Master 2 år (på heltid)HeltidNukleær- og miljøvitenskap
Vil du jobbe med utfordringer knyttet til radioaktiv forurensning, strålevern, atomberedskap eller analyse av radioaktive stoffer i miljøet, samt risiko- og konsekvenser av radioaktivitet i miljøet? Da er dette noe for deg, og vit at Norge, Norden og Europa trenger denne kompetansen.
Søknadsfrist:
Studiestart:
Høst
Antall studieplasser:
10
Poenggrenser:
Opptakskrav:
Relevant bachelorgrad. Opptaksgrense C i snitt.
Mer om opptakskrav
Norge trenger kandidater med kunnskap innen nukleære fag. Masterprogrammet i Nukleær- og miljøvitenskap vil gi deg grunnleggende og solide ferdigheter som kreves for videre karriere både nasjonalt og internasjonalt innen forskning, forvaltning og næringsliv der det kreves nukleær kompetanse.
Du lærer om effekter og konsekvenser av radioaktivitet i miljøet, radioaktiv forurensning sammen med ulike typer forurensninger i naturen, og kilder til dette. Du vil også få en forståelse av viktige strålevernprinsipper og hvordan Norges atomberedskap fungerer, samt risiko- og konsekvensanalyse.
Det er et økende fokus på kjernekraft som energi kilde samtidig som Norge bygger ned gamle forskningsreaktorer. Dette krever kunnskap om opprydning av radioaktive kilder, men også mulig utvinning av radionuklider til ulike formål. Kjernekraftulykkene ved Tsjernobyl og Fukushima har vist behovet for nasjonal beredskap i Norge, og i dag er kunnskapen innen atomberedskap også rettet mot problematikk rundt krig i områder med nukleære anlegg og trusselen fra bruk av atomvåpen. I tillegg finnes det naturlig radioaktivitet i den norske berggrunnen som er en utfordring for olje-industrien, gruvedrift, vei- og tunnelbygging og som gir opphav til noen av Europas høyeste radon nivåer.
Den tilegnede kunnskapen vil være anvendelig på mange områder av anvendt vitenskap fra beskyttelse av helse og miljø til kjernefysisk beredskap og dekommisjonering av kjernefysiske installasjoner. Masterstudiet i Nukleær- og miljøvitenskap skal bidra til å sikre nåværende og fremtidige behov for nukleær kompetanse innen norsk offentlig sektor og næringsliv.
Studieprogrammet undervises på engelsk.
Du finner en oversikt over studieplanen her.
Karrieremuligheter
Arbeidsmarkedet innen nukleære fag i industri, forvaltning og forskning er stort, og kommer til å bli mye større i nær framtid. De tidligere studentene våre jobber i dag på alt fra forskningsinstitutter, industri og offentlig forvaltning. Studentene blir kvalifisert for en rekke stillinger hvor radioaktivitet og miljøproblematikk håndteres.
Du blir en faglig kompetent til å selvstendig utføre arbeidsoppgaver som:
- Risikovurdering av problemstillinger innen nukleær- og miljøvitenskap, strålevern og atomberedskap
- Planlegging og gjennomføring av prøvetaking i felt
- Analyse av en rekke radionuklider og uorganiske stoffer i prøver tatt i felt (miljøprøver, mat, osv.)
- Anbefaling, planlegging og iverksetting av forebyggende og akutte tiltak
Det er mange aktuelle arbeidsgivere, både offentlig og privat. I det offentlige kan du jobbe på alle nivå, både kommunalt, regionalt og statlig. På statlig nivå er Miljødirektoratet, Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE), Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA), Norsk Nukleær Dekommisjonering (NND) og Statens vegvesen typiske arbeidsgivere. I privat sektor er en rekke nærings- og interesseorganisasjoner aktuelle, som for eksempel Multiconsult, Veidekke, Lindum, NGI - Norges geotekniske institutt, IFE, Oncoinvent med flere.
Videre forskerutdanning er også et alternativ som kan sterkt anbefales. Les mer om vår PhD-student Aleksander som forsker på radioaktivitet i vann. Han har tidligere skrevet masteroppgave om toksisiteten til uran ved MINA-fakultetet.
Med pedagogisk påbygning kan du bli lærer (lektor).
Hva lærer du?
Muligheter for utveksling
Programmets oppbygning
Om programmet