Et semester i Budapest

Av Studieveileder Handelshøyskolen

Nora utveksling
Foto: Nora

Endelig åpnet det seg mulighet for utveksling. Etter anbefalinger fra venner valgte Nora Haaland, masterstudent i økonomi og administrasjon, Budapest som sin studieby.

Hvorfor valgte du utveksling? 

Mitt tredje semester ved NMBU bestod kun av valgfag, noe som gir en perfekt mulighet til å ta seg frihet til å dra på utveksling. Jeg har alltid ønsket å ville studere i et annet land enn Norge, men på grunn av korona-restriksjoner tidligere år, ble det ikke aktuelt for meg før på masteren min ved NMBU. Utveksling i Budapest falt i god smak, ettersom det gir en større faglig opplevelse, men også en mulighet for å utvikle mine personlige egenskaper. Jeg trodde tidligere at jeg ikke ville klare det, men endte opp med uforglemmelige opplevelser og mange gode vennskap.  

Hva er dine erfaringer med utveksling?       

Jeg sitter igjen med mange erfaringer. Noen bedre enn andre. Først og fremst vil jeg påpeke at tiden på utveksling går så mye raskere enn du tro. Så vær åpen for det meste, og sosialiser deg så mye du kan. Man møter ofte andre likesinnede som deler samme interesser, og som har lyst til å ta del i alt som utveksling har å by på.  

Rent faglig synes jeg universitetet hadde mange forskjellige emner, noe som skapte variasjon i studiene. Vurderingssystemet var som forventet noe annerledes fra Norge. Universitetet bruker blant annet et poengsystem som skal oppmuntre til aktiv deltagelse i forelesning og seminarer.  

Budapest ligger veldig godt til rette i Europa for enkel og billig reise til andre land og byer, dersom dette er ønskelig. Jeg besøkte blant annet Kroatia, Slovakia, Tyrkia og Østerrike.  

Hva er dine tips til de som vurderer å dra på utveksling?  

  • Se etter boplass så fort du har fått tildelt studieplass. Det kan være ganske forskjellig standard ut ifra distrikt og pris. Leilighetene går fort for korttidsleie. Det kan være lurt å bruke norske Facebookgrupper for hjelp eller tips til boplass, da det er mange norske studenter i Budapest.  
  • Lag et budsjett selv om Budapest er en rimelig by å studere i, kan det være lurt å ha en oversikt over månedlige utgifter.  
  • Hold deg oppdatert på informasjon gitt av foreleserne, da hvert kurs kan ha forskjellige vurderingersformer.  
  • Prøv så godt du kan å forme internasjonale vennskap. Budapest er en by med mange norske studenter, og det kan det være lett å holde seg i sin norske komfortsone, som i seg selv er svært hyggelig. Men ikke glem at det kan være gøy å bli kjent med andre nasjonaliteter som er i samme situasjon som deg.  

Hvordan gikk du fram ved valg av studiested? Hadde du noe veiledning med SiT? 

Jeg valgte studiested basert på anbefaling av mine venner, som tidligere har bodd i Budapest.  

Gjennom SiT var jeg på to informasjonsmøter om utveksling, der lærte jeg grunnleggende kunnskap som var fint å ha med videre. Veilederne forklarte blant annet at nåværende regjering har endret andel stipend for studiestøtte utenfor Europa. En slik ordning rammet masterstudenter som meg selv, og dermed ble det naturlig å velge et land innenfor Europa. Jeg baserte landet mitt også på hvor sentralt i Europa landet befinner seg, slik at det var både enkelt og billig å besøke andre land mens jeg var på utveksling.  

Jeg leste også en del på NMBU sin utvekslingsblogg, om tidligere studenters erfaring med utveksling i forskjellige land. 

Publisert - Oppdatert

Del på