Å velge studieretning etter videregående er ikke alltid like lett. Michelle Seigerud bygget sin egen unike studiekombinasjon ved NMBU. Dette førte til at Den Stolte Hane gjerne ville ansette Michelle, og tilpasset stillingen etter hennes kompetanse.
Fortell om din kommende jobb
Til sommeren begynner jeg som produkt- og forretningsutvikler hos Den Stolte Hane (DSH), som leverer norske kyllingprodukter og egg til kjeder som Coop, Kiwi, MENY, Joker, Spar, samt storhusholdningsmarkedet. Selv om stillingen opprinnelig var utlyst som produktutvikler, vil jeg med min bakgrunn innen økonomi, matvitenskap, og bioøkonomi også fokusere på forretningsutvikling og andre områder for selskapsforbedring.
I rollen vil jeg ha ansvar for å sikre synergi i produktutviklingen mellom dagligvare og storhusholdning. Mine oppgaver vil omfatte utvikling av produkter, kontinuerlig optimalisering av produktporteføljen, og bidrag til identifisering av trender på tvers av områder. Jeg vil også delta i utviklingsprosjekter fra innsikt- til lanseringsfasen for å støtte selskapets kontinuerlige forbedring og vekst.
Hvordan var veien fra videregående til der du er nå?
Med tanke på at jeg nå har studert i snart 7 år - har veien fra videregående vært relativt lang. Når det er sagt, er det lange studieløpet og de utradisjonelle valgene ikke noe jeg angrer på, og jeg hadde ikke gjort noe annerledes om jeg skulle valgt igjen!
Rett etter videregående startet jeg på en bachelor i økonomi og administrasjon ved NMBU og dro på utveksling det siste høstsemesteret. I løpet av utvekslingsoppholdet gikk det opp for meg at regnskap, revisjon og tall ikke var noe jeg kunne tenke meg å jobbe med resten av livet. I stedet for å søke meg inn på en master i økonomi som var den opprinnelige planen, valgte jeg derfor å søke meg inn på en ny bachelorutdanning. Jeg har alltid elsket å lage mat, bake, prøve meg frem på kjøkkenet og utforske ny matkultur, så da jeg skulle velge bort økonomi til fordel for noe annet, var valget enkelt; høsten etter startet jeg på bachelor i matvitenskap som jeg ble ferdig med på to år siden jeg fikk flere fag fra den første bacheloren godkjent.
Tanken var deretter å ta en master i matvitenskap, helt til jeg fikk øye på den nye masteren i bioøkonomi. Jeg var lenge innstilt på matvitenskap, så det å rette tankemønsteret inn på noe annet var ikke lett, men innen fristen endret jeg heldigvis valget tilbake til Handelshøyskolen og Bioøkonomi. Dette valget har gitt meg enormt mange muligheter både når det gjelder valgfag, internship, spesialisering og prosjektoppgaver, og var også mye av grunnen til at jeg ble ansatt i stillingen som jeg starter i etter studiene.
Hvorfor valgte du å studere ved NMBU?
Valget av NMBU som studiested var relativt tilfeldig, og handlet rett og slett om hvilket inntrykk jeg fikk fra de ulike studiestedene da vi hadde besøk av noen på videregående. NMBU-studentene fortalte om rimelige studentboliger, foreningsliv, et ultrasosialt studentmiljø, Norges fineste campus og ikke minst den gode bonusen man får gratis på CV'en etter å ha tatt utdanningen ved "bærekraftsuniversitetet".
Hvor relevant er utdannelsen fra NMBU i din kommende jobb?
Det er ikke alle som vet hva vi såkalte bioøkonomer egentlig driver med, men en ting er sikkert - bærekraft, sirkulærøkonomi, grønn utvikling og fornybar teknologi er relevant for absolutt alle næringer, og spesielt i næringsmiddelbransjen. Matvareindustrien står for store prosentandeler av både klimagassutslipp og matsvinn, og med min utdannelse innenfor bioøkonomi, er jeg forhåpentligvis rustet for å bidra til å løse flere av disse problemstillingene i de kommende årene. Det at min utdannelse kombinerer økonomisk forståelse, matvarebehandling og ikke minst bioøkonomi bidrar til et større og tverrfaglig syn på bedrifter og næringer, noe jeg tror vil komme godt med!
Hvorfor valgte du å reise på utveksling og hva har det gitt deg av utbytte?
Jeg valgte å dra på utveksling av mange grunner. For det første gir det deg muligheten til å flytte og bo et annet sted i verden som du kanskje aldri vil få muligheten til igjen. I tillegg vokser man veldig som person på et utvekslingsopphold. Du er nødt til å stå på egne ben og gå utenfor komfortsonen. Jeg reiste til Australia og fikk akkurat den opplevelsen jeg hadde drømt om - godt og varmt klima hele høsten, kenguruer rett utenfor døren, kollektivopplevelsen mikset fra mennesker over hele verden og ikke minst masse kule turer og opplevelser underveis! Anbefales på det sterkeste!
Hvilke råd har du til kommende studenter?
Studentlivet er kort (hvertfall for de fleste😄) og noe du opplever bare en gang i livet - det er en tid du heller aldri får tilbake. Gå utenfor komfortsonen, gjør ting du kanskje egentlig ikke tørr og ikke vær redd for å velge feil! Man angrer oftest på det man ikke gjør, men ganske sjeldent på det man faktisk gjorde!
Hva er dine erfaringer med NMBU, og studentmiljøet?
Faglig er NMBU sterke på mange områder, og muligheten for å enkelt å få godkjent emner, skifte mellom retninger og ha prosjektsamarbeid mellom ulike fakulteter har gjort min opplevelse av universitetet utrolig bra.
NMBU har også et ubeskrivelig studentmiljø på alle måter, både når det gjelder lag og foreninger, sport og idrett og ikke minst studentsamfunnet som står utrolig sterkt hos de fleste!