdigheter for studiet av internasjonale relasjoner på masternivå, inkludert hvordan man søker etter relevante kilder, vurderer disse, siterer akademisk litteratur riktig og utvikling av akademiske skriveferdigheter.
Dette lærer du
Etter å ha fullført dette introduksjonsemnet, kan studentene beskrive internasjonale relasjoner som et mangfoldig fagfelt, som omfatter en rekke aktører, praksiser, og prosesser. Studentene kan forklare hvorfor det er et mangfold av teoretiske perspektiv.
Studentene er i stand til å forklare utvalgte begreper i internasjonale relasjoner og kan relatere dem til teorier som realisme, liberal-institusjonalisme, konstruktivisme, og kritisk teori. Studentene anerkjenner at fagbegrep ofte er omdiskutert og utvikles gjennom å kontinuerlig vurdere begrepenes relevans for å forklare og forstå verden. Studentene er kjent med dette som et typisk trekk ved internasjonale relasjoner og samfunnsvitenskap.
Studentene kan anvende fagbegreb og teorier i empirisk analyse av utviklingen i internasjonale relasjoner. For å legge til rette for dette, har studentene tilegnet seg grunnleggende forståelse av relevante forskningsteknikker, kan identifisere relevante kilder, utøver god referanseskikk, og kan benytte seg av ulike teoretiske perspektiv i sine analyser.
Studentene kan formidle sine forventinger om samarbeid og støtte fra medstudenter og deltar aktivt som lagspillere i klassediskusjoner og viser sin faglige forståelse muntlig og skriftlig.
Læringsaktiviteter
Læringsstøtte
Pensum
Forutsatte forkunnskaper
Vurderingsordning, hjelpemiddel og eksamen
Sensorordning
Obligatorisk aktivitet
Merknader
Undervisningstider
Fortrinnsrett
Opptakskrav