Master 2 år
Heltid
Nordic Master in Aquatic Food Production - Safety and Quality

Dette programmet undervises på engelsk. Se hele programbeskrivelsen på den engelske versjonen av programmet. 

Lakseoppdrett (tidligere AQFood)  

Vil du bli ekspert på verdikjeden innenfor lakseproduksjon? Med den kunnskapen kan du bidra til å gi sunn og næringsrik mat til en voksende verdensbefolkning samtidig som du bidrar til bærekraftig vekst av atlantisk lakseproduksjon. Med en mastergrad i lakseoppdrett får du unik og omfattende kunnskap og ferdigheter fra hele produksjons- og matforsyningskjeden. Du får kunnskap om hele prosessen fra lakseoppdrett til foredling og distribusjon, helt frem til laksen når forbrukerne.

Søknadsfrist:

15. april
Internasjonale søkere:
1. desember

Studiestart:

Høst

Opptakskrav:

En relevant bachelorgrad eller tilsvarende grad innen biovitenskap.

Merder og båt i sjøen i Nord-Norge
Laks i oppdretsanlegg
Laksefileter i et foredlingsanlegg
RAS-anlegg for oppdrettslaks
Settefiskanlegg for oppdrettslaks

Masterprogrammet i Lakseoppdrett tilbyr en innovativ utdanning for deg som ønsker en karriere innen atlantisk lakseindustri, med fokus på bærekraft og avansert teknologi. Programmet integrerer sentrale områder som lakseproduksjon, marin ressursforvaltning og akvakulturteknologi, for å forberede deg på å møte behovene til forbrukere, industrien og samfunnet.

Gjennom studiet vil du opparbeide deg kompetanse innen produksjonsteknologi, planlegging og design av oppdrettsanlegg og prosesseringsteknologi, med vekt på bærekraft og fiskevelferd. Kandidater er kvalifisert til ulike roller innen akvakulturproduksjon, matprosessering, ressursforvaltning, forskning, undervisning, rådgivning og industriell innovasjon.
Programmet er åpent for norske, europeiske og internasjonale studenter med bakgrunn innen matvitenskap, kjemi, biologi, mikrobiologi, naturvitenskap, miljøstudier, helse, bioteknologi, akvakultur, fiskeri eller ingeniørfag, som ønsker å spesialisere seg innen lakseproduksjon på masternivå.

Les om studentlivet ved NMBU her.

Karrieremuligheter

Med denne utdannelsen kan du jobbe i hele verdikjeden for lakseoppdrett: i akvakulturdelen, foredlingsdelen, innen logistikk, forskning og innovasjon, kvalitetskontroll, eller som rådgiver innen både privat og offentlig sektor.

Varierte karrieremuligheter innen produksjon, forskning, teknologi og bærekraft:
•    Akvakulturoperasjoner: Håndtering av lakseproduksjonens livssyklus fra egg til marked, med fokus på fôr, helse og vekstoptimalisering.
•    Forskning og utvikling: Løsning av helseutfordringer, fôreffektivitet og avfallshåndtering, med innovasjon innen offshore og landbasert oppdrett.
•    Miljø og bærekraft: Reduksjon av karbonavtrykket i akvakultur, avfallshåndtering og samsvar med regelverk.
•    Teknisk og ingeniørfag: Design og vedlikehold av vannkvalitetssystemer og utvikling av automasjon for fôring og avfallshåndtering.
•    Kvalitetskontroll: Testing av produktkvalitet, overvåking av forurensninger og gjennomføring av matsikkerhet.
•    Salg og markedsføring: Utvidelse av globale markeder, logistikkhåndtering og merkevarebygging.
 

  • Hva lærer du?

    Du vil tilegne deg kunnskap om hele verdikjeden innen marin matproduksjon fra fiskerinæringen gjennom prosessering, distribusjon og helt frem til produktet når forbrukeren, gjennom fokus på trygghet og kvalitet, fra sjøen til matbordet.

    Dette vil gi deg det grunnlaget du trenger for å forstå den globale marine matproduksjonen.

  • Programmets oppbygning

    Masterprogrammet er et toårig program som består av totalt 120 studiepoeng og inkluderer:

    •    Obligatoriske emner
    •    Spesialiseringsemner
    •    Valgfrie emner
    •    Masteroppgave

    I første semester tar du emner på mellom- og masternivå innen prosesseringsteknologi, teknologi, produksjon, marine ressurser, forskning og innovasjon, bærekraft og fiskevelferd. I andre semester går du mer i dybden på lakseproduksjon, design av lakseanlegg og kunnskap om lakseindustrien. Etter det første året velger du masterspesialisering, det vil si hvilken del av verdikjeden du vil fokusere på. Dette kan gjøres gjennom mer spesialiserte emner, masteroppgaven eller en kombinasjon av emner og oppgave.

    Den siste delen av programmet inkluderer masteroppgaven, som du kan skrive i samarbeid med industripartnere, forskningsinstitusjoner eller ved universitetet. Du kan også få mulighet til å jobbe hos en partner (industri eller forskningsinstitusjon) mens du skriver oppgaven. Du kan skrive en masteroppgave på enten 30 eller 60 studiepoeng.
     

  • Om programmet

    Studieveileder(e):

    Nora Sunde

    Nora Sunde

    Rådgiver
    Rune Grønnevik

    Rune Grønnevik

    Seniorrådgiver