BachelorHeltidLandskapsingeniør
Er du opptatt av miljø? Vil du være med på å forme våre fysiske omgivelser? Landskapsingeniørstudiet kombinerer kunnskap om natur, teknikk og mennesker. Det gir deg kompetanse til å utvikle og forvalte attraktive utemiljø og bærekraftige landskap.
Søknadsfrist:
Studiestart:
Høst
Antall studieplasser:
25
Poenggrenser:
Opptakskrav:
Generell studiekompetanse eller realkompetanse
Studiet har en kvote på 20% av plassene til søkere med minst ett år fulltid relevant praksis. Dette gjelder f.eks. hvis du har fagbrev som anleggsgartner, eller arbeidet i anleggsgartnerbedrift, planteskole, med etablering/drift/vedlikehold av grøntanlegg, park, idrettsanlegg, lekeplass, arbeidet hos en maskinentreprenør, i landbruk eller skogbruk.
Hovedregelen for å få godkjent praksis er at:
- Stillingen har vært fulltid
- Arbeidet har vært lønnet
- Arbeidet må til sammen ha vart i minst 12 måneder
- Arbeidet skal ha vært hovedgjøremålet ditt i den aktuelle perioden
- Arbeidet må ha vært relatert til utendørs arbeid med jord, naturstein/betong eller planter
Mer om opptakskrav
Landskapsingeniørutdanningen er treårig og gir kompetanse i planlegging, forvaltning, drift, vedlikehold og utvikling av uterom og landskap. I studietiden vil du jobbe med å løse teoretiske problemstillinger og med konkrete prosjekter, både individuelt og i grupper.
Undervisningen består blant annet av forelesninger, prosjektarbeid, feltarbeid, seminarer og veiledning. Det blir arrangert utferder. Landskapslaboratoriet med planteskolen i den vakre NMBU-parken brukes som læringsarena og laboratorium.
Karrieremuligheter
Studiet kvalifiserer til ingeniørstilling med lederansvar i private bedrifter eller offentlig forvaltning. Prosjektleder, anleggsleder, kontrollingeniør, driftsingeniør, BIM-koordinator, tilbudskoordinator eller parkforvalter er eksempler på aktuelle stillinger. Konkrete arbeidsoppgaver kan være å utarbeide og følge opp tekniske tegninger, anbudsdokumenter, kontrakter og kvalitetssystemer for å bygge og forvalte parker, byrom, boligområder, offentlige anlegg, veier, friluftsområder og kulturlandskap.
Landskapsingeniørstudiet fyller også et kompetansefelt mellom landskapsarkitektur- og anleggsgartnerfaget. Etter studiet kan du titulere deg med Rådgivende ingeniør landskap (RIL) og inngå i tverrfaglige prosjektteam i konsulentbransjen.
På nettsidene til Norske landskapsingeniørers forening (NLI) vil du blant annet finne noen av bedriftene som har etterspurt kompetansen du får som student hos oss. I et samfunnsperspektiv har landskapsingeniøren en viktig rolle som påvirker for å få byggebransjen og offentlig forvaltning til å velge bærekraftige løsninger. Grønn mobilitet, sirkulær økonomi, urbant landbruk, naturrestaurering, byøkologi, flomvannshåndtering og økt behov for grønne rekreasjonsområder er blant utfordringene som landskapsingeniøren vil møte i arbeidslivet.
Ta en titt på hva noen av våre nyutdannede jobber med:
Driftsansvarlig i Bymiljøetaten, Oslo kommune
Seksjonsleder i Akershus fylkeskommune
Prosjektleder hos anleggsgartner
Prosjektingeniør hos landskapsentreprenør
Forvalter uteområder for Oslo kommune
Treforvalter i Fredrikstad kommune
Hva lærer du?
Muligheter for utveksling
Programmets oppbygning
Om programmet