APL260 Store europeiske byer
Studiepoeng:5
Ansvarlig fakultet:Fakultet for landskap og samfunn
Emneansvarlig:Marius Grønning
Campus / nettbasert:Undervises campus Ås
Undervisningens språk:Norsk, engelsk
Antall plasser:Minimum 18 studenter, maksimalt 26.
Frekvens: Årlig. Gjennomføring av emnet forutsetter at studentene selv organiserer reisen, i samarbeid med emneansvarlig. Dette arbeidet må igangsettes i god tid før augustblokka. Det tas forbehold om sikkerhetssituasjonen.
Forventet arbeidsmengde:125 timer fordelt på 30 timer forberedelser, 40 timer feltarbeid, 30 timer analyse, 7 timer presentasjon og 18 timer rapportskriving.
Undervisnings- og vurderingsperiode:Emnet starter i augustblokka og har undervisning i augustblokka, med noe veiledning og endelig vurdering i høstparallellen. Emnet har arbeid individuelt og i grupper fram til levering av sluttrapport innen utgangen av oktober.
Om dette emnet
Europa preges av en urban tradisjon og politisk kultur som skiller seg fra andre kontinenter. Max Weber observerte i sin tid at dette hadde en sammenheng med bosetningsmønsteret og ikke minst samfunnsstrukturen i europeisk byer. Gjennom byenes framvekst har det utviklet seg ideer om demokrati, teknisk byråkrati og romlig organisering, som også danner grunnlaget for moderne europeisk byplanlegging. Hva var de sosiale vilkårene for at bestemte byer tar en ledende rolle i utviklingen av moderne byplanlegging? Hvordan danner Europeiske storbyer, med sine historiske bykjerner og ekspansjonsmønstre, forbilder for byplanlegging eller eksempler å lære fra når man håndterer utfordringer i denne målestokken? Hvordan håndterer disse byene dagens vekstvilkår, kriser og omstillingsprosesser knyttet til miljøutfordringer og sosial, økonomisk og kulturell globlisering?
Emnet består av arbeidsseminar med forelesninger om framveksten av europeiske byer og byregioner. I tillegg velges et studieobjekt ut av følgende europeiske storbyer: Paris (2012), Barcelona (2014), Wien (2015), Frankfurt (2016), Amsterdam (2017) og København (2018). På grunn av COVID-19 har emnet ikke vært gjennomført på en stund. For 2024 er Stockholm et mulig studieobjekt. Endelig valg vil foretas i samråd med Struktura, linjeforeningen for by- og regionplanlegging. Det gjennomføres en studiereise med feltarbeid av én ukes varighet.
Ettersom hver gjennomføring av emnet gir et komparativt grunnlag for videre eksempelstudier og gjennomføringer av emnet, anbefales at hele lista med studieobjekter gjennomgås før andre byer velges eller en by velges på nytt. Det valgte studieobjektet er gjenstand for innledende forelesninger og forberedende arbeidsoppgaver, feltarbeid og analyser. Til slutt leveres en rapport basert på gruppearbeid basert på arbeidsoppgave med deloppgaver.
Dette lærer du
Når kurset er gjennomført er studentene i stand til å analysere en storby og beskrive dens helhetlige romlige struktur. Gjennom feltarbeidet får de førstehåndserfaringer med virkningen av moderne teknikker og metoder innen europeisk byplanlegging, som sanering av bykjerner, byutvidelser, soneplaner, funksjonelle utformingsprinsipper og sosiale fordelingsmekanismer. Dette setter dem i stand til å identifisere planfaglige problemstillinger i en storbymålestokk. Studentene får dessuten inngående kjennskap til en europeisk tradisjon innen byplanlegging, og et sammenlikningsgrunnlag for forståelse av problemstillinger i ulike kontekster over hele verden og i større norske byer. De er dessuten godt kjent med det valgte studieobjektet, med drivkrefter og romlig dynamikk som utspiller seg der, og med pågående omstillingsutfordringer og dagsaktuelle strategier som retter seg mot dem.
Emnet bygger på og danner gode forutsetninger for APL103, LAA200, LAA250, EIE310, APL200, APL230, LAA350, APL360 og for masteroppgaven.
Læringsaktiviteter
Læringsstøtte
Pensum
Forutsatte forkunnskaper
Anbefalte forkunnskaper
Vurderingsordning, hjelpemiddel og eksamen
Sensorordning
Obligatorisk aktivitet
Merknader
Undervisningstider
Fortrinnsrett
Opptakskrav