Universell utforming av undervisning og læring - inkluderende undervisning
Bruk mikrofon
- Alle studenter har nytte av at foreleser bruker mikrofon. Noen kan være helt avhengig av at du gjør det, og denne funksjonsnedsettelsen er ofte skjult. Selv om du har en stemme som bærer, vil ikke dette hjelpe de som bruker høreapparater. Slik kan det høres ut for en med nedsatt hørsel (ekstern, 0:57).
- Repeter spørsmål fra salen og vend deg mot dine tilhørere når du snakker.
Legg til rette for samarbeid og tilbakemeldinger
- Inviter studenter til å samarbeide om å skape et inkluderende miljø.
- Organiser kollokviegrupper. Mange studenter synes det er vanskelig å selv organisere grupper, spesielt i begynnelsen av studiene før de har blitt kjent med andre studenter.
- Start gjerne semesteret med å fortelle om fjorårets emneevaluering og fortell om det er noen spesielle endringer som er gjort for å følge opp evalueringene. Gi også gjerne faglige og/eller pedagogiske begrunnelser på hvorfor eventuelle tilbakemeldinger ikke er fulgt opp. Oppfordre studentene til å svare på evalueringer.
Gi tidlig, tydelig og oversiktlig informasjon
- Gi tidlig oversikt over pensum og læringsmateriell. Varier mellom ulike formater som tekstbøker, artikler, videoer, lydopptak og interaktive læremidler, for å tilpasse ulike styrker hos studentene.
- Vær konsekvent i måten informasjon formidles gjennom læringsplattformer og kommunikasjonskanaler..
- Ved god struktur, klarere språk og tydelige beskjeder, kan man unngå mange oppklaringsspørsmål.
- Læringssenteret vil utarbeide en mal i Canvas som vil gi et utgangspunkt for et godt strukturert rom.
Ta pauser
- Alle trenger jevnlige pauser for å holde konsentrasjonen oppe og for å hente ny energi. For noen kan det være ekstra viktig på grunn av helsetilstand.
- Selv om man spør om det er greit å fortsette ut i pausen, kan det for noen være vanskelig å gi beskjed at de trenger en pause.
- Mange er også avhengig av pausene for å rekke neste forelesning et annet sted på campus
Tips studentene om ulike veiledningstjenester
- Skrivesenteret tilbyr kurs og veiledning i akademisk skriving. Henvis videre til skrivesenteret.
- Universitetsbiblioteket tilbyr ulike kurs, blant annet i litteratursøk og litteraturreferanser. Henvis til bibliotekets kursoversikt.
- NMBUs nettside om løsninger om løsninger for høytopplesing fra skjerm og diktering (under utarbeiding)
- Biblioteket for tilrettelagt litteratur (Tibi) for studenter med syns- eller lesevansker. Her finnes også mye faglitteratur.
- Studenter som trenger tilrettelegging kan henvendes til tilretteleggingskontoret. Henvis til informasjonssider om tilrettelegging.
Les mer om universell utforming av pedagogisk læringsmiljø (HK-dir)