Master (5-årig)HeltidGeoinformatikk
På studieprogrammet i geoinformatikk får du lære om vitenskapen og teknologien bak behandling av geografisk informasjon. I dag er de fleste av oss i kontakt med geografisk informasjon i hverdagen, for eksempel når vi bruker Google Earth eller satellittnavigasjon på mobilen. I løpet av studiet lærer du hvordan geografisk informasjon samles inn, analyseres og visualiseres. Denne kunnskapen kan brukes til veldig mye. Enten du vil jobbe med klimaendringer på globalt nivå eller planlegge bærekraftige byer lokalt, så gir studiet deg en rekke muligheter for en trygg og spennende jobb. I arbeidslivet er det stor etterspørsel etter personer med kompetanse i geomatikk.
Søknadsfrist:
Studiestart:
Høst
Antall studieplasser:
15
Poenggrenser:
Geomatikk handler om å analysere og tolke geografiske data for å avdekke mønstre, relasjoner og informasjon om steder og områder. Fagområdet kombinerer ingeniørvitenskap og naturvitenskap, og inneholder deler av landmåling, fjernmåling, geofysikk, geografi, kartografi, geografisk informasjonsvitenskap og andre relaterte fagområder. Studiet inkluderer en del matematikk, informatikk og programmering, så du bør trives med disse fagene. Du lærer å lage kart og modeller basert på geografiske data for å løse problemer innenfor blant annet miljøvitenskap, byplanlegging og naturressursforvaltning.
På geomatikk lærer du å samle, analysere og visualisere geografiske data på måter som er nyttige for å forstå samfunnet. For eksempel trenger vi geografiske data for å forstå hvor og hvorfor naturkatastrofer skjer, hvordan vi kan planlegge mer bærekraftige byer og infrastruktur, eller hvordan vi kan forvalte naturressursene våre bedre. Geomatikk utnytter samspillet mellom ulike moderne teknologier som satellitter, droner, fly, målebiler, landmålingsinstrumenter og IT-verktøy.
Geomatikk brukes i mange sektorer og yrker. Her er noen eksempler:
Byplanlegging og arealforvaltning: Geomatikk hjelper byplanleggere med å bruke land og ressurser smart. For eksempel ved å lage kart og modeller som hjelper oss å forstå hvordan faktorer som befolkningstetthet, transportnettverk eller natur påvirker et område.
Miljø og bærekraft: Forskere bruker geomatikk for å forstå hvordan faktorer som klimaendringer påvirker jorden. Det er nyttig for å lage bærekraftige løsninger og verne naturen.
Naturkatastrofer og krisehåndtering: Geomatikk hjelper med å forutsi og håndtere naturkatastrofer, som flom, jordskjelv eller skogbranner. Detaljerte kart hjelper oss å overvåke risikoområder, og geografiske data brukes til å planlegge evakueringer og redningsoperasjoner.
Infrastruktur og transport: Geomatikk brukes til å planlegge og optimalisere transportnettverk og infrastruktur, som veier, broer, tuneller eller jernbane. Gjennom kart, modeller og geografiske data kan vi forstå hvordan ulike faktorer påvirker transporteffektiviteten.
Navigasjon og sikkerhet: Geomatikk hjelper i planlegging av navigasjon på sjø, land og luft, og til å overvåke ressurser for avverge eller forutsi naturkatastrofer.
De tre første årene er i stor grad felles for bachelor i geomatikk og master i geoinformatikk. Disse tre årene danner grunnlaget for mastergraden i geoinformatikk. Masterprogrammet bygger videre på geomatikk, og inkluderer også matematikk og datavitenskap. I de to årene du tar master, vil du lære hvordan du kan beregne og analysere geografisk informasjon ved hjelp av metoder som posisjonsbestemmelse, klassifisering, datautvinning og maskinlæring.
Et godt studentmiljø
NMBU har Norges mest fornøyde studenter, og noen av grunnene til det kan du lese om på studieliv-sidene våre. Mesteparten av de sosiale aktivitetene skjer her på campus og i regi av studentforeningene. Studentforeningen til Geoinformatikk heter Atlas. Sjekk dem ut på Facebook eller Instagram.
Les om Yonatan, som dro på feltarbeid til Etiopia da han skrev masteroppgaven sin.
Karrieremuligheter
Med en master i geoinformatikk blir du geomatiker. Du får verdifull kunnskap om instrumenter, metoder og datahåndtering som brukes til blant annet kart, 3D-modellering og oppmåling. Det er et stort behov for geomatikere både i det private næringslivet og i offentlig sektor, og behovet er økende. Du har med andre ord gode muligheter til å få deg en spennende og variert jobb innenfor en av de mange sektorene som driver med geodata, som for eksempel: større bedrifter, entreprenørselskaper og konsulentselskaper, og offentlige arbeidsgivere som etater, kommuner, fylkeskommuner og fagetater innen forskning og utvikling. Her kan du blant annet bli geodataansvarlig, GIS-konsulent, landmåler, utviklingsingeniør eller 3D-prosjektleder. Kompetansen din vil også gjøre deg etterspurt av aktører som driver med klima- og miljørelaterte problemstillinger – som ras- og flomkartlegging, analyse av trafikkflyt samt endring av isbreer og havnivå.
Her kan du lese om hva tidligere studenter på REALTEK jobber med.
Hva lærer du?
Muligheter for utveksling
Programmets oppbygning
Om programmet