Jobber med å utvide grunnleggende informasjon om laks

Av Silje-Marie Tunes Huse

Fisk i akvarie
Fisk i akvarieFoto: Knut Werner Alsén

Thea Hjemsæter forsker på biomarkører i blodet hos Atlantisk laks, for å utvide den grunnleggende informasjonen vi har om fisk i dag.

Protein i laks

Erytropoietin (EPO) er et protein som produseres i nyrene til de fleste pattedyrene i verden. Proteinet stimulerer til produksjon og videreutviklingen av røde blodceller. Dersom kroppen din trenger flere røde blodceller for å få nok oksygen i kroppen, så har EPO en finger med i spillet.

Thea kom over proteinet etter en samtale med sjefen sin i Faggruppe for Anatomi. Hun kunne velge temaet i doktorgraden litt selv, og etter at hun og sjefen lærte at fisk produserer EPO i hjertet istedenfor nyrene falt valget på dette temaet.

-Jeg fant ut det var mye man kunne gjøre med dette proteinet, og det er jo litt spennende. For det var egentlig bare et stort spørsmålstegn på fisk, og i hvert fall på laks. EPO passer jo inn i blodtemaet mitt òg, så der startet vi litt på bar bakke

Kan avdekke fiskens helsetilstand

Biomarkører er en biologisk markør i blodet som kan gi et innblikk i helsetilstanden din. I fiskenæringen mangler det grunnleggende informasjon om nettopp biomarkører. Årsaken til dette kan være at oppdrettsnæringen er en relativt ny næring.

-Tidligere har pattedyr blitt brukt som modell, nettopp på grunn av menneskesykdommer, selv om sebrafisk brukes en del, da. Det er fordi vi prioriterer vår helse først. Men, nå det handler egentlig om å prioritere mer enn bare mennesker, forklarer Thea.

Ved å forske på EPO kan man se på de ulike utslagene det gir. Thea ønsker å finne noen biomarkører som kan være nyttige å bruke i oppdrettsnæringen i praksis.

-For pattedyr har de funnet ut at det blant annet er med på vevsbeskyttelse, har påvirkning på immunforsvaret, samt at det kan være med på regenerasjon. Det er fortsatt i oppstartsfasen, men allerede forskes det på i forbindelse med blant annet hjerteinfarkt og skader i hjernen på pattedyr. I tillegg brukes det for behandling for enkelte typer anemi.» EPO sin rolle knyttet til røde blodceller og anemi har vært kjent en god stund mens de andre funksjonene over er nyere oppdagelser

Thea Hjemsæter

Det er fortsatt uklart hvordan EPO fungerer i laks. Det er dette Thea håper å finne ut av.

Mangler EPO-forskning på fisk

Vi spør Thea om vi har for lite fokus på fiskehelse som samfunn.

-Det er helt andre tall på dødelighet og sykdom i fisk enn det man ser på pattedyrsiden. Det er en utfordring at fisken lever i et annet miljø. Laks fungerer også på en helt annen måte, og har helt andre sykdommer enn pattedyr, så vi må ha et større fokus, forklarer Thea.

Har prøvd seg som underviser

Som en del av doktorgraden har Thea utført 25% pliktarbeid, som gjør doktorgraden hennes fireårig. Arbeidet besto av at Thea underviste i anatomi, hvor hun hadde både forelesninger og disseksjonskurs. 25 % undervisning gjelder alle årene, så det kan endres til nåtid.

-Det var en stor overgang å komme til den andre siden av salen.

-Men jeg tilhører anatomiavdelingen, og det er det jeg underviser, så, det var veldig morsomt å få komme tilbake igjen til det når du har hatt hele studiet.

I tiden fremover har Thea mest lyst til å fortsette med forskning. Hun begynte studiet sitt på Adamsstua da hun tok veterinærstudiet, men er også veldig fornøyd med campus Ås.

-Jeg har fått mange venner blant veilederne og doktorgradskandidatene, forklarer Thea, og legger til at det er enklere å samarbeide når avstanden mellom avdelingene er kortere.

Videre skal Thea forske på EPO, hvor hun skal undersøke hvordan proteinet opererer i fisk i motsetning til pattedyr. Det er mangel på informasjon om hvordan EPO virker hos fisk, og Thea ser frem til å undersøke hvordan en slik kunnskap kan forbedre forståelsen av fisk.

Publisert - Oppdatert

Del på