I masterstudiet i urbant landbruk samarbeidet Maria Trettvik med studenter med helt annen bakgrunn enn henne selv. Ingeniører, kunstnere, sykepleiere, økonomer, lærere og samfunnsvitere jobbet sammen for å finne fram til gode tverrfaglige bærekraftige grønne løsninger.
Maria Trettvik
Utdanning: Master i urbant landbruk
Jobb: Evas Grønne Hage AS, Seniorrådgiver i urbant landbruk og sirkulær ressursbruk
Selv valgte jeg å spesialisere meg innen grønn byutvikling, mens flere medstudenter valgte å dykke ned i algeproduksjon eller kompost. Jeg har lært mye av å følge med på hva de andre studentene fordypet seg i, sier Maria.
For masterprogrammet i urbant landbruk passer godt for personer som liker å jobbe sammen med folk med ulik bakgrunn enn en selv.
─ Med bakgrunn som økonom synes jeg det var fantastisk å samarbeide med ingeniører, kunstnere, sykepleiere, lærere, samfunnsvitere og andre for å finne fram til gode bærekraftige løsninger på komplekse samfunnsutfordringer i dagens samfunn - både i Norge og i utlandet. Jeg lærte vel så mye fra mine medstudenter som fra forelesningene, sier Maria.
Designe, etablere og drifte grønne rom
I tillegg til å brenne for gode bærekraftige løsninger er det viktig for Maria å sikre et godt og inkluderende samfunn, som legger til rette for deltakelse for alle. Derfor jobber Maria nå som seniorrådgiver i urbant landbruk og sirkulær ressursbruk i Evas Grønne Hage i Drammen. Sammen med kolleger utgjør de et team urbane dyrkere som designer, etablerer og drifter grønne rom. Det kan være grønne tak, fasader, urban dyrking, kjøkkenhage, andelslandbruk eller kafélokaler.
I Evas Grønne Hage er Marias arbeidsoppgaver mangfoldige, i alt fra idéutvikling, planlegging og evaluering i prosjekter. Hun er også foredragsholder og underviser i skolehagen de har.
Evas Grønne Hage tilbyr også ungdom sin første jobb, og jobber aktivt for et inkluderende arbeidsliv, grønne tiltak i byen og en bærekraftig byutvikling.
Valgte NMBU og studiet for gode grønne løsninger
Fra tidligere har Maria blant annet en bachelorutdanning i kultur og samfunn, med spesialisering innen samfunnsøkonomi, og en mastergrad i ledelse av utvekslingsprosjekter fra UASB i Bolivia. Hun har også yrkeserfaring fra flere felt, og hadde egentlig ingen planer om å ta videreutdanning før hun oppdaget masterprogrammet i urbant landbruk ved en tilfeldighet.
─ Jeg valgte NMBU fordi de tilbyr et studieprogram innen et tema som er viktig for meg, nemlig urbant landbruk, der god bærekraftig ressursbruk, beredskap, opplæring, inkludering og kortreist matproduksjon settes i sammenheng.
På NMBU fikk Maria anledning til å dykke inn i temaer hun lenge har vært interessert i. Hun ønsket å øke den faglige kunnskapen om slik som vann og avløp, sirkulær ressursbruk, grønne tak, dyrking i veksthus og dyrking ute på friland.
─ I tillegg fikk jeg et utvidet nettverk både i Oslo og andre deler av landet som har hjulpet meg i jobben etter endt studieløp, sier Maria.
Kan følge forelesninger hjemmefra i en travel hverdag
Forelesningene i masteren i urbant landbruk foregår både i klasserommet og digitalt.
─ For meg var det uvurderlig å kunne følge forelesningene hjemmefra for å få en ellers full hverdag til å gå i hop. Det digitale tilbudet gjorde det enklere å gjennomføre studiet.
Maria synes NMBU har et godt og behagelig studentmiljø som passer både for unge og godt voksne studenter. Som voksen student var studentmiljøet i hovedsak knyttet til kollokviegrupper og én til én kontakt med andre studenter, forelesere og andre ansatte.
─ Jeg opplever at det er lett å ta kontakt med både studenter, professorer og andre som jobber på universitetet. Dessuten er universitetsområdet utrolig vakkert med ærverdige bygninger og en park med imponerende artsmangfold. Her er det mye å lære, sier Maria.