Master 2 år (på heltid)
Heltid
Økonomi og administrasjon

Siviløkonomstudiet er en allsidig utdannelse som kvalifiserer for mange forskjellige karrierer i det private næringsliv, offentlig sektor og ideelle organisasjoner. Du kan velge mellom fire spesialiseringsretninger. 

Søknadsfrist:

15. april

Studiestart:

Høst

Antall studieplasser:

85

Poenggrenser:

3,25 (2024)

Opptakskrav:

Bachelor i økonomi og administrasjon eller tilsvarende.

Detaljerte opptakskrav

Spørsmål og svar om søknadsprosessen

  • Mer om opptakskrav
    Bachelor i økonomi og administrasjon eller tilsvarende, med minst 120 stp. innen de økonomiske-administrative fagområdene: foretaksøkonomi, samfunnsøkonomi, administrasjonsfag, metode og etikk, samfunnsansvar og bærekraft. Studenter som har en bachelorgrad i økonomi og administrasjon eller tilsvarende vil få tittelen Siviløkonom i tillegg til Master i økonomi og administrasjon.

Siviløkonomstudiet gir deg en samfunns- og næringslivsnær utdannelse som ruster deg for framtidens arbeidsliv.  

Du lærer å analysere dagsaktuelle og samfunnsrelevante problemstillinger og tilegner deg solide kunnskaper om bærekraftig verdiskaping og gode analytiske ferdigheter. NMBU har Norges beste studiemiljø og flesteparten av våre studenter har fått relevant jobb før de er ferdige med studiet.

 

Camilla Olsen, tidligere student på master økonomi og administrasjon, bærekraftskonsulent i Advisense etter fullført mastergrad i økonomi og administrasjon ved NMBU.


 

- Jeg valgte bachelor og videre en master i økonomi og administrasjon ved NMBU på grunn av skolens engasjement og langvarige fokus på bærekraft. Med en spesialisering innen finans ønsker jeg å være en forkjemper for en mer bærekraftig finanssektor, og NMBU har gitt meg de verktøyene jeg trenger for å realisere dette. Dette har vist seg å være svært verdifullt i min nåværende rolle som bærekraftskonsulent i finansbransjen.

Her kan du lese mer om studielivet ved NMBU.

 

Spesialiseringer
For å bli Siviløkonom må du velge en spesialisering. Vi tilbyr fire spesialiseringsretninger som også kan kombineres med internship, internship abroad eller utveksling ved et utenlandsk universitet.  

Karrieremuligheter

Siviløkonomstudiet er en allsidig utdannelse med veldig gode jobbmuligheter. Du får solide kunnskaper om bærekraftig verdiskaping og gode analytiske ferdigheter. Uansett hvilken spesialisering du velger, er jobbmulighetene mange. Eksempler på stillinger som tidligere studenter har fått er: bærekraftsrådgiver, bedriftsrådgiver i finans og forsikring, finansanalytiker, forretningsutvikler, controller, risikoanalytiker, fondsforvalter, saksbehandler/rådgiver i offentlige etater og lederroller på ulike nivå. 

Møt noen av våre tidligere studenter

 

Har du spørsmål til studierådgiver?

Hvis du lurer på noe angående studieprogrammet som du ikke finner svaret på her er du velkommen til å kontakte oss. Ta gjerne kontakt på e-post studieveileder-hh@nmbu.no eller på telefon direkte til studierådgiver. Du kan også booke tid til studieveiledning dersom du ønsker å avtale et møte.

  • Hva lærer du?

    Kandidatens læringsutbytte

    Ved fullføring av programmet skal kandidatene ha oppnådd følgende læringsutbytte på programnivå:

    KUNNSKAP

    Kandidaten:

    har inngående kunnskap innenfor minst to deler av det økonomisk-administrative fagområdet (breddekrav) og spesialisert innsikt i et avgrenset område (fordypningskrav) har inngående kunnskap om teori og metoder innenfor spesialiseringsområdetkan anvende kunnskapen på nye områder innenfor det økonomisk-administrative fagområdethar solid kompetanse innenfor empirisk metodehar bred innsikt i relevante nasjonale og internasjonale problemstillinger innen økonomisk/administrative fag og god kunnskap om bærekraft og etiske problemstillinger

    FERDIGHETER

    Kandidaten:

    kan analysere og forholde seg kritisk til ulike informasjonskilder og anvende disse til å strukturere og formulere faglige resonnementerkan arbeide selvstendig med avanserte problemstillinger og har gode analytiske ferdigheter kan gjennomføre et selvstendig, avgrenset forsknings- eller utviklingsprosjekt under veiledning og i tråd med gjeldende forskningsetiske normerkan anvende tilegnet kunnskap på nye områder

    GENERELL KOMPETANSE

    Kandidaten:

    kan anvende sine kunnskaper og ferdigheter på nye områder for å gjennomføre avanserte arbeidsoppgaver og prosjekterkan bidra til nytenking og i innovasjonsprosesserkan kommunisere både med spesialister og andre om fagfeltethar evnen til å reflektere over og ta hensyn til bærekraft og etiske problemstillingerforstår implikasjoner av informasjonsteknologi for virksomheter og samfunn
  • Muligheter for utveksling

    Handelshøyskolen NMBU har utvekslingsavtaler med en rekke anerkjente universiteter verden over. Vi oppfordrer våre studenter til å ta deler av utdanningen sin ved et universitet i utlandet, både for faglig og for personlig utvikling. NMBU er behjelpelig med å tilrettelegge for et vellykket utvekslingsopphold.

  • Programmets oppbygning

    Studiet består av totalt 120 studiepoeng inkludert minimum 60 studiepoeng med emner på 300-nivå. Studentene skal velge spesialisering på 40-45 stp. med emner innenfor et av de følgende fagområdene; Anvendt finansiell økonomi, Business analytics, Energi-, klima- og miljøøkonomi eller Strategi og økonomistyring. Innen hvert fagområde vil det være en rekke obligatoriske emner som kreves for å kunne velge den aktuelle spesialiseringen. I tillegg skal alle studentene ha en faglig bredde i form av til sammen 20 stp innen et bredt spekter av bedriftsøkonomiske emner. For de fleste spesialiseringsretningene er 25-30 stp. valgfrie emner. Den obligatoriske masteroppgaven utgjør 30 stp. og skal skrives som en avslutning på studiet. Denne oppgaven må ha et tema som er relevant for den valgte spesialiseringen.

    Link til plan for studiets oppbygning 

  • Om programmet
    • Samfunnsrelevans

      Siviløkonomstudiet gir en allsidig utdannelse som kvalifiserer for et bredt spekter av stillinger i det private næringsliv, offentlig sektor og ideelle organisasjoner. Våre studenter kan velge mellom følgende spesialiseringsretninger: Anvendt finansiell økonomi, Business analytics, Energi-, klima- og miljøøkonomi og Strategi og økonomistyring.

      NMBU har ledende fagmiljøer på en rekke områder, og som student hos oss kan du sette sammen en studieplan som også inneholder emner som tilbys av andre fakulteter, som for eksempel datavitenskap, bioteknologi, miljøvitenskap, akvakultur, jus, utviklingsstudier, landbruksfag eller matvitenskap. Vi har også utvekslingsavtaler med en rekke ledende universiteter verden over og studieplanen legger til rette for internship i ulike typer virksomheter.

      Siviløkonomer fra NMBU har solide kunnskaper om bærekraftig verdiskaping og gode analytiske ferdigheter. Uansett hvilken spesialisering du velger, er mulighetene mange. Eksempler på relevante stillinger som tidligere studenter har fått: bærekraftsrådgiver, bedriftsrådgiver i finans og forsikring, finansanalytiker, forretningsutvikler, controller, risikoanalytiker, fondsforvalter, saksbehandler/rådgiver i offentlige etater og lederroller på ulike nivå. Graden kvalifiserer også for opptak til ph.d.-studier innen økonomisk-administrative fag.

    • Læringsaktiviteter
      Studiet er bygget rundt en kombinasjon av forelesninger, seminarer, gruppearbeid, casestudier og selvstendig arbeid med oppgaver under veiledning. Innslaget av større, selvstendig oppgavearbeid er betydelig. Den avsluttende masteroppgaven er et selvstendig forskningsarbeid utført under veiledning.
    • Vurdering
      Studentene evalueres både ved langsgående vurdering og slutteksamener, herunder evaluering av prosjekter, presentasjoner, semesteroppgaver og studentforelesninger så vel som slutteksamener og hjemmeeksamener.
    • Utstyr
      På studiet brukes datamaskin både i undervisningen og på eksamen. Det er derfor krav om at alle studenter skal ha egen bærbar datamaskin, jf. Forskrift om studier ved NMBU §17-4.
    • Informasjon for studenter fra partner universiteter

Studieveileder(e):

Judith Marie Holter

Judith Marie Holter

Seniorrådgiver