Klare for arbeidslivet før masteroppgaven er levert

Av Silje-Marie Tunes Huse

Trym Jarle Vårdal og Johanne Sofie Iversen fremfor Tårnbygningen
Foto: Silje-Marie Huse

– Jeg ser det som en stor fordel å ha utdanning fra NMBU, sier Trym Jarle. Kunnskap om bærekraft bidro til at han og Johanne Sofie fikk jobbtilbud lenge før de var ferdige med studiene.

Denne våren fullfører Johanne Sofie Iversen sin master i fornybar energi og Trym Jarle Vårdal fullfører en master i samfunnsøkonomi. De har allerede sikret seg relevante jobber innen sine fagfelt.

Jobben i boks

Begge to fikk jobbtilbud lenge før de var ferdige. Johanne Sofie har fått jobb som trainee hos Statnett, mens Trym Jarle har fått jobb i konsulentfirmaet EY. Sistnevnte er et stort, internasjonalt selskap som tilbyr rådgivning innen revisjon, skatt og avgifter, samt forretningsjus og transaksjoner. Han har visst om jobben i ett år.

– Jeg signerte kontrakten i mai i fjor, sier han fornøyd.

De sier begge at skrivingen med masteroppgaven har vært mye mer komfortabel siden den første jobben allerede er på plass.

Trym Jarle Vårdal og Johanne Sofie Iversen fremfor Ur
Photo: Silje-Marie Huse

Ettertraktet kompetanse

Allerede mens hun søkte jobb merket Johanne Sofie at det var høy etterspørsel etter folk fra NMBU. Hun er en av fire NMBU-kandidater Statnett har ansatt som trainee i år.

– Min oppfatning er at jeg er en attraktiv jobbsøker, og jeg føler absolutt at den kompetansen vi har er veldig arbeidsrelevant, sier hun.

Trym Jarle er enig. Da han var på intervju hos EY, ble bærekraftskompetansen hans fra NMBU trukket frem som noe spesielt positivt.

Han har allerede begynt å jobbe deltid, og starter i fulltid fra og med august. Planen hans er å jobbe som enten revisor for bærekraftsrapporter, eller som konsulent innenfor bærekraft.

– Jeg ser det som en stor fordel å ha utdanningen min fra NMBU, sier han.

Johanne Sofie skal jobbe i Statnetts bærekraftsavdeling.

̶ Det skal bli morsomt å bruke bærekraftskompetansen min inn i det jeg anser som Norges viktigste bedrift i energisektoren. Og det etter å ha ‘nerda’ om kraftsystemet i fem år, sier hun.

Mange mulige valgfag

Johanne Sofie nevner at en av årsakene til at hun valgte å studere ved NMBU er de gode mulighetene for valgfag. Det er lett å ta fag på kryss og tvers av studieprogram. Det betyr varierte klasser hvor studentene har forskjellig bakgrunn og interesser.

– I studietiden har jeg samarbeidet mye med økologer, landskapsarkitekter og geologer. Det har vært gøy, sier hun.

Tverrfaglig masteroppgave

Selv om Trym Jarle og Johanne Sofie ikke går på samme studieprogram, så skriver de masteroppgaven sammen. I oppgaven undersøker de to forskjellige måter å verdsette natur på.

Verdsetting av natur handler om å anerkjenne og måle verdien av naturen, både økonomisk og ikke-økonomisk.

Engasjerte forelesere

Begge to er svært godt fornøyd med både student- og fagmiljøene på NMBU.

– Professorene og doktorgradsstudentene brenner tydelig for det de holder på med, sier Trym Jarle.

– Og så har Ås Norges beste foreningsmiljø. Det er enkelt å engasjere seg, og du føler deg ikke alene, sier Johanne Sofie med et smil.

De forklarer at det skjer noe med kulturen når alle er på ett og samme sted, kun 17 minutter fra Oslo med tog.

̶   Det er ikke så mange som kjører bil, de fleste går eller sykler. Det er et hyggelig. Du møter kjentfolk hele tiden, og det gjør noe med miljøet.

Mange av NMBUs studenter bor på hybel i studentlandsbyene like ved campus.

– Det er veldig sosialt og gøy. Du finner alltid noen likesinnede, og det er lett å bli kjent med andre gjennom ulike sosiale og faglige arrangementer, avslutter Trym Jarle.

Er du interessert i å studere fornybar energi eller samfunnsøkonomi?

Publisert - Oppdatert

Del på